Kilka fot z Kołobrzegu

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych pojazdach wojskowych lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Moderator: xenomorph

Re: Kilka fot z Kołobrzegu

Postprzez zenon-król woźnych » poniedziałek, 5 grudnia 2011, 17:28

Wrak Panzera IV jest obecnie w muzeum w dawnej bazie wodnosamolotów w Rogowie (kilka kilometrów od Kołobrzegu) i z tego co mówiła obsługa tam właśnie będzie eksponowany podobnie jak większość samolotów z muzeum w Kołobrzegu.Wrak znajduje sie na zapleczu ale po wyrażeniu zainteresowania obsługa wpuszcza tam bez najmniejszych problemów.Jak byłem (początek sierpnia) to górna część pancerza i wieża były w piaskowaniu.Zrobiłem kilka fotek ale raczej cienkich (ciemno było a poza tym byłem tak poruszony że ledwo na nogach stałem o trzymaniu aparatu nie wspomnę).Jak znajdę to może wstawię.
zenon-król woźnych

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Marek Jaszczołt » poniedziałek, 5 grudnia 2011, 20:42

Pz IV we wrześniu trafiła do zakładu Artura Zysa do który jest odpowiedzialny za remont SdKfz 6 i Firefly.
Tam trwa czyszczenie, piaskowanie i zabezpieczenia pojazdu podkładem. Przy okazji dokonana zostanie inwentaryzacja i ocena stanu technicznego. Decyzja co dalej ma być podjęta w przyszłym roku.
I'm not lazy... I'm motivationally challenged.(Garfield)
Marek Jaszczołt

Postprzez Sebastian » poniedziałek, 5 grudnia 2011, 20:44

Marku widzę że sporo wiesz :mrgreen: a ta 6 to z Warszawy? Skąd to wykopalisko?
Sebastian

Postprzez Marek Jaszczołt » poniedziałek, 5 grudnia 2011, 21:06

Sebastian napisał(a):Marku widzę że sporo wiesz :mrgreen: a ta 6 to z Warszawy? Skąd to wykopalisko?

Coś wiem:
http://muzeumbronipancernej.pl/pl/newsm ... 78-sdkfz-6
I'm not lazy... I'm motivationally challenged.(Garfield)
Marek Jaszczołt

Postprzez Dumo » środa, 7 grudnia 2011, 17:54

No ciekawe co sie teraz dzieje z ta czworeczka dawno zadnych wiesci nie mialem. W ten weekend bede w Kg to zawine do Rogowa.
Dumo

Postprzez eljazz » sobota, 14 stycznia 2012, 09:57

Witam Kolegów serdecznie, "wizytowałem" muzeum w Kołobrzegu w czerwcu 2011 i powiem tak bardzo mi się podobało, jestem zwolennikiem raczej mniejszych muzeów, łatwiej się zorganizować, a muzeum w KG ma się czym pochwalić, np mundury - jedna z większych kolekcji. Z brakiem cofania się w muzeum to chyba kolega troszkę przesadził, spędziliśmy z kolegą kilka godzin i łaziliśmy jak przysłowiowe owce to tu to tam, i żadnych uwag od personelu muzeum nie było, co więcej służyli nam radami, i nawet doszło do spotkania z obecnym dyrektorem muzeum, który pozwolił nam obfotografować wnętrza kilku obiektów. Co do wraku panzer IV to, jest tak jak kolega Dumo mówi, wrak był i jest w trakcie oczyszczania i kompletowania, w czerwcu stał jeszcze w Rogowie- byłem widziałem. Jak go złożą w całość bedzie super. Wszystkim polecam to Muzeum.
pozdrawiam
eljazz

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - rzeczywiste