Szybkozłączki

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Szybkozłączki

Postprzez Marcin Kuźniar » piątek, 22 lutego 2008, 14:01

Dzięki za wyjaśnienie faktycznej niezgodności między nazewnictwem gwintu a jego faktyczną wielkością. Praktyka przynajmniej w polskich sklepach jest jednak taka że kupując końcówkę z gwintem 3/8 cala nie połączymy jej z końcówką aerografu np. Evo. Rozbudowywałem ostatnio kompresor, tak aby można było podłączyć jednocześnie dwa aerografy - jeden - Badger, a drugi np. Evo - ostatnim elementem była redukcja 1/4 na 1/8 cala - według nazewnictwa handlowego w polskich sklepach. Chyba najbezpieczniej kupując węże, szybkozłączki, redukcje czy rozbudowując kompresor wszystko sprawdzać w sklepie a nie polegać jedynie na wielkościach zmierzonych.
pozdrawiam Marcin
----------------------
PZL-26 od podstaw - zaczynam
Marcin Kuźniar

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez mr.jaro » piątek, 22 lutego 2008, 14:03

Dokladnie. Innym wyjsciem jest dreptanie od sklepu do sklepu z suwmiarka.
Jarek M
mr.jaro

Postprzez Slawek A » piątek, 22 lutego 2008, 16:18

Jeszcze bardziej mi pokręciliście w głowie chłopaki :P Ale już wiem mniej więcej co muszę zrobić.

Podana przeze mnie średnica to średnica gwintu w kompresorze. Ta dziurka, którą leci powietrze. Wewnątrz jest dokładnie 6mm... pisząc wewnątrz mam na myśli średnicę samej dziury. 9mm ma cały gwint. Mierzyłem linijką zwykłą ale kilku razowy pomiar wykazał 6/9.

Wiem już co robić dzięki wam. Przynajmniej zacznę się rozglądać a nie siedzieć i myśleć nad niewyjaśnionym. Kupuję wężyk 1/8'' żeby pasował do aerografu, potem go rozgrzewam i naciągam na ten cypelek. Jeżeli nie zda egzaminu to znalazłem na allegro przejściówki po 5 złotych.
Slawek A

Postprzez MAG » piątek, 22 lutego 2008, 23:13

W takich sytuacjach każdy musi w sobie odnaleźć Słodowego 8-)

Powodzenia i daj koniecznie znać co będzie pasowało i jaki cała sprawa finał znajdzie ;o)

Pozdrawiam,
Marek
Pozdrawiam,
Marek
MAG

Postprzez O_Pablo » niedziela, 24 lutego 2008, 20:34

To co pokazujesz to gwint 1/8", trochę to głupie bo z przeliczenia jest inaczej jak wspomniał Mr. Jaro, ale co zrobić.
Kupić różnego złączki możesz na allegro lub w sklepach internetowych (ja tak zrobiłem). Osprzęt pneumatyczny do kilku zbudowanych przez siebie sprężarek kupowałem w sklepie MAR w Łodzi http://www.mar.arg.pl/ .
Pozdrawiam
Paweł
O_Pablo

Postprzez Slawek A » sobota, 15 marca 2008, 21:24

Prosiłbym kogoś kto ma taki kompresor jak ja czyli AS 18 o podanie jakiegoś linka do odpowiednich węży do tego kompresora lub do odpowiednich złączek.

Próbowałem ze zgrzewaniem i naciąganiem ale przy ciśnieniu 1bar wężyk nie wytrzymuje.

Już miałem kupować złączkę od człowieka z allegro ale sam się w swoich słowach zaczął gubić. Dałem mu dobrą fotkę makro tego dzyndzla od aerografu i żeby mi na taką średnicę dopasował złączkę a on się pyta jaką średnicę ma wąż. Zrobiłem mu zdjęcie tego dzyndzla przy dwóch linijkach wzdłuż i wszerz. Eeeech... tracę nadzieję. Mogłem chyba kupić normalny kompresor modelarski, słabszy to słabszy ale już bym zaczął coś robić z tym modelem.

Wszystkie węże ciśnieniowe jakie znalazłem w internecie mają złe złączki.
Slawek A

Postprzez wuen » sobota, 15 marca 2008, 21:35

Slawek A napisał(a):przy ciśnieniu 1bar wężyk nie wytrzymuje.

Czyli schodzi z krućca ?
Jeśli tak to wężyk trzeba docisnąć opaską ze śrubką - do kupienia w sklepach motoryzacyjnych
Żeby blaszka opaski nie przecięła węża - można okleić go kawałkiem taśmy izolacyjnej lub owinąć taśmą teflonową
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Postprzez Slawek A » sobota, 15 marca 2008, 21:50

Mimo wszystko wolałbym coś nieco bardziej profesjonalnego. Chcę czegoś co będzie wytrzymałe i nie będę się musiał denerwować.
Slawek A

Postprzez wuen » sobota, 15 marca 2008, 21:51

No to kup sobie na ebay'u
--- ciach --- linki do aukcji!!!

Łącznie 7 funtów czyli około 30 zł

Obrazek

Regulamin forum napisał(a):III, 8. Użytkownik zobowiązuje się nie wklejać w dyskusje merytoryczne adresów stron portali aukcyjnych tudzież podobnych, których zawartość wygasa po krótkim okresie czasu, co może stanowić o utracie sensu dyskusji. Niemniej w dyskusjach prowadzonych w dziale HP wklejanie wymienionych adresów jest dopuszczalne.

Nie zapominajcie o tym, za kilka dni ten post nic nie będzie wart.
michal.s
Ostatnio edytowano czwartek, 1 stycznia 1970, 01:00 przez wuen, łącznie edytowano 2 razy
wuen

Postprzez Slawek A » sobota, 15 marca 2008, 21:55

No tak, tylko ten kabel ma inne złączki.

Czy takie coś będzie pasowało?

Obrazek
Obrazek
Slawek A

Postprzez Slawek A » sobota, 15 marca 2008, 22:11

Postaram się to jak najlepiej zobrazować. Kolega wuen mi próbuje pomóc ale ja nie rozumiem nadal :P Nie mówi mi nic taki język hehe. Jestem chemikiem, daleko mi do pneumatyki i tym podobnych.

Mam taki kompresor:

Obrazek

Ta końcówka przez którą leci powietrze wygląda tak:

Obrazek

A końcówka aerografu tak:

Obrazek

Teraz cały szkopuł polega na tym żeby to połączyć. Pomóżcie błagam!

Obrazki zamieszczone niezgodnie z regulaminem!!!
Ostatnio edytowano sobota, 15 marca 2008, 22:38 przez Slawek A, łącznie edytowano 1 raz
Slawek A

Postprzez wuen » sobota, 15 marca 2008, 22:29

OK - po kolei:
1. kupujesz wąż na ebay'u - link dostałeś
2. nakręcasz większą nakrętkę węża na gwint z fotki nr 2
3. skoro już odkręciłeś króciec z aero - niech sobie leży - nakręcasz mniejszą nakrętkę węża na gwint w aero i taraaaaaaaaa - masz solidne połączenie kompresora z aero
wuen

Postprzez Marcin Kuźniar » sobota, 15 marca 2008, 22:40

Sławku - tę końcówkę od aerka pokazaną na fotce schowaj do szuflady - jest Ci nie potrzebna (po jej odkręceniu w aerografie pozostał gwint 1/8 cala), kup na allegro wężyk do aerografów z końcówkami 1/8 cala z obu stron (kiedyś podesłałem Ci link) i będzie na 100% OK. Ten wężyk z abaya nie jest dobry, ponieważ ma końcówki 1/8 i 1/4 cala. Wuen - końcówka na sprężarce to 1/8 cala a nie 1/4 cala.
pozdrawiam Marcin
----------------------
Marcin Kuźniar

Postprzez wuen » niedziela, 16 marca 2008, 07:31

Marcin Kuźniar napisał(a):końcówka na sprężarce to 1/8 cala a nie 1/4 cala.

A to ciekawe - nie wiedziałem, że cal urósł - do tej pory miał 25,4 mm więc 1/4 to właśnie około 6 mm, które wymienił zainteresowany na fotce końcówki wychodzącej z kompresora (foto nr 2)
Ponadto opieram się na korespondencji z koksikiem_750 - użytkownikiem identycznego kompresora, który na początku tego wątku tj. 21.02.2008 o 18:23 napisał "Mam takie same złącze a wąż dostałem z kompresorem. Możesz taki kupić na angielskim ebayu"
Wczoraj potwierdził te informacje i dlatego zaproponowałem zakup węża z końcówkami 1/4 i 1/8 cala - identycznego z tym jaki jest sprzedawany z kompresorem AS-18
--- ciach --- linki do aukcji!!!

(siódma linijka w Specification)

Obrazek

Regulamin forum napisał(a):III, 8. Użytkownik zobowiązuje się nie wklejać w dyskusje merytoryczne adresów stron portali aukcyjnych tudzież podobnych, których zawartość wygasa po krótkim okresie czasu, co może stanowić o utracie sensu dyskusji. Niemniej w dyskusjach prowadzonych w dziale HP wklejanie wymienionych adresów jest dopuszczalne.

michal.s
Ostatnio edytowano czwartek, 1 stycznia 1970, 01:00 przez wuen, łącznie edytowano 2 razy
wuen

Postprzez Marcin Kuźniar » niedziela, 16 marca 2008, 11:53

O nazewnictwie handlowym gwintów pneumatycznych i ich faktycznych wymiarach dyskusja z mr.jaro była prowadzona kilka wypowiedzi wcześniej. Wiem że 9mm to nie 1/8 cala - ale identyczny kompresor ma kolega i pasuje do tego kompresora wężyk o końcówkach określanych w ofercie handlowej sklepów jako gwinty 1/8 cala - czyli dokładnie taki sam gwint jaki znajduje się na końcówkach doprowadzających powietrze do aerografów typu - Iwata, Gunze, Hansa, Harder &Steenbeck (np. Evolution, Grafo, Infinity) a także tzw. pseudo-Iwata. Jeżeli gwintowana końcówka wylotu powietrza z kompresora ma średnicę zewnętrzną około 9,5 mm tzn. taką samą jaką końcówka doprowadzająca powietrze do aerografu po odkręceniu krućca na zwykły wężyk w pseudo-Iwacie, a końcówki szybkozłączki w aerografach niemieckich - to pasował będzie wężyk z końcówkami nazywanymi w ofertach handlowych 1/8 cala - mimo że nie mają one nic wspólnego z tym wymiarem. Ja osobiście nie mam takiego kompresora, ale całkiem niedawno rozbudowywałem swój kompresor oparty o agregat lodówkowy - rozbudowa polegała na zrobieniu dwóch wyjść na aerograf - jedno typu Badger a drugie na 1/8 cala - do aerografów Evolution, Gunze, Hansa i Grafo, oraz dodatkowego nie regulowanego wyjścia z szybkozłączką 1/4 cala - i temat gwintów pneumatycznych mam świeżo w pamięci. Dodatkowo wężyk do kompresora kolegi sam kupowałem przy okazji innych zakupów modelarskich - dlatego wiem na 100% że wężyk z końcówkami nazwanymi 1/8 cala będzie OK. Pod warunkiem że końcówka kompresora ma około 9,5 mm średnicy zewnętrznej.
Np. taki --- ciach --- linki do aukcji!!!

Obrazek

michal.s
Ostatnio edytowano czwartek, 1 stycznia 1970, 01:00 przez Marcin Kuźniar, łącznie edytowano 2 razy
pozdrawiam Marcin
----------------------
Marcin Kuźniar

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje