Maskowanie samolotów RAF w 1/72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Maskowanie samolotów RAF w 1/72

Postprzez lodzianin » czwartek, 10 listopada 2011, 00:03

No dobra, zastanawiam się... jak najlepiej wykonać maskowanie przed malowaniem samolotów w malowaniu RAF ?.
Generalnie... czym jest najlepiej zamaskować samolot przed malowaniem plam ( aero, i/lub pędzlem ) ?.

Proszę o wyrozumiałość.
lodzianin

Reklama

Re: Maskowanie samolotów RAF w 1/72

Postprzez posejdon » czwartek, 10 listopada 2011, 00:20

Taśma, plastelina beztłuszczowa, papier a nawet folia aluminiowa albo spożywcza - to moje typy. Sposobów jest wiele - wybierz coś dla Siebie. Ogólnie samoloty RAF mają raczej dość ostry podział kolorów.
posejdon

Postprzez RAV » czwartek, 10 listopada 2011, 00:45

Ja maskuję tak:
Obrazek
Obrazek
Plastelina, Maskol, taśma Tamiya, kawałki ręcznika papierowego klejone Maskolem.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez Grzegorz2107 » czwartek, 10 listopada 2011, 11:25

Próbowałem z wałkami z tej plasteliny, ale układanie ich idealnie z moim planem nie wyszło. Zamiast tego przykleiłem po prostu na rysunek kamuflażu w skali, tę najszersza taśmę Tamiyi i zrobiłem z niej szablony. Metoda RAVa ma tę zaletę , że można uzyskać lekkie rozmycie brzegów plam, gdy takie występowało, ale taśma daje większą kontrolę nad kształtem plam. Poza tym odzwierciedla to prawie idealnie autentyczny proces malowania, gdzie używano gumowych mat maskujących.
Grzegorz2107

Postprzez posejdon » czwartek, 10 listopada 2011, 11:32

Grzegorz - żeby uzyskać lekkie rozmycie na przejściu kolorów wystarczy taśmę oddalić od powierzchni modelu przy pomocy na przykład plasteliny. Było to już wielokrotnie wałkowane.
posejdon

Postprzez K.Y.Czart » czwartek, 10 listopada 2011, 11:35

Grzegorz, z tym że nie ma żadnych przeciwwskazań był łączyć te metody i nakleić wałki na taśmę ;o)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
K.Y.Czart

Postprzez posejdon » czwartek, 10 listopada 2011, 12:51

To też jest sposób ale jest to też naklejanie wałków, które - jak napisał Grzegorz - nie jest dokładne. Trudno je dokładnie uformować. Najlepiej, moim zdaniem, wyciąć szablony łat z twardszego papieru/brystolu i przykleić je kilka milimetrów nad powierzchnią za pomocą kulek plastelinowych. Kształt przejścia barw dzięki temu jest zachowany a rozmycie (lub jego brak - zależnie od odległości szablonu od malowanej powierzchni) jest w każdym miejscu takie samo co w przypadku wałków nie zawsze wychodzi (przynajmniej mi :oops: ).
posejdon

Postprzez Darek Trzeciak » czwartek, 10 listopada 2011, 13:32

Grzegorz2107 napisał(a):Próbowałem z wałkami z tej plasteliny, ale układanie ich idealnie z moim planem nie wyszło.

posejdon napisał(a):Trudno je dokładnie uformować.

Wg mnie jest banalnie proste choć czasochłonne. Wystarczy obśliniony koniec pędzelka :)
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Powrót do Lotnictwo - warsztat