[Relacja] MM 1:300 Prince of Wales

Zestawy, relacje z budowy, galerie ukończonych modeli, porady i problematyka modelarstwa szkutniczego.

Re: [Relacja] MM 1:300 Prince of Wales

Postprzez donalyah00 » czwartek, 10 listopada 2011, 09:30

Rozwiercone bulaje wyglądają zdecydowanie lepiej. Rozumiem, że poprawiony pokład jest na górnym zdjęciu?
Pozdrawiam, Marek
--
La tête américaine.
donalyah00

Reklama

Postprzez Marek(Thrawn) » czwartek, 10 listopada 2011, 23:01

Oto fotka z nowym kolorem i ostatecznym pokładu. Bardzo jestem zadowolony z uzyskania właśnie tego odcieniu, bo bardzo przypomina te ze zdjęć przez Was wstawionych taki szarawy wyblakły. Przeszlifowałem pokład, ale nie papierem tylko nożykiem (skalpelem) pocierając ostrzem pod pewnym kątem. Następnie polakierowałem i znowu przeszlifowałem.

Obrazek
Pozdrawiam Marek(Thrawn)
Marek(Thrawn)

Postprzez donalyah00 » poniedziałek, 14 listopada 2011, 19:26

Wprawdzie piszesz, że to ostateczna wersja, ale może warto zrobić jeszcze jeden krok?

Pokład wygląda już znacznie lepiej - jest ładnie zróżnicowany. Wydaje się teraz jednak trochę za jasny (jak świeżo po cyklinowaniu ;o)). To co zrobiłbym jeszcze teraz to pokryłbym go po całości bardzo rozrzedzoną średnioszarą farbą, tak aby uzyskać efekt lekkiego zabrudzenia desek. Oczywiście przed taką operacją warto najpierw zrobić na boku test na paru sklejonych i pomalowanych jak pokład zapałkach. Rozumiem jednak ew. niechęć do dalszych działań - teraz jest już całkiem nieźle.

Czy polery w oryginale były czarne? Pomalowałbym je raczej w kolorch kamuflażu. No chyba, że zdjęcie przekłamuje trochę ciemniejsze kolory.

Fajnie, że budowa idzie do przodu!
Pozdrawiam, Marek
--
La tête américaine.
donalyah00

Postprzez Marek(Thrawn) » wtorek, 15 listopada 2011, 16:56

Pokład już próbowałem pociągnąć lakierem matowym, ale takim akrylem co mi pozostawia biały nalot i nie wygląda to dobrze, żółty lakier czyli zwykły do drewna też nie wygląda dobrze (( Więc zostawię tak chyba, że przyjdzie mi coś do głowy innego.
Twój pomysł wygląda podobnie do tego lakieru z mlecznym nalotem.

Poprawiłem włazy i rygle. Włazy wykonałem z cieńszego materiału a rygle z drutu zbliżonego do 0,1 mm. Denerwują mnie tylko trochę zawiasy. Nie miałem pomysłu na nie robiąc z papieru, ale i tak nie wygląda to najlepiej. Może macie jakiś pomysł ?
Ukończyłem też żebrowanie hangaru i położę teraz przewody i rury i pomaluje.

oto parę fotek.

ObrazekObrazek
Pozdrawiam Marek(Thrawn)
Marek(Thrawn)

Postprzez donalyah00 » wtorek, 15 listopada 2011, 18:27

Wow, wnętrze hangaru robi wrażenie! Drzwi i rygle prezentują się już znacznie lepiej, zawiasy są jednak trochę "pancerne" - spróbuj może zrobić ich imitacje z pasków cienkiej folii alu (np. wieczko od kubka z jogurtem).

Marek(Thrawn) napisał(a):Twój pomysł wygląda podobnie do tego lakieru z mlecznym nalotem.

Nie do końca - chodziło mi raczej o mocno rozcieńczoną szarą farbę a nie bezbarwny lakier matowy.
Pamiętaj aby ew. spróbować najpierw na jakimś testowym drewnie - za dużo pracy już włożyłeś w model.
Pozdrawiam, Marek
--
La tête américaine.
donalyah00

Postprzez spiton » wtorek, 15 listopada 2011, 20:30

Myślę, że Markowi chodziło o zmniejszenie kontrastu w tym pokładzie. Ale to trudna sprawa. Niemniej powierzchnia pokładu jest duża, i jest gdzie robić eksperymenty ,-)))). A jak Ci się nie chce, to zostaw jak jest. Bo jest całkiem dobrze.
spiton

Postprzez Marek(Thrawn) » czwartek, 17 listopada 2011, 16:37

Zrobię testy i zobaczę jak to wygląda. Zawiasy zmieniłem na folie aluminiową, taką grubszą co na łodygę róży zawijają w kwiaciarni )) Stosowałem ją na płozy w Helcacie
Pozdrawiam Marek(Thrawn)
Marek(Thrawn)

Postprzez Marek(Thrawn) » poniedziałek, 21 listopada 2011, 20:30

Mam do szanownych modelarzy pytanie:
chciałem zrobić trapy i poręcze relingu z cienkiego drutu miedzianego o średnicy 0,1 mm, ale jest to miękki drut i łatwo się wygina. Moje pytanie to, czy ktoś zetknął się z Was z takim drutem:
<http://www.drutoporowy.pl/135�µ�©cm-fecral-kanthald-c-131.html>
ze składu wnioskuje, że jest on twardszy od miedzianego, ale wolę się zapytać nim wydam kasę. Czy jest on twardszy i bardziej sztywny ?
Pozdrawiam Marek(Thrawn)
Marek(Thrawn)

Postprzez donalyah00 » wtorek, 22 listopada 2011, 00:26

Oj, kanthal jest dosyć twardy. Używany jest m.in. do nawijania grzałek w piecach akumulacyjnych. Myślę, że będzie chyba za twardy i za sprężysty do Twoich zastosowań. Spróbuj może pokombinować z wyciągniętymi ramkami PS. Przy odrobinie wprawy można "wyciągnąć" odcinki o w miarę jednakowej grubości. Nitki wyciągniętego polistyrenu dają się łatwo naprężać (delikatnie oczywiście) i można ich naprodukować całe mnóstwo. Jeżeli znajdziesz gdzieś ciemno-szary polistyren - odpadnie Ci wtedy malowanie relingów.
Pozdrawiam, Marek
--
La tête américaine.
donalyah00

Postprzez Marek(Thrawn) » piątek, 25 listopada 2011, 22:59

Przetestuję ten drut, znalazłem 0,08 mm na portalu aukcyjnym.
Prace trwają dalej nad modelem. Podłapałem świetny pomysł podsunięty przez jednego z Was, aby zamaskować szczeliny w poszyciu wykonam podstawkę jako wycinek morza i wstawię tam okręt. Będzie on wyjmowany, ale normalnie będzie stał na morzu ))
coś takiego:
<http://www.modelshipgallery.com/gallery/bb/hms/pow-350-bm/bm-index.html>
Jest to jakiś pomysł, a czy wyjdzie zobaczymy kiedyś.
Teraz zajmę się jednak modelem ))
Poprawiłem zawiasy. Za radą modelarzy wykonałem je z foli aluminiowej.
Wykonałem też hangar i część jego wyposażenia oraz zacząłem robić taki element na dziobie. (sorki ale nie wiem jak się zwie)
Znalazłem też fajny materiał na rolety do hangaru, oczywiście nie zasłonię całych bo zakrył bym to co zrobiłem w środku ))
Oto fotki:
Poprawione zawiasy
Obrazek
Hangar przed malowaniem. Widać drabinki, rury i kable.
Obrazek
Po malowaniu.
Obrazek
Wspomniane rolety
Obrazek
I ten element na dziobie.
Obrazek
Pozdrawiam Marek(Thrawn)
Marek(Thrawn)

Postprzez donalyah00 » wtorek, 29 listopada 2011, 22:05

Element na dziobie = kabestan. :)

Całkiem fajnie Ci idzie. Rolety zdecydowanie dają radę.

Czy będziesz wprowadzał jakieś kolory do hangaru (elementy wyposażenia, detale...)?
Tak się zastanawiam jeszcze czy wnętrze hangaru nie było przypadkiem białe. Masz jakąś dokumentację na tą szarość?
Pozdrawiam, Marek
--
La tête américaine.
donalyah00

Postprzez Marek(Thrawn) » środa, 30 listopada 2011, 21:17

Kabestan już poprawiony bo tamten wydał się za mały zdjęcia w weekend )) Hangar będzie miał parę elementów, ale większość w podobnych kolorach nie mam zdjęć opisu ni nic więcej by dać tam inne kolory.
Oto fotka, którą się wzorowałem:
http://www.iwm.org.uk/collections/item/object/205185288
Pozdrawiam Marek(Thrawn)
Marek(Thrawn)

Postprzez Marek(Thrawn) » piątek, 2 grudnia 2011, 21:17

Hangar już wykończony )) Teraz zadaszyć i lecimy dalej z nadbudówką )
W między czasie wykonałem nowy kabestan (jak się dowiedziałem) i falochron (chyba).

Kabestan i falochron
Obrazek

Hangar pomalowany, wash i elementy wyposażenia. Ostateczna wersja.
ObrazekObrazek
Pozdrawiam Marek(Thrawn)
Marek(Thrawn)

Postprzez winters » niedziela, 4 grudnia 2011, 19:38

Jak dla mnie, to jesteś stary mistrzem. Po prostu bajka...
"Samo zwycięstwo nic nie znaczy, trzeba umieć je wykorzystać" - Napoleon Bonaparte
"Jeżeli zwyciężę, nikt mnie nie zatrzyma, jeżeli przegram - umrę" - George S. Patton

12krzesel.com - pierwszy klub kolacyjny w trójmieście
winters

Postprzez donalyah00 » niedziela, 4 grudnia 2011, 20:56

Bardzo fajnie wygląda teraz kolorystyka pokładu. Podobają mi się lampy w hangarze. Trzymam kciuki za ciąg dalszy!
Pozdrawiam, Marek
--
La tête américaine.
donalyah00

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Szkutnicze