Ar 234 B-2/N celownik

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Ar 234 B-2/N celownik

Postprzez Rayl » czwartek, 3 listopada 2011, 14:04

Witam,
Mam pytanie do specjalistów od odrzutowców z II Wojny Światowej =). Chodzi mi o celownik jaki był stosowany w nocnej wersji Ar 234. Przeglądając zdjęcia nie natrafiłem na żadne ukazujące ten element. Moje pytanie brzmi: czy na nocnych "234" stosowano zmodyfikowany celownik "wsteczny" czy też użyto klasycznego typowego dla samolotów strzelających do przodu =) - np. Revi 16?

Pozdrawiam,
Paweł
Rayl

Reklama

Re: Ar 234 B-2/N celownik

Postprzez lukaszlaskowski » piątek, 11 listopada 2011, 13:37

Interesujący mnie wątek i taka posucha... Szkoda, ale może się jeszcz ktoś odezwie. W końcu ktoś kiedyś chyba Nachtilgalla robił. I co, bez celownika? Podpuśćmy experten: CO? NIE WIECIE NAPEWNO? ;o) Może zadziała...
A teraz na poważnie: wydaje mi się,żew ar234b/n stosowano celownik lunetowy. Gzieś mam rysunek kokpitu z takowym. Wieczorem znajdę i załączę obrazek (muszę przypomnieć sobie hasło do fotosika, albo założyć kolejny raz nowe...). Nie mam niestety żadnego zdjęcia kokpitu Nachtigalla. W ogóle mam tylko jedno zdjęcie, samego przodu...
Dołączam się więc do prośby kolegi: poradźcie, jai był w skowronku celownik. Może macie jakieś jego zdjęcia? Podzielicie się?
Pozdrawiam, Łukasz
lukaszlaskowski

Postprzez dp » piątek, 11 listopada 2011, 21:05

Czy to coś wyjaśnia:
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Pozdrawiam Damian Piekarczyk. IPMS Silesia.
Koleżanko, Kolego,
Jeśli pasjonuje cię modelarstwo, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, ciekawe miejsca, zapraszamy w szeregi IPMS Polska ! Jest to miejsce dla każdego, i młodego i starego, doświadczonego i nowego. Chcesz dzielić się swoją pasją, chcesz być z nami, masz pytania, spotkaj się z nami napisz lub zadzwoń ? Zapraszamy wszystkich!

http://www.ipmspolska.org.pl/
dp

Postprzez MIRO » piątek, 11 listopada 2011, 22:47

Obrazek
Majęc 5 zdjęć na krzyż nie domagaj się tego, które akurat będzie pasowało do Twojej fantazji.
Pozdrawiam
Mirek
Путiн хуйло!
MIRO

Postprzez Bond » niedziela, 20 listopada 2011, 19:09

Panowie analitycy wyrobów Arado flugzeugwerke :)
Otóż w klasycznej wersji Ar-234 B-2, jedynym celownikiem był celownik Lotfe bombervisier i jak sama nazwa wskazuje służył do celowania punktów zrzutu bomb. lub bomby. Jeśli chodzi o wersję Ar-234 B-/N to celownika raczej się nie dopatrzyłem, ta wersja w odróżnieniu od wariantu B-2 posiadała tzw Magirusbombe czyli zasobnik z dwoma działkami 20mm MG-151.

Tu w wersji a la wizja artysty Luftwafe 46 w opcji B-2 ale właśnie z Magirus bombe jak również z pociskami rakiteowymi Ruhrstahl X-4/Kramer X-4

Obrazek
źródło-http://www.sas1946.com

A peryskop, który nie do końca był celownikiem służył do oglądu martwej stefy dla pilota jaką było ok. 180 stopni w linii prostopadłej do osi podłużnej kadłuba od ramy szklenia kabiny pilota.

kokpit i widoczne : peryskop na górze (wizjer przypomina latarkę) i Lotfe pod wolantem:
Obrazek
źródło-http://www.clubhyper.com

Pytanie brzmi: - Czy peryskop służył czy też mógł służyć do celowania z działek 20mm MG-151?
Wydaje mi się, że bardziej prawdopodobne byłoby umieszczenie klasycznego celownika Revi C12/C N nad środkowym panelem.

Katalog celowników poniżej w linku:
http://www.cockpitinstrumente.de/instrumente/katalog/revi/revi.htm
na warsztacie:

IMAM (Romeo) Ro.371, 1/48, Special Hobby 30%
Bond

Postprzez kugelblitz » wtorek, 22 listopada 2011, 10:23

Gdzieś się doczytałem że dla nowszych wersji nocnych opartych na C i następnych planowany był EZ 42, więc może i nocny B był niego wyposażony.

Wydaje mi się że trudno będzie znaleźć jednioznaczne informacje jak było naprawdę, ale osobiście sadzę że jakiś celownik typowo mysliwski musiał być : albo Revi16 albo EZ 42.
Popatrzcie na jamniczka, wyturlał się z koszyczka
kugelblitz

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste