Ostatnio miałem mało czasu na modele dlatego dłuższa przerwa.
Długi weekend wyjazdowy a w tygodniu po pracy jakiś słaby zapał.
Zmobilizowałem się i narysowałem w końcu zębatkę. Łatwo nie było.
Zębatka powinna mieć 60 zębów a ich rozstaw i kształt powinien pasować do łańcucha z TopStudio

na początek narysowałem sobie zębatkę którą dało TopStudio do M1. Jest dużo mniejsza nawet od tej od R1

Później narysowane zęby o odpowiednim kształcie i rozstawie przeniosłem na średnicę dużej zębatki. Okazało się jednak że wcześniej wyskalowana średnica nie dawała przy tym rozstawie 60 zębów. Musiałem jeszcze trochę zwiększyć średnicę dzięki czemu mam dokładnie 60 zębów i rozstaw pasujący do łańcucha. Wyszła dość spora

ale powinna pasować

Do R1 jest dość ubogo z dedykowanymi dodatkami. Z fototrawionek są jedynie tarcze Crazy Modelera i to w wersji wave

w realu też można takowe sobie nabyć do R1

że nie przepadam za plastikowymi tarczami postanowiłem zastosować te wavy.
Poskładałem wg. instrukcji i nawet z rozpędu dmuchnąłem środki czarnym

po dokładniejszych oględzinach i przymiarkach stwierdziłem jednak że jeszcze je trochę zmodyfikuję. Przynajmniej przednie.
Mając tarczę złapałem się za tylne zaciski hamulcowe.
Miałem robić odlew drugiego zacisku i już nawet zrobiłem sobie formę ale jeden niemiecki kolega z zagranicznego forum zgłosił się na ochotnika z wolnym zaciskiem do R1

przyciąłem go w odpowiednim miejscu i skleiłem je razem. Pousuwałem też śruby a także zmodyfikowałem podejście przewodu hydraulicznego bo nie wyglądało to tak jak w realu.
Dorzucę jeszcze imitacje spawu na łączeniu blach podtrzymujących zaciski.
Na ostatniej fotce widać też że pastwiłem się nad felgą

Wyciąłem fragment uszkodzonej felgi. Wygląda to dość dziwnie. Trochę dlatego że opona w modelu jest ścięta prostopadle do bocznej ścianki i nie ma w tym miejscu takiego kształtu jak to jest w prawdziwej gumie.
Niestety tak chyba zostanie bo nie mam pomysłu na to jak by to można poprawić. Wszelkie dokładanie kawałków gumy zostawi linię łączenia i nie będzie to dobrze wyglądać.
Z drugiej strony rant też poobijałem

po malowaniu będzie to lepiej widoczne. Wyleciał wentylek

będzie toczony.
No i na koniec złachana przednia guma

wyszła całkiem fajna torówka. Niestety za bardzo ją przybrałem na bokach

a z drugiej strony nie do końca stracił się bieżnik

muszę jeszcze lekko szlifnąć.
Na razie tyle jak znów coś dłubnę i nazbieram fotek to będzie kolejna aktualizacja.