OBERSTURMFUHRER 1/16 DRAGON

Właśnie skończyłeś figurkę, chciałbyś ją zaprezentować - poddaj ją tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Moderator: xenomorph

OBERSTURMFUHRER 1/16 DRAGON

Postprzez ROMAN » sobota, 26 listopada 2011, 12:17

Dziś OBERSTURMFUHRER 1/16 DRAGON
Tania figurka i dobrze, bo takie powinny być te z wielkoseryjnych produkcji. Bardzo dobrze się ją kleiło i malowało. Można powiedzieć "luksus za małe pienądze".

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam serdecznie.
ROMAN

Reklama

modele polskich samolotów

Re: OBERSTURMFUHRER 1/16 DRAGON

Postprzez Korowiow » sobota, 26 listopada 2011, 21:15

Bardzo fajne malowanie - podoba się.
Super zaśnieżone buty - czuć, że śnieg jest zmrożony.
Łączenie rąk z tułowiem jakby ze zbyt dużą szparą albo dałeś tam ciemniejszą farbę.
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Postprzez PiterATS » niedziela, 27 listopada 2011, 00:00

Ten Panzerfaust to wykopek? Przecież to broń jednorazowego użytku, nie miała kiedy się tak poobijać. Panzerfausty były składowane w skrzyniach i dopiero przed akcją je wyjmowano ze skrzyń i uzbrajano w zapalniki i detonatory. Całość fajna, nawet bardzo, ale tak zdarty Panzerfaust, to nieporozumienie. Sorki że tak się czepiam, ale właśnie jestem świeżo po rekonstrukcji Panzerfausta 150 i dlatego tak mnie to boli ;o)
PiterATS

Postprzez ROMAN » niedziela, 27 listopada 2011, 00:09

Korowiow to fakt. Jakby tak to wyglądało. Aczkolwiek to ta sama farbka, raczej chyba kontrast fotografowania bo w gablocie wygląda akuratnie. Kożuszek w tej figurce był dla mnie szczególny. W marynarce często zdarzyło mi się stać na warcie i przy okręcie czy w jednostce macierzystej. Jedna z zim była sroga. Dawali nam kożuszki, wtedy było to poniżej -25 stopnia. Zapchlone ustrojstwa były. Jak przymarzły nogi można było podkurczyć bo "wańka stojaczna" była. Kolorek podobny jak pamiętam. Fason nie taki bo do kostek był ale bez nich zimowa służba wartownicza do pipla była by niepodobna. Dziś wojska pilnują agencje ochrony :roll: katastrofa.

PiterATS napisał(a):Ten Panzerfaust to wykopek? Przecież to broń jednorazowego użytku, nie miała kiedy się tak poobijać. Panzerfausty były składowane w skrzyniach i dopiero przed akcją je wyjmowano ze skrzyń i uzbrajano w zapalniki i detonatory.

Prawda Ci to, ale gdybym zrobił jak mówisz w świecie modelarskim wyglądało by na zabawkę. Masz rację tak było. Zakładając jednak, że "faust przeleżał" i został użyty po czasie leżakowania ...................... :mrgreen:
ROMAN

Postprzez PiterATS » niedziela, 27 listopada 2011, 00:47

Wiesz, leżenie to co innego niż rzucanie bronią o ściany i ziemię, bo tak to wygląda ;o) Myślę natomiast, że w przypadku takiej Panzerury w 1/16 wystarczyłby tylko sam łosz. Samą rurę można trochę poobijać, ale też nie za mocno, a to z takiej racji, że puste rury były ponownie prefabrykowane i wysyłane na front. Zapotrzebowanie było tak wielkie, że fabryki nie nadążały z produkcją nowych sztuk, dlatego wydano rozkaz nakazujący żołnierzom zbieranie wystrzelonych rur, za co należała się nagroda w postaci dodatkowych papierosów :) Zebrane rury wysyłano do fabryk czy warsztatów i ponownie napełniano. Tak więc sama rura mogła być trochę odrapana, ale też nie do przesady, natomiast głowica była z reguły w nienagannym stanie. Tak więc dla mnie najlepszą opcją byłby łosz całości, a tego mi właśnie u Ciebie brakuje, delikatne obicia samej rury i nienaruszona głowica.
PiterATS

Postprzez ROMAN » niedziela, 27 listopada 2011, 00:56

PiterATS napisał(a):Wiesz, leżenie to co innego niż rzucanie bronią o ściany i ziemię, bo tak to wygląda ;o) Myślę natomiast, że w przypadku takiej Panzerury w 1/16 wystarczyłby tylko sam łosz. Samą rurę można trochę poobijać, ale też nie za mocno, a to z takiej racji, że puste rury były ponownie prefabrykowane i wysyłane na front. Zapotrzebowanie było tak wielkie, że fabryki nie nadążały z produkcją nowych sztuk, dlatego wydano rozkaz nakazujący żołnierzom zbieranie wystrzelonych rur, za co należała się nagroda w postaci dodatkowych papierosów :) Zebrane rury wysyłano do fabryk czy warsztatów i ponownie napełniano. Tak więc sama rura mogła być trochę odrapana, ale też nie do przesady, natomiast głowica była z reguły w nienagannym stanie. Tak więc dla mnie najlepszą opcją byłby łosz całości, a tego mi właśnie u Ciebie brakuje, delikatne obicia samej rury i nienaruszona głowica.

Zacytowałem w całości bo to ważny szczegół za co dziękuje. Nie wiedziałem o tym. Kurcze co by się nie zrobiło :mrgreen: zawsze wymyka się niewiedza. Ale którz by posiadł wszystkie szczegóły. Dzięki Ci PiterATS.
ROMAN

Postprzez Marcin Łukawski » niedziela, 27 listopada 2011, 01:13

Fajnie, że zaczynasz malować więcej figur:)
Poprzednie dwie 16-ki były ładniejsze...ale to tylko moja skromna opinia ;)

Mam tylko jedną uwagę...figurka to też model, który można waloryzować :)
Wymieniaj te mordy na żywicę, figurki zyskają więcej uroku.

Malowanie zarostu mnie nie przekonuje:) W tej skali można fajniej to zaakcentować, malując przy takiej szczecinie na twarzy cienkim pędzlem drobne kreski (naprawdę drobne). Teraz wygląda jakby się ubrudził ;)
Marcin Łukawski

Postprzez rollingstones » niedziela, 27 listopada 2011, 08:09

te w 35 podobały mi się bardziej - a jeśli już rozmawiamy o panzerfauście to choć obdrapanie było trudno prawdopodobne ale jednak możliwe to brak nawiercenia wylotu w tej skali to większy problem ;o)
płotka
rollingstones

Postprzez Tomasz Dzieciątkowski » niedziela, 27 listopada 2011, 08:31

rollingstones napisał(a):to brak nawiercenia wylotu w tej skali to większy problem ;o)

Sebastian - przez wiele lat też mi się tak wydawało, do momentu gdy przeczytałem, że większość Panzerfaustów 100 miała tekturowe zaślepki rury. Tak więc o to akurat kopii bym nie kruszył ;o)
Zdecydowanie większy absmak powoduje u mnie ta "Dragonowska" główka - naprawdę warto ją wymienić na coś żywicznego.
If on my journey, should I encounter God, God will be cut...
Tomasz Dzieciątkowski

Postprzez siara1939 » niedziela, 27 listopada 2011, 08:39

Tomasz Dzieciątkowski napisał(a):Zdecydowanie większy absmak powoduje u mnie ta "Dragonowska" główka - naprawdę warto ją wymienić na coś żywicznego.

Faktycznie- wyglada gorzej, niz niejedne 35-tki.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez ROMAN » niedziela, 27 listopada 2011, 09:27

Wszystkim dziękuje za komentarze. Marcin, Twoje malowanie figurek bardzo mi odpowiada. Dąże ku temu aczkolwiek bardzo powoli a i też nie staram się papugować a znaleźć własną drogę. Racja co piszesz. W takiej skali pewne rzeczy nie przejdą co w 35. Zauważyłem, że dużo łatwiej pomalować '35 niż '16. Figurki czołgistów (w 35) pochodzą z listopada a ta i jeszcze kilka z miesięcy poprzednich. Od lata pomalowałem wiele figurek bo staram się nauczyć ich malowania. Figurasy były zawsze w moich dioramach traktowane po macoszemu. Ponieważ malowanie figurek sprawia mi przyjemność więc maluje co mam na składzie. Co do zaślepki to akurat o tym słyszałem a i na modelu jest ta zaślepka zaznaczona. Mówicie o główkach w skali 1/16 ? Są takie? Co prawda w tych czterdziestozłotowych figurkach dragonowskich moją zasadą było ćwiczenie na czymś tanim ale skoro są to czemu nie. Gdzie dostanę główki 1/16?
ROMAN

Postprzez Tomasz Dzieciątkowski » niedziela, 27 listopada 2011, 10:05

ROMAN napisał(a):Gdzie dostanę główki 1/16?

Tu niestety wybór jest mniejszy niż w 1/35 :(
Swego czasu, gdy bawiła mnie skala 120 mm, wykorzystywałem chętnie zestawy główek Verlindena:
Obrazek
http://www.verlindenonline.com/store/product_info.php?products_id=18

Obrazek
http://www.verlindenonline.com/store/product_info.php?products_id=79

Jednak nie są one zbyt piękne - zdecydowanie lepsze są głowy z zestawów Alpine czy Warriors. I tu dochodzimy do drugiej opcji: dogadać się z kimś, kto ma jakieś figurki innych firm i zrobić odlewy interesujących nas części.
If on my journey, should I encounter God, God will be cut...
Tomasz Dzieciątkowski

Postprzez ROMAN » niedziela, 27 listopada 2011, 10:09

Obrazek

Kurcze, mordy jak u mnie z pod sklepu monopolowego na wsi :lol: :lol: :lol:

Ten pierwszy to Kazik z Zapolic. Wiecznie narąbany z petem w ustach. Gość po kilku zawałach. Opowiadał, że jak mu palce lewej ręki drętwały, nudności ogarniały a w klatce ból przeraźliwy nastawał wypijał szklanę spirytusu i czekał na karetkę. Zawsze odratowali gościa.

Drugi to gość z Burzenina. Też wiecznie zapruty na mocnym kacu wiecznie ziewający. Bardzo podobny.

Trzeciego nie znam.

Czwarty to kombajnista z Korzenia. Taki chłopak jak Rysio z filmu "pieniądze to nie wszystko". Swietny majster i posiada kombajn co mógłby ogolić pola dookoło. Kasy sporo. Ale nie potrafi tego wykorzystać. Wóda ważniejsza.

ps. Od jakiegoś czasu nie mogę napisać dużego "ś" bo sekwencja klawiatury inicjuje coś z przeglądarki. Dotyczy to tylko tej litery. Ktoś wie co z tym zrobić?
ROMAN

Postprzez kwes » niedziela, 27 listopada 2011, 11:18

A że tak zapytam to co dokładnie się inicjuje? Bo spotkałem się z podobnym problemem i zamiast np.: Ś wyskakiwała informacja o właściwościach system lub inne informacje o komputerach firmy HP. Jak się okazało był przypisany właśnie ten skrót ale można to zmienić.
Błędów nie popełnia tylko ten kto nic nie robi.
kwes

Postprzez ROMAN » niedziela, 27 listopada 2011, 11:34

kwes napisał(a):A że tak zapytam to co dokładnie się inicjuje? Bo spotkałem się z podobnym problemem i zamiast np.: Ś wyskakiwała informacja o właściwościach system lub inne informacje o komputerach firmy HP. Jak się okazało był przypisany właśnie ten skrót ale można to zmienić.

Duże "si" to wyskakujące okienko "Pomocnik Messenger" i zaloguj się do Microsoft'u.
ROMAN

Następna strona

Powrót do Figurki - galeria ukończonych figurek