SUPERMARINE SPITFIRE Mk.Vb 1/48 TAMIYA

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: SUPERMARINE SPITFIRE Mk.Vb 1/48 TAMIYA

Postprzez ROMAN » niedziela, 4 grudnia 2011, 13:19

No właśnie pudełkowiec ma być i wielu młodych modelarzy co do sklepów modelarszkich zachodzą zachęcam do wspólnej zabawy. Modelarstwo to hobby a nie sztuka. Mamy pudełko z plastyczanym modelem. Wyciągamy i się bawimy. Zabawa to też forumiaste teksty by się pośmiać lub pobawić. Nie trzeba się tego bać. Mnie 50 latka opitalają za trzy milimetry. Was czeka gehenna którą nie trza się przejmować. Chopaki są na tym forum świetne. Czasem bekają tekstem, czasem słychać pierdnięcie w model a czasem po nocy chrapią tekstami. Jak na kompanii. Żadna z grubsza rewelacja bo 30 lat temu to przeżyłem. Bekania, pięrdnięcia, chrapania.

ps. Dla mnie te 3 milimetry to bzdecik ale skoro społeczeństwo tego forum zakwestionowało te 3 milimetry,to by prawdzie stało się zadość więc poświęce 2 dni by to tak zrobić by wilk był cały a i owca sobie potańczyła.
ROMAN

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Grzegorz2107 » niedziela, 4 grudnia 2011, 14:58

Slash napisał(a):
Grzegorz2107 napisał(a):
ROMAN napisał(a): Po wielu latach skrobania plastiku postanowiłem i ja wyciosać jakieś latadło :mrgreen:

I na postawie tego stwierdziłeś, że Romana interesuje umiejscowienie dokładne kokard i słabe odtworzenie granicy kolorów?
Tak tylko pytam, bo socjologia takich for jest bardzo ciekawa ;o)

Stwierdziłem tak na podstawie swoich oczekiwań wobec Romana, który w tym cytacie i całym wątku określił swoje podejście do tego modelu.
Gdzie jest w tym bardzo ciekawa socjologia? :?:
Grzegorz2107

Postprzez Mecenas...Kolekcjoner... » niedziela, 4 grudnia 2011, 15:05

Czy zawsze musi powstać konflikt przy sklejaniu modeli... :?:
Mecenas...Kolekcjoner...

Postprzez Grzegorz2107 » niedziela, 4 grudnia 2011, 15:52

Mecenas...Kolekcjoner... napisał(a):Czy zawsze musi powstać konflikt przy sklejaniu modeli... :?:

Slash zadał pytanie, ja dałem odpowiedź, i zadałem kolejne pytanie. Nie ma na razie konfliktu.
Grzegorz2107

Postprzez Mecenas...Kolekcjoner... » niedziela, 4 grudnia 2011, 16:40

Na razie moze i nie ma, ale...
Miałem na myśli to, że zamiast merytorycznych uwag, rozpoczyna się dyskusja nie związana z klejeniem danego modelu
Mecenas...Kolekcjoner...

Postprzez TomekWnęk » niedziela, 4 grudnia 2011, 21:50

Mecenas...Kolekcjoner... napisał(a):Czy zawsze musi powstać konflikt przy sklejaniu modeli... :?:
Oczywiście, potośmy są
ROMAN napisał(a):Modelarstwo to hobby a nie sztuka.
Oj, oj... mimo różnicy latek spędzonych na tym Świecie (a wychodzi mi tego blisko 20) apeluję by Kolega szanowny kija w mrowisko nie wtykał.
'Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy.'
TomekWnęk

Postprzez luck1985 » niedziela, 4 grudnia 2011, 21:59

Offtop- imo cenny na każdym forum, rzekłem 8-)

Jeden wielki LOL tu wyszedł, na miejscu Romana bym zlał te 3mm i nie kładł na pewno na nowo kalek.
Wyznaje zasade taką samą jak Roman-Hobby, a nie sztuka. Mam się miło bawić i przyjemnie spędzić czas- ale z umiarem,bez czytania ton książek i wręcz "onanizowaniem" się czy kalka jest w odpowiednim miejscu czy 3mm w lewo- LOL
Jeden z głównych powodów dla którego nie umieszczam na forum warsztatu czy galerii swoich modeli. Nie dałbym rady czytać, że wnęki podwozia sa ciut jaśniejsze, to nie jest Interior Green, jest za ciemno itp bzdury. Mi to ma sprawiać frajde, mi się ma podobać i to JA mam z tego czerpać satysfakcje- a że się różni MINIMALNIE od orgyinalu w rzeczywistości... no cóż- peszek. Pkt widzenia zależy od pkt siedzenia ot cala filozofia.
luck1985

Postprzez Jaho63 » niedziela, 4 grudnia 2011, 22:48

No i w czym upatrujesz problem? Czy tu ktoś powiedział Romanowi że bezwzględnie ma poprawić te kalki bo inaczej go wyklniemy z forum? Chyba tylko Ty to widzisz. Widać masz kłopoty z komunikacją międzyludzką a wszystko zwalasz na innych. To jest Twoim zdaniem problem odpowiedzieć komuś kto zwraca uwagę na błąd np. "mam to w doopie"?
Do wystawiania modeli też Cię nikt nie zmusza.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez luck1985 » niedziela, 4 grudnia 2011, 22:53

W czym ? W przesadzie u niektórych.
Niby po czym widzisz że mam klopoty z komunikacją? Napisałem że ja bym to olał, Roman poprawił i nie widze tu żadnego problemu z komunikacją... :?
Oh, dziekuję że mogę tu w ogóle przebywać bez wystawiania modeli i robić wyłącznie za obserwatora.

EOT, nie ma sensu wkładać głębiej kija w mrowisko, oglądam dalej wątek, bo lubie prace autora.
luck1985

Postprzez Jaho63 » niedziela, 4 grudnia 2011, 23:00

No dobra. Jest OK. Wyraziłeś się neutralnie i po koleżeńsku:
luck1985 napisał(a):Jeden wielki LOL tu wyszedł, na miejscu Romana bym zlał te 3mm i nie kładł na pewno na nowo kalek.

A zaś jakiś PWM-owiec się czepia?
Jaho63

Postprzez luck1985 » niedziela, 4 grudnia 2011, 23:21

Nikt mu nie napisał wprost- zmień, bo inaczej nie można tego nazwać spitem. Ale było te przysłowiowe "trzepanie jajami nad uchem" szkoda, mogłobyć,mógłbybyć itp txt. Coś wisiało w powietrzu i Roman postanowił się tego pozbyć, bo tylko krowa nie zmienia zdania. A jak napisal, go to grzało pomijając skale w której model jest.

Mniejsza o to. Mam szacun do autora wątku- robi mile dla oka prace, fajne relacje z fajniejszymi zdjęciami i mimo wieku nie odstawia wapniactwa mając do siebie dystans i do tego co go otacza :mrgreen:
luck1985

Postprzez spiton » niedziela, 4 grudnia 2011, 23:24

Ujął bym ten powtarzający się problem w taki schemat postępowania:
Wykazujemy błąd, ale nie drążymy tematu wywierając na autorze presji, żeby błąd poprawił.
Jeśli użytkownik "A" wytknie błąd, nie ma sensu, żeby kolejni użytkownicy przytakiwali. Sama bowiem ilość krytycznych postów jest już wyraźna presją. Model to pasmo błędów. Wszyscy o tym wiedzą. Niektóre błędy łatwiej prawić, inne trudniej, ale to autor powinien podjąć decyzje, i wywieranie na niego presji jest po prostu nieeleganckie i pozbawia przyjemności sklejania i pokazywania modeli na forum.
spiton

Postprzez luck1985 » niedziela, 4 grudnia 2011, 23:30

spiton napisał(a): Wykazujemy błąd, ale nie drążymy tematu wywierając na autorze presji, żeby błąd poprawił.

No i ześ "wpytke" to ujął.
Podziwiamy dalej
Obrazek
luck1985

Postprzez Jaho63 » niedziela, 4 grudnia 2011, 23:51

Luck, życie nie jest bajką i nie wszyscy mogą być tak rozsądni jak Ty i niektórych te 3mm uwiera.
Jeżeli uważasz, że nie powinni się tym dzielić, ponieważ autor może być słaby psychicznie i ulegnie "presji" (gaszz, dziś nawet jak uniesiesz brew, to może być presja) to faktycznie nie bardzo pasuje to nasze forum do Twoich standardów. Bo my tu walimy sobie bez cackania i z grubej rury teksty typu: "kolego, przesunęła Ci się kalka, może być to poprawił". Faktycznie szczyt chamstwa i natręctwo.
Jaho63

Postprzez Grzegorz2107 » poniedziałek, 5 grudnia 2011, 00:28

luck1985 napisał(a):

Jeden wielki LOL tu wyszedł, na miejscu Romana bym zlał te 3mm i nie kładł na pewno na nowo kalek.

A Roman nie i jak dla mnie to dojrzała decyzja. Błąd poprawić, nie szukać wytłumaczeń, że zabawa, że frajda.
To trochę jak z tańcem, jak się nie zna kroków, to też jest frajda, ale jak się je pozna, to można mieć większą.
Wyznaje zasade taką samą jak Roman-Hobby, a nie sztuka. Mam się miło bawić i przyjemnie spędzić czas- ale z umiarem,bez czytania ton książek i wręcz "onanizowaniem" się czy kalka jest w odpowiednim miejscu czy 3mm w lewo- LOL

Roman ma inne zasady, jak widać elastyczne, a książkowstręt to objaw odróżniający młodych jak Ty, od panów 40+ których tu sporo. Wiesz, w naszych czasach szkolnych to była często jedyna rozrywka... :mrgreen: Ty pewnie należysz już do innej kultury. Gdybyś wiedział jak dziwnej z mojego punktu widzenia :mrgreen:
Nie dałbym rady czytać, że wnęki podwozia sa ciut jaśniejsze, to nie jest Interior Green, jest za ciemno itp bzdury. Mi to ma sprawiać frajde,

Nie ma sensu rzeczywiście zamieszczać relacji jak się programowo odrzuca wsparcie. Ci co zwracają uwagę na błędy robią to nie żeby komuś przy...lić, ale żeby po prostu pomóc. Tak ja rozumiem funkcje forum modelarskiego.

mi się ma podobać i to JA mam z tego czerpać satysfakcje- a że się różni MINIMALNIE od orgyinalu w rzeczywistości... no cóż- peszek. Pkt widzenia zależy od pkt siedzenia ot cala filozofia.

Jak najbardziej, nikt Ci przecież nie broni szukać satysfakcji. Dla mnie satysfakcją jest przedzieranie się przez literaturę, internet, czasem wdawanie się w gorące polemiki, żeby mieć wiedzę jak to było w istocie. Nie wchodzimy sobie w drogę.
Jednak jeśli zapytasz, to zawsze postaram się znaleźć odpowiedź.
Grzegorz2107

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat