Dingo psy opsy problemy(1:72)

Budujesz modele w 'małej' skali, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Dingo psy opsy problemy(1:72)

Postprzez zinnat1914 » piątek, 18 listopada 2011, 20:14

Przeglądając strony ze zdjęciami współczesnych pojazdów, szczególnie Bundeswery. Natknąłem się na takie zdjęcie dingo psy opsy. Używanego przez nią dingo psy opsy podczas demonstracji.

http://www.armyrecognition.com/forum/viewtopic.php?t=1001

Wydał mi się łatwy. Jednak przysporzył mi kilka problemów. Do projektu użyłem kupionego sklejonego modelu firmy revell. Miał kilka ubytków. Mianowicie brak tylnych błotników z światłami. Błotniki zrobiłem z blaszki po piwie. Jednak jak zrobić i z czego światła? Dalej jak zrobić i z czego zrobić poręcze ochronne nad włazem. Nie umiem idealnie wyciąć koła z arkuszy plastikowych i nawet potem je spiłować. Ma ktoś pomysł jak je zrobić z drutu, ładnie wygiąć.
zinnat1914

Reklama

Re: Dingo psy opsy problemy(1:72)

Postprzez klajus » piątek, 18 listopada 2011, 20:44

Daj jakieś zdjęcie...
Jak zrobić światła to zależy co masz na myśli...
Kup sobie cyrkiel tnący...
O co chodzi z drutem?
Pozdrawiam z mojego brodzika intelektualnego, Paweł Klaja, Fun-sklejacz tworzący rzeczy z gruntu słabe albo przeciętne...
http://pawelklaja.blogspot.com
Tekst roku:
[..] ... więc nie ma go co manieryzmem rodem z "Super modelu" psuć. Modelarstwo redukcyjne to fakty w skali a nie mity i radosna twórczość. ... [...]
klajus

Postprzez zinnat1914 » sobota, 19 listopada 2011, 09:56

klajus napisał(a):Daj jakieś zdjęcie...
Jak zrobić światła to zależy co masz na myśli...
Kup sobie cyrkiel tnący...
O co chodzi z drutem?

Nie da rady zrobić zdjęć. Nie mam aparatu, a samsungiem avila nie umiem bo cały czas mi się włącza flash.
Chodzi mi o tylne światła na błotnikach , bo dingo tam je ma.
Na pójdzie bo cyrkiel tnący poniżej 1 cm średnicy nie wytnie poniżej okręgu. Zresztą w środku też trzeba wyciąć. Czy wycinanie nawet w cienkim arkuszu plastiku nie stępi ostrza. Na forach i sprzedawcy odradzają ciąć w plastiku.
Z druta zamierzałem zrobić suwnicę , ale będę kombinował z plastik.
zinnat1914

Postprzez Panzer » sobota, 19 listopada 2011, 11:18

Z samego opisu wynika tak mało, że cieżko Ci w jakikolwiek sposób pomóc.... :-/
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez klajus » sobota, 19 listopada 2011, 16:35

zinnat1914 napisał(a):Nie da rady zrobić zdjęć. Nie mam aparatu, a samsungiem avila nie umiem bo cały czas mi się włącza flash.

No to jest problem "po byku", poczytaj manual...

zinnat1914 napisał(a):Chodzi mi o tylne światła na błotnikach , bo dingo tam je ma.

Pokaż jakieś zdjęcie z sieci jak to ma wyglądać.

zinnat1914 napisał(a):Na pójdzie bo cyrkiel tnący poniżej 1 cm średnicy nie wytnie poniżej okręgu. Zresztą w środku też trzeba wyciąć. Czy wycinanie nawet w cienkim arkuszu plastiku nie stępi ostrza. Na forach i sprzedawcy odradzają ciąć w plastiku.

Jaka średnica dokładnie. Bo może lepiej kupić jakiś profil polistyrenowy i ciachnąć plasterek.

zinnat1914 napisał(a):Z druta zamierzałem zrobić suwnicę , ale będę kombinował z plastik.

Jakieś, zdjęcie poglądowe by się przydało...
Pozdrawiam z mojego brodzika intelektualnego, Paweł Klaja, Fun-sklejacz tworzący rzeczy z gruntu słabe albo przeciętne...
http://pawelklaja.blogspot.com
Tekst roku:
[..] ... więc nie ma go co manieryzmem rodem z "Super modelu" psuć. Modelarstwo redukcyjne to fakty w skali a nie mity i radosna twórczość. ... [...]
klajus

Postprzez zinnat1914 » niedziela, 20 listopada 2011, 22:47

Dzięki wszystkim za odpowiedz. Próbowałem zrobić zdjęcia komórką , ale za każdym razem model słabo wypada. Link do pojazdu , który mam zamiar zrobić podałem w pierwszym poście. Nie znalazłem podobnego projektu w internecie, więc trudno pokazać. Jedynie dwa zdjęcia z tego linku
http://www.armyrecognition.com/forum/viewtopic.php?t=1001 Tylko trzeba długo zjeżdżać, aby obejrzeć zdjęcie.

Obrazek
zinnat1914

Powrót do Pojazdy wojskowe w skali 1:72 i mniejsze - warsztat