Honda RC211V - TAMIYA - 1:12 - OPEN

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Honda RC211V - TAMIYA - 1:12 - OPEN

Postprzez cayman » czwartek, 3 listopada 2011, 10:21

DarkWing napisał(a):Muszę przyznać, że tego modelu o którym wspominasz nigdy wcześniej nie widziałem a teraz specjalnie sobie go obejżałem na stronie producenta... Wow... jest super. W związku z tym mam pytanie... skąd go masz :?: :!: :?: Nie ukrywam, że będzie to mój cel następnych zakupów... Myślałem już, że w 1:12 co ciekawsze modele zrobiłem i chciałem się przerzucić na skalę 1:6 a tu taka niespodzianka... :roll: . Dzięki ;o)
Pozdrawiam i póki co zapraszam na swoje warsztaty i galerie...

Jeszcze go nie mam ale Maciek udzielił dobrej podpowiedzi z HLJ
Właśnie go zamówiłem.
Zrób to samo bo jest dobra cena biorąc pod uwagę dodatki.
Pozdrawiam Piotrek

A kto nie ryzykuje ten nie pije szampana.
cayman

Carbon Master

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez DarkWing » wtorek, 15 listopada 2011, 13:40

No to rozkręcamy warsztat na całego. Kilka ostatnich dni musiałem poświęcić na inne prace zlecone i modelowanie musiało poczekać ale dzięki temu teraz mam czas na hobby ;o)
Warsztat zamierzam prowadzić podobnie do tego jak w przypadku Hayabusy. Ponieważ Honda ma być w klasie OPEN to i pracy będzie więcej i przez to tempo już nie takie jak poprzednio... :-/
Ale do rzeczy....

ETAP 1

Obrazek

Zaczynam oczywiście od silnika. Blok malowany z aero Tamiya XF-56. Nie było pod ręka takiego spray'u :-/
Obrazek

pokrywa obudowy sprzęgła malowana innym odcieniem (mieszanka jak w instrukcji - tamiya). Same sprzęgło oczywiście z zestawu waloryzującgo Tamiya - metalowe. W bloku silnika oraz w pokrywie sprzęgła nawierciłem otwory pod śruby - śruby od T2M zastąpią plastikowe odlewy.
Obrazek

podobnie pokrywy zaworów, mają odcień złotawy, napis HONDA - aluminium - widać na dalszych zdjęciach
Obrazek

na koniec pierwszego etapu wszystkie części zmontowane, nałożone kalki oraz całość psiknięta bezbarwnym półmatem. Śrubki od T2M niestety słabo widoczne... szczerze mówiąc jeśli ktoś nie wie, to nie zwróci uwagi na nie, można pomyśleć, że to oryginalne odlewy malowane srebrem... :twisted:
Obrazek

ETAP 2

Obrazek

dalsze uzbrajanie silnika... ;o)
Obrazek

osobno zmontowany moduł wtryskowy
Obrazek

widok całości po montażu
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Całość będę jeszcze "upiększał". Na oryginalnych zdjęciach silnika zauważyłem, że krawędzie pokrywy zaworów są przeszlifowane i "świecą" polerowanym aluminium - ten fragment będzie do pomalowania. Silnik otrzyma lekkie przybrudzenie, zastanawiam się nad dorobieniem jakiejś imitacji okablowania...

Cóż... to tyle na początek...
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez WestBikers » wtorek, 15 listopada 2011, 14:21

Okablowanie by się przydało. Poza tym silnik prezentuję się naprawdę fajnie, ładne, czyste malowanie, fajnie dobrane kolory - jednak jeśli już robisz zdjęcia na macie do cięcia, to usuń wszystkie zbędne rzeczy (instrukcja, itp.) - nie będzie to odwracać uwagi od najważniejszego ;o)
WestBikers

Postprzez Mr. Headshok » wtorek, 15 listopada 2011, 14:30

Silnik wyszedł bardzo fajnie, ale...

DarkWing napisał(a): (...) W bloku silnika oraz w pokrywie sprzęgła nawierciłem otwory pod śruby - śruby od T2M zastąpią plastikowe odlewy (...)

...czy nie zamierzasz zastąpić wszystkich plastikowych imitacji śruba na metalowe? Mam na myśli śruby na misce olejowej, pompie wody i innych pokrywach - jak już, to już. Szkoda by było patrzeć na w połowie tylko ''stjuningowany'' silnik. Pomyśl nad tym jeszcze :)
A uwierz mi, efekt jest wart zachodu i po złożeniu całości widać doskonale cały trud włożony w waloryzację silnika.
Pozdrawiam,
Tomasz Koebsch
Mr. Headshok

Postprzez darkies » wtorek, 15 listopada 2011, 14:34

Silniczek niczego sobie, tylko szczeki po biurku szukałem :mrgreen: Porządna robota, parę kabli dołożysz i będzie naprawdę na co popatrzeć. W końcu to OPEN, można szaleć do woli :).
Powiedzieli mi żebym się tutaj zarejestrował i powiedział conieco o światłach...
Pozdrawiam wszystkich modelarzy klejących cywilkę - Maciej Rembisz.
darkies

Postprzez DarkWing » wtorek, 15 listopada 2011, 15:00

Mr. Headshok napisał(a):Silnik wyszedł bardzo fajnie, ale...
...czy nie zamierzasz zastąpić wszystkich plastikowych imitacji śruba na metalowe? Mam na myśli śruby na misce olejowej, pompie wody i innych pokrywach - jak już, to już. Szkoda by było patrzeć na w połowie tylko ''stjuningowany'' silnik

tak... oczywiście, że chciałem wszystkie jakie tylko są wymienić ale... jak zamawiałem "blaszki" niestety liczyłem koszty... :(
Inna sprawa, że liczyłem na bardziej spektakularny efekt :roll: i prawdę powiedziawszy Panowie gdybym resztę pomalował i powiedział Wam, że są wymienione to myślę żeby to przeszło... :mrgreen:, bo jak dla mnie na zdjęciach nie widać dużej różnicy. Fakt, że "na żywo" różnica jest zauważalna.... No ale nie o oszustwa przecież chodzi... i koniec końców pozostanę przy tym co jest, przyznając się wszem i wobec, że reszta śrub będzie malowana... Ostatecznie jeszcz mam 8 szt. więc może faktycznie wykorzystam je do miski.
Wiem, że tą wypowiedzią narażam się wszystkim na krytykę i przede wszystkim narażam się jurry... :oops: . Trudno.. myślę, że wszyscy jakoś to przełkniecie.
Generalnie Hondę traktuję jako trening i próbę generalną przed zakupem Yoshumiry. Mam nadzieję, że w tym zestawie będzie już wszystko co potrzeba... przynajmniej cena na to wskazuje :)
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez Kazik » wtorek, 15 listopada 2011, 15:21

DarkWing napisał(a):Inna sprawa, że liczyłem na bardziej spektakularny efekt :roll: i prawdę powiedziawszy Panowie gdybym resztę pomalował i powiedział Wam, że są wymienione to myślę żeby to przeszło... :mrgreen:, bo jak dla mnie na zdjęciach nie widać dużej różnic

Wszystko zależy od zdjęć. Gdybyś zadbało lepsze światło to zaręczam że na Twoich fotkach też było by widać różnicę.
Po za tym pomalowanie plastikowych śrub "z łapy" tak aby je pomylić z metalowymi jest naprawdę trudne. Chodzi mi o odcięcie kolorów.

Silnik wygląda ok. Na jednej fotce coś tam wypatrzyłem ;o)

Obrazek

DarkWing napisał(a):Wiem, że tą wypowiedzią narażam się wszystkim na krytykę i przede wszystkim narażam się jurry..

No myślę że spokojnie na jakieś -2pkt. :twisted:
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez DarkWing » wtorek, 15 listopada 2011, 15:28

Masz rację... przeoczyłem :oops: , ale tylko górne zaznaczenie (szew łączenia bloku z bokiem). To niżej to wydaje mi się element konstrukcyjny... tam jest takie wyprofilowanie a nie nie spasowanie części....
Co do zdjęć... pewnie tak... w galeri będa 100% jakości... tu dochodzi kompresja jpg'a i warunki warsztatowe... :(

Tak czy owak... dzięki wielkie za uwagę ;o)
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez Mr. Headshok » wtorek, 15 listopada 2011, 15:28

DarkWing napisał(a): (...) No ale nie o oszustwa przecież chodzi... i koniec końców pozostanę przy tym co jest, przyznając się wszem i wobec, że reszta śrub będzie malowana... Ostatecznie jeszcz mam 8 szt. więc może faktycznie wykorzystam je do miski.
Wiem, że tą wypowiedzią narażam się wszystkim na krytykę i przede wszystkim narażam się jurry... :oops: . Trudno.. myślę, że wszyscy jakoś to przełkniecie.

Bez przesady, nie chodzi o ściemnianie. Myślałem po prostu, że pójdziesz trochę ''szerzej" ;o) Zostajesz rozgrzeszony! Przynajmniej przeze mnie :mrgreen:

DarkWing napisał(a): (...) Generalnie Hondę traktuję jako trening i próbę generalną przed zakupem Yoshumiry.(...)

Oooo!!! Hayabusa? Oldskulowa GSX-R 750 z Fujimi?
Pozdrawiam,
Tomasz Koebsch
Mr. Headshok

Postprzez DarkWing » wtorek, 15 listopada 2011, 15:31

Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez Mr. Headshok » wtorek, 15 listopada 2011, 16:05

Znam to. Świetny model. Już kilka razy chciałem go kupić.
Kiedyś to nastąpi :)
Pozdrawiam,
Tomasz Koebsch
Mr. Headshok

Postprzez wuen » wtorek, 15 listopada 2011, 17:40

DarkWing napisał(a):liczyłem na bardziej spektakularny efekt :roll: i prawdę powiedziawszy Panowie gdybym resztę pomalował i powiedział Wam, że są wymienione to myślę żeby to przeszło... :mrgreen:, bo jak dla mnie na zdjęciach nie widać dużej różnicy. Fakt, że "na żywo" różnica jest zauważalna....

Przy większych zbliżeniach/powiększeniach różnica jest zauważalna - zwłaszcza gdy przy malowaniu drgnie ręka...
Ja odcinam śruby z lenistwa - nie chce mi się tracić czasu i nerwów aby poprawnie pomalować śrubki - z resztą metalowe bardziej wyglądają na metalowe niż pomalowane.
Faktem jest, że takie zabiegi generują znaczne koszty - ale efekt końcowy jest jednak spektakularny - tylko potrzebne są fotki w dużej skali odwzorowania lub lupa w ręku oglądającego :lol:
Jako przykład pozwoliłem sobie pokazać te fotki:
Obrazek
Obrazek
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Postprzez DarkWing » wtorek, 15 listopada 2011, 18:08

no fatk... widać różnicę... w związku z tym cofam co powiedziałem ;o). Niestety w Hondzie zostaje już tak jak jest.
Poza tym wydaje mi się, że troszkę źle dobrałem rodzaj śrub.... :-/ , cóż człowiek uczy się na błędach i ciągle doskonali...
No i dobrze, że te różnice widać dopiero w dużych zbliżeniach... gołym okiem nawet malowane nie są takie złe....(cóż... muszę się jakoś pocieszać... :mrgreen: )
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez DarkWing » środa, 16 listopada 2011, 14:26

Popracowałem troszkę na silniczkiem :P
Krawędzie pokrywy zaworów pomalowałem alluminium (ModelMaster Aluminium Non-Buffing Metalizer),dodałem przewody zapłonowe, na rurach gumowych zrobiłem imitację obejm zaciskowych. Do miski olejowej dodałem resztę śrubek - reszta jakie mi zostały :P . Cały silnik został lekko zabrudzony. Delikatne ślady eksploatacji, zacieków itd... Delikatne poniewż uważam, że silnik w takim motocyklu jest zadbany a nie usyfiony :mrgreen:
Wszystko wyszło tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A na koniec... ponieważ sędziowie "urwali" mi 2 pkt za brak reszty śrubek :twisted: to może odzyskam je tą prezentacją :mrgreen:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=gSx-1_XoQ70[/youtube]

to tak formą żartu oczywiście... ale ciekaw jestem co Wy na taki sposób prezentacji ?...
Ostatnio edytowano środa, 16 listopada 2011, 14:53 przez DarkWing, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez Kazik » środa, 16 listopada 2011, 14:32

DarkWing napisał(a):niestety nie wiem jak zrobić żeby od razu odtwarzało na stronie a nie przekierowywało na Photobucket'a....

Mogłeś na youtuba wrzucić.
Dwa pytania,
z czego zrobione przewody oraz obejmy zaciskowe?
DarkWing napisał(a):Delikatne ślady eksploatacji, zacieków itd

Zacieków na takiej rakiecie to raczej nie powinno być.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat