HONDA CR-X PRO MUGEN - Tamiya - 1:24 - Open

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: HONDA CR-X PRO MUGEN - Tamiya - 1:24 - Open

Postprzez WestBikers » czwartek, 17 listopada 2011, 16:05

portalus napisał(a):To suchy pędzel czy jakaś inna technika?

Suchy pędzel, wash suchymi pastelami zwłaszcza na silniku i wydechu
WestBikers

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Macio4ever » czwartek, 17 listopada 2011, 19:42

Co do podwozia - jakim kolorem robileś przetarcia? U mnie na ekranie wyglądają metalicznie... co byłoby trochę dziwne.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez WestBikers » sobota, 26 listopada 2011, 19:10

Przetarcia robiłem Gunze silver - generalnie są lekko metaliczne, ale na żywo wygląda to zupełnie inaczej. Jestem otwarty na sugestię z Twojej strony co do ewentualnych poprawek.
WestBikers

Postprzez Macio4ever » niedziela, 27 listopada 2011, 00:35

Raczej bym spróbował przetarć jakimiś odcieniami szarości, piaskowymi i ewentualnie brązami. Spód, o ile nie doszło do jakiegoś wraźniego otarcia i zerwania powłoki lakierniczej, jest brudny i zakurzony i raczej nie będzie tam gołego metalu. Choć rozumiem podejście ze srebrnym, bo daje szybki i dobrze widoczny efekt podkreślenia krawędzi.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez WestBikers » sobota, 3 grudnia 2011, 22:49

Macio4ever napisał(a):Raczej bym spróbował przetarć jakimiś odcieniami szarości, piaskowymi i ewentualnie brązami. Spód, o ile nie doszło do jakiegoś wraźniego otarcia i zerwania powłoki lakierniczej, jest brudny i zakurzony i raczej nie będzie tam gołego metalu. Choć rozumiem podejście ze srebrnym, bo daje szybki i dobrze widoczny efekt podkreślenia krawędzi.

Dzięki za podpowiedź, na pewno jeszcze z tym będę działał. Tymczasem zakończyłem prace nad wnętrzem (prócz siedzeń, które zostawiam na sam koniec):
- dodane pasy Tuner Model Manufactory z blaszkami Crazy Modeler

Obrazek

Prace nad kastą również trwają. Zapuściłem linie podziału, które wyszły nieco za ciemne, więc poszła jeszcze jedna warstwa białego, co dało satysfakcjonujące mnie efekty. Rozmieszałem więc lakier 2K i pomalowałem kastę - standardowo mgiełka i mokra, na to poszły kalki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziś zacząłem natomiast od malowania czerwonych pasków na karoserii:
- najpierw przód

Obrazek

Obrazek

Obrazek

- później tył (w dobie kryzysu korzystam z tej samej taśmy)

Obrazek

Obrazek

Uważam, że wyszło perfekcyjnie i do tego momentu byłem zadowolony ze swojej pracy. Ale wiedząc, że to się nie może udać, postanowiłem pomalować jeszcze paski boczne, naklejając delikatnie odklejaną już wcześniej pare razy taśmę Tamiya na piękne kalki CR-X - i stało się - zapłaciłem za swoje podekscytowanie i zniecierpliwienie - w trakcie ustawiania taśmy odeszła literka "o" z napisu "pro." na drzwiach pasażera :( Późniejsze próby naprawy pogrążały mnie dalej. Ostatecznie na drzwiach pozostały emblematy Mugen wraz z napisami CR-X, a na drzwiach pasażera strasznie wyglądający kwadrat po próbie retuszu feralnego miejsca :cry: Jestem zrozpaczony, ale niestety tak musi już zostać. Pokryłem karoserię już kolejnymi dwiema warstwami 2K, a jutro będę malował pasy na drzwiach i działał dalej. Liczę, że w ostatecznym rozrachunku efekt całości przyćmi nieco moją wpadkę. Nie obrażając nikogo - zachowałem się jak zwykły żółtodziób... .
WestBikers

Postprzez Kazik » niedziela, 4 grudnia 2011, 00:06

Pokaż jak to wyszło.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez Macio4ever » niedziela, 4 grudnia 2011, 00:17

Trza było kalkę pod lakier dać albo kłaść na samym końcu, już po polerce. Przykro :( . Jak wspomniał Kazik - pokaż, może nie jest tak bardzo źle.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Mr. Headshok » niedziela, 4 grudnia 2011, 00:28

Macio4ever napisał(a):Trza było kalkę pod lakier...

Kalka była pod lakierem, prawda Bartek?
Ale to w sumie niewiele zmienia. Bardzo łatwo jest w takim przypadku uszkodzić kalkę tzn. zerwać ją wraz z lakierem. Klaka słabiej ''trzyma się'' podłoża się niż werniks. Sam miałem już taki wypadek.

Mimo wszystko - niech Moc będzie z Tobą.
Ostatnio edytowano niedziela, 4 grudnia 2011, 00:35 przez Mr. Headshok, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam,
Tomasz Koebsch
Mr. Headshok

Postprzez Fred-k2 » niedziela, 4 grudnia 2011, 00:34

Szkoda, że kalka odeszła bo kasta mi się bardzo podoba. Mnie się też kilka razy zdarzyło spaprać końcowy efekt pracy, wyjątkowo to irytujące :evil:
pozdrawiam Fryderyk, modelarz ambitny lecz leniwy
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Postprzez WestBikers » poniedziałek, 5 grudnia 2011, 15:45

Na kalce była mgiełka lakieru, ale widać to nie wystarczyło :-/ Wczoraj dalej walczyłem - jak wspomniałem wcześniej, położyłem dwie warstwy bezbarwnego, po czym po 24h zeszlifowałem wszystko na gładko papierami ściernymi MicroMesh. Zamaskowałem boki kasty, żeby namalować czerwone paski:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zamaskowałem również przód do malowania kierunkowskazów (farbka Gaia)

Obrazek

Obrazek

W międzyczasie wpadły emblematy Mugena na zderzaki:

Obrazek

Obrazek

Żeby jak najbardziej zniwelować różnicę w odcieniu białego między wczorajszym retuszem na drzwiach, a resztą kasty, postanowiłem pomalować całą karoserię ponad listwami bocznymi jeszcze raz na biało - poszły dwie cienkie warstwy i jest teraz o niebo lepiej, niż było wczoraj:

Obrazek

Obrazek

Tutaj feralne miejsce:

Obrazek

Na wieczór położyłem kolejne dwie warstwy 2K - kasta już nabiera kolorów - teraz następna aktualizacja dopiero w czwartek ;o)

Obrazek

Obrazek
WestBikers

Postprzez Fred-k2 » poniedziałek, 5 grudnia 2011, 15:49

Nie ma tragedii, po usunięciu napisu Pro z drugiej strony nie widać, że były jakieś problemy.
pozdrawiam Fryderyk, modelarz ambitny lecz leniwy
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Postprzez WestBikers » poniedziałek, 5 grudnia 2011, 15:58

Fred-k2 napisał(a):Nie ma tragedii, po usunięciu napisu Pro z drugiej strony nie widać, że były jakieś problemy.

Dokładnie - szkoda, że nie mam fotki z wczoraj - byłoby fajne porównanie co udało się osiągnąć ponownym malowaniem kasty. Teraz jeszcze tylko poprawię lekko linie podziału w malowanych miejscach i będzie git :)
WestBikers

Postprzez daddycustomizer » poniedziałek, 5 grudnia 2011, 17:26

Bardzo ładnie wygląda całość, niezła skóra się robi, może za mało rozcieńczasz?
daddycustomizer

Postprzez DarkWing » poniedziałek, 5 grudnia 2011, 17:57

Reanimacja boku i "awarii" z kalami super... gdyby nie opis nikt by nie zauważył :) .
Ale ja osobiście mam takie nieodparte wrażenie.... tylko po ostatniej "debacie" przy okazji warsztatu BMW Z3 aż boję się wypowiadac :mrgreen: ale co tam...
Dla mnie kasta sprawia wrażenie jakby była z Burago.... i do tego miejscami lakier troszkę zalany (słupki A i C szczególnie). Może to faktycznie efekt skórki i po polerce będzie OK. Oby, trzymam kciuki.
Aa... i przy białym lakierze te linie podziału... troszkę za ostro się odcinają... :-/
Ale to tylko moje subiektywne odczucia ;o)
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez WestBikers » poniedziałek, 5 grudnia 2011, 18:08

daddycustomizer napisał(a):Bardzo ładnie wygląda całość, niezła skóra się robi, może za mało rozcieńczasz?

Nie jest źle, sugeruj się dwoma ostatnimi zdjęciami, bo obecnie tak wygląda model. Co do rozcieńczenia, dodaję nawet więcej rozcieńczalnika, niż jest to przewidziane w instrukcji z racji tego, że chwilowo zostałem z aero z dyszą 0,2mm, który nie ogarnia mieszanki zalecanej, ale nie ma powodu do obaw, kasta dostanie jeszcze ze 3-4 warstwy i na pewno będzie lepiej, poza tym i tak czeka ją szlifowanie i polerka.

DarkWing napisał(a):Reanimacja boku i "awarii" z kalami super... gdyby nie opis nikt by nie zauważył :) .
Ale ja osobiście mam takie nieodparte wrażenie.... tylko po ostatniej "debacie" przy okazji warsztatu BMW Z3 aż boję się wypowiadac :mrgreen: ale co tam...
Dla mnie kasta sprawia wrażenie jakby była z Burago.... i do tego miejscami lakier troszkę zalany (słupki A i C szczególnie). Może to faktycznie efekt skórki i po polerce będzie OK. Oby, trzymam kciuki.
Aa... i przy białym lakierze te linie podziału... troszkę za ostro się odcinają... :-/
Ale to tylko moje subiektywne odczucia ;o)

Spoko - po to założyłem temat ;o) Co do efektu Bburago - zgadzam się z Tobą w 100%, ale tylko opierając się na zdjęciach, na żywo karoseria sprawia wrażenie delikatnej i niezwykle proporcjonalnej i naprawdę oddaję w 100% efekt prawdziwego auta (miałem okazję nie raz oglądać na żywo).
Na słupkach faktycznie trochę jest zalana, ale przyjąłem taki właśnie sposób, szlifowanie i tak wszystko fajnie zniweluje, a mam pewność, że w takich właśnie miejscach lakieru będzie na tyle dużo, że nie grozi mi przeszlifowanie się do podkładu.
Linie podziału - patrząc na całość są bardzo delikatne i fajnie kontrastują z resztą, już i tak je dwa razy malowałem ponownie białym. Mam nadzieję, że będziesz miał okazję kiedyś zobaczyć model na żywo z racji tego, że wygląda lepiej (będę musiał się mocno postarać przy galerii końcowej, żeby oddać jego urok ;o)
WestBikers

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat