Które farbki śą dobre do pędzla ( mam Aeromastera i te są optymalne, kładą się bez smug; no, ale Aeromaster już nie jest produkowany ) ?. Lifecolor ?. Vallejo ?.
przez Michal » niedziela, 27 listopada 2011, 19:41
duszek napisał(a):Pod pędzel lepsze są olejne czyli np. humbrol. Akryle raczej nadają się do aerografu.
Pozwolę sobie zachować zdanie wprost przeciwne. Maluję pędzlem pancerkę w 1:72 i zdecydowanie lepiej maluje mi się akrylami. Z tych które znam najbardziej pasują mi akrylowe Model Mastery. Pactra też zupełnie niezła. O Vallejo Model Color mam mocno niepewną opinię - próbowałem tylko kilku kolorów i jakoś nie mogłem dopasować rozcieńczenia i dawki retardera żeby smugi nie wychodziły. Za to bezbarwny mat Vallejo kładł mi się pędzlem super. Z olejnych Model Mastery kładły mi się pędzlem nieźle (choć gorzej niż akryle), Humbrole kiepsko.
Wyraźnie widać, że ilu pędzlujących tyle najlepszych farb pod pędzel farb.
Malowałem Humbrolami, przesiadłem się na Lifecolor tylko ze względu na brzdąca (żeby się za dużo nie nawdychał ;-)
Lifecolor'ki kryją porównywalnie z humbrolami, mają znacznie drobniejszy pigment. Powierzchnia jest wyraźnie gładsza. Za to w Humbrole lepiej wchodziły oleje.
W sumie to i tak wszystko zależy od konkretnego odcienia jakim chcemy malować.