Ferrari 458 Italia [Fujimi + FG Model] OPEN

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Ferrari 458 Italia [Fujimi + FG Model] OPEN

Postprzez Emilssi » środa, 16 listopada 2011, 23:53

Cześć,
Oto mój najnowszy projekt - 458 Italia. Generalnie wole starsze modele Ferrari od tych najnowszych, ale Italia jest zdecydowanym wyjątkiem. Odwlekalem budowę przez długi czas, bo chciałem skończyć inne projekty ale nie wytrzymalem:)

O modelu:
Wprawdzie Revell ma wiecej detali (szczególnie w kabinie i w komorze silnika) ale ma również wręcz skandaliczne koła i opony:( Za to Fujimi ma może mniej czesci ale za to ogólnie wyglada lepiej i mam nadzieje ze przy odrobinie wysiłku zestaw Fujimi może dać bardzo dobry rezultat.

A oto zawartość pudełka i pare dodatków, których zamierzam użyć podczas budowy 458-ki.

Obrazek

Wybrałem koła od FG Model, zrobione specjalnie do tego modelu.
Jakość tych zywicznych felg jest powalajaca (pozytywnie), i bynajmniej nie mówię tego dlatego ze jestem znajomym ich producenta:) Bez wątpienia, koła FG Model są najlepszymi zywicznymi kołami jakie widziałem i są zdecydowanie lata świetlne przed konkurencja (np Hobby design). Zreszta zobaczcie sami:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Użyje tez blaszek Hobby design i pewnie jeszcze paru innych dodatków, które będę dodawał w miarę postępu prac.

Zabawę z Italią zacząłem od wycięcia głównych tylnych wlotow powietrza
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dokleilem tez progi boczne, poglebilem linie podziału i dałem pierwsza warstwę podkladu.
Obrazek
Obrazek

To narazie tyle. Mam nadzieje ze w weekend uda mi się podlubac dłużej przy modelu, żeby był gotowy kiedy dostanę lakier który jest już zamowiony:)

Pozdrawiam
Emil
Emilssi

Reklama

Re: Ferrari 458 Italia [Fujimi + FG Model] OPEN

Postprzez wuen » czwartek, 17 listopada 2011, 06:57

Gdzie można kupić pokazane felgi?
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Postprzez Emilssi » czwartek, 17 listopada 2011, 07:54

wuen napisał(a):Gdzie można kupić pokazane felgi?

Narazie (FG nie maja jeszcze dzialajacej strony) mozna je dostac tylko:

1) Poprez bezposredni kontakt z FG Model (tak jest lepiej bo unikajac wysokich ebay-owskich prowizji automatycznie cena produktu spada o kilka dolarow :D )
http://fgmodel.com/

2) Na ebay-u:
http://www.ebay.com/sch/modelfg/m.html?hash=item3f103c918a&item=270855344522&pt=LH_DefaultDomain_0&_trksid=p4340.l2562

3) Lub ewentualnie wyslij mi pw jak zainteresuja Cie jakies produkty:)

Pozdrawiam
Emil
Ostatnio edytowano czwartek, 17 listopada 2011, 08:40 przez Emilssi, łącznie edytowano 1 raz
Emilssi

Postprzez Kazik » czwartek, 17 listopada 2011, 08:17

Faktycznie felgi wyglądają niesamowicie jak na żywicę. Podobną jakość trzyma chyba tylko Geronimo Works.
Zapowiada się interesujący model ale i tak czuję się lekko zaniepokojony.
Co z małpką?
Daje się odczuć podobny słomiany zapał w konkursie co w zeszłym roku.
Mnóstwo entuzjastycznie rozpoczętych wątków, niektórzy użytkownicy rozpoczynają po dwa modele a po tygodniu, dwóch cisza.
Wybacz takie małe OT ale martwię się czy w galerii znajdzie się choć połowa tych modeli.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez Macio4ever » czwartek, 17 listopada 2011, 08:45

To jest jeden z niewielu modeli Ferrari, które bardzo mi się podobają. Felgi świetnej jakości, zapowiada się atrakcyjna budowa. Powodzenia!
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez draz » czwartek, 17 listopada 2011, 08:53

Cicho tam Kazik, nie zapeszaj. U mnie póki co robota przeniosła się do komputera i zanim nie wyjdzie z niego w postaci blach trawionych to dalej nie pójdzie. A od tego czasu skleiłem Panzera II z Tamiyi, z Bronco, z Dragona, BT-7 i BT-42 z Tamiyi, a teraz siedzę nad Heinkelem HE111-P1 z Revela, więc klei się na potęgę.

Co do kół - faktycznie, bardzo fajnie wyglądają, to chyba ciśnieniowo wtryskiwana żywica. Ja dwa razy kupiłem żywiczne felgi z HD - pierwszy i ostatni raz. A tutaj to nawet bym się skusił na jakieś do SLSa.

A w kwestii samego modelu - podobnie było z 430. Podstawowy model był bardzo okrojony w detale, natomiast jak wyszła wersja 430 Scuderia, to można powiedzieć, że byl to zupełnie nowy model od początku zaprojektowany.
Bartosz Obara
Obrazek
draz

Ojciec chrzestny

Postprzez Emilssi » czwartek, 17 listopada 2011, 08:58

Kazik napisał(a):Faktycznie felgi wyglądają niesamowicie jak na żywicę. Podobną jakość trzyma chyba tylko Geronimo Works.
Zapowiada się interesujący model ale i tak czuję się lekko zaniepokojony.
Co z małpką?
Daje się odczuć podobny słomiany zapał w konkursie co w zeszłym roku.
Mnóstwo entuzjastycznie rozpoczętych wątków, niektórzy użytkownicy rozpoczynają po dwa modele a po tygodniu, dwóch cisza.
Wybacz takie małe OT ale martwię się czy w galerii znajdzie się choć połowa tych modeli.

Czesc Kazik,

W konkursach z reguly tak bywa ze wiele modeli jest nieukonczonych na czas... Ale nie ma obawy! Malpka nie zostala zapomniana - bedzie skonczona (mam nadzieje jeszcze przed zakonczeniem konkursu). Ja i tak musze miec co najmniej 2 modele na warsztacie dla utrzymania odpowiedniej motywacji i jakosci :) Pozatym, chcialem pomoc koledze ,ktory wlasnie rozpoczal biznes modelarski, puszczeniem wiesci o jego nowych produktach w swiat ;o)
Emilssi

Postprzez WestBikers » czwartek, 17 listopada 2011, 10:00

Też się czaje na ten model od bardzo długiego czasu, ale jakoś nie mogę się do tego zabrać. Swoją drogą jeśli w Revellu nie pasowały Ci przede wszystkim koła, to dziwię się, że wybrałeś Fujimi mimo, że koła kupiłeś żywiczne, no ale to tylko taka moja drobna uwaga ;o) Czekam na postępy i powodzenia - pokażmy Kazikowi, że można :P
WestBikers

Postprzez Kazik » czwartek, 17 listopada 2011, 10:04

WestBikers napisał(a):...pokażmy Kazikowi, że można

Pokażcie, pokażcie ja bardzo chcę!!!

...oceniać 30 modeli ;o)
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez Emilssi » czwartek, 17 listopada 2011, 10:36

WestBikers napisał(a):Swoją drogą jeśli w Revellu nie pasowały Ci przede wszystkim koła, to dziwię się, że wybrałeś Fujimi mimo, że koła kupiłeś żywiczne

Felgi mam ale to raczej te revelowskie 'terenowe' opony były problemem a to już jest trudniejsze do obejścia:) Szczerze mówiąc to nie mogę pojąć dlaczego Revell do tej pory nie poradził sobie z problemem opon... Mam wręcz wrażenie ze z każdym modelem Revell zmienia się pod tym względem na gorsze (zobaczcie chociażby ich nowe opony w bolidach F1, gdzie wewnętrzny otwór nie jest nawet na środku opony :twisted: ). A te od revellowskiej italii pewnie miałyby za wysoki profil nawet do Nysy albo Żuka :lol: :lol: :lol:

Nie wiem jak Wy ale ja przez te opony tracę sympatie do Revella... Zwłaszcza po tym jak 2 lata temu rozmawiałem z ich przedstawicielem na Modelworld w Telford; Na jakiekolwiek pytanie o opony odpowiadał (i to wcale nie tak uprzjmie - nie tylko ja go o to zapytałem haha): 'modele są tanie wiec nie dyskutuj! A jak ci nie pasują opony to sobie kup tamije albo Fujimi za 2 razy tyle!'
Emilssi

Postprzez Emilssi » czwartek, 17 listopada 2011, 10:39

WestBikers napisał(a):pokażmy Kazikowi, że można :P

Pokażecie? A prawidłowa odpowiedz brzmi: pokażemy :)
Emilssi

Postprzez Kazik » czwartek, 17 listopada 2011, 11:43

Emilssi napisał(a):A te od revellowskiej italii pewnie miałyby za wysoki profil nawet do Nysy albo Żuka

Bo to jest guma na polską miejską nawierzchnię :mrgreen:
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez WestBikers » czwartek, 17 listopada 2011, 11:52

Pewnie opony nalewki, dlatego modele Revella są takie "tanie" :P
WestBikers

Postprzez Emilssi » czwartek, 17 listopada 2011, 12:57

:lol: :lol: :lol: przkonaliscie mnie chłopaki. Następnym razem zbuduje revella i nazwę go 'wersja z nalewkami, na polskie drogi' :lol:
Emilssi

Postprzez Emilssi » poniedziałek, 21 listopada 2011, 23:23

Cześć,
W końcu coś poszło do przodu z Italią :) wciąż czekam na farbe do kasty wiec w międzyczasie podlubalem trochę przy wnętrzu.
Wanna i dolne czesci siedzeń są odlane jako jedna cześć :cry: aby ułatwić sobie malowanie/maskowanie wyciąłem fotele.
Obrazek

Przy okazji podcialem trochę fotele od spodu zet wyglądały bardziej jak w oryginale
Obrazek

Długo zastanawiałem się nad kolorem wnętrza. Spędziłem nawet pare godzin przed konfiguratorem Ferrari, kombinujac i porównując rozmaite kombinacje, ale ostatecznie zdecydowałem się na 'elgancką' czerń :)
Skóra jest pomalowana mieszanka farb gunze a flock to dark gray od Ka models delikatnie psiukniety czarnym matem.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Myśle że czerń ładnie akcentuje i współgra z aluminium i logiem na kierownicy. Nawiewy na desce rozdzielczej maja chromowane obwodki ale nie wiem dlaczego nie widać ich na zdjeciach :-/
Obrazek

Ale najsmieszniejsze jest to, ze po zamontowaniu szybek i kasty, wnętrze będzie praktycznie niewidoczne :lol:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zostało mi jeszcze do dodania pare blaszek, Carbon na fotelach i pare detali ale w znacznej mierze wnętrze jest skończone
To narazie tyle
Pozdrawiam
Emil
Emilssi

Następna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat