Chciałbym przedstawić swoją drugą w życiu dioramkę a pierwszą z stylu miejskim.
Jak nazwa wskazuje jest to kawiarnia Rene z znanego i lubianego serialu Allo Allo. Kilka miesięcy mi to zajęło a jakoś udało się doprowadzić prace do końca.
Robiąc scenkę opierałem się tylko na kilku zdjęciach z filmu, który trzeba było obejrzeć któryś już raz ale na to nie narzekam ;)
Na głównym placyku mamy przedstawiony oczywiście "Mały Czołg Grubera" z porucznikiem z środku. Gruber przyjechał do Rene z którąś tam kopią obrazu Upadłej Madonny z Wielkim Cycem"
Mamy tam także odpoczywających żołnierzy, piją, jedzą, grają, itp. Są tam także 2 dziewczyny do towarzystwa.
Nie mogło zabraknąć Edith i Madame Fanny la Fan na spacerze.
W drugiej części scenki jest Oficer Crabtree czyli Pan Dziń Dybry, 2 członkinie ruchu oporu w przebraniach zakonnic. Szykują one przerzucenie do Anglii dwóch brytyjskich lotników w beczkach po winie przez Kanał La Manche, mają zabrać oryginał obrazu Upadłej Madonny z Wielkim Cycem do Anglii.
Z tyłu siedzi sobie nikt inny jak Pan LeClerc w przebraniu sprzedawcy cebuli.
Przy budowie dioramy zostało małe wolne miejsce, usadowiłem tam dwóch członków Komunistycznego Ruchu Oporu który zrywa niemieckie plakaty i nakleja swoje.
Życzę miłego oglądania i zapraszam do komentowania.
Najpierw kilka klatek z filmu na których się wzorowałem
i teraz moje wypociny