Honda RC211V - TAMIYA - 1:12 - OPEN

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Honda RC211V - TAMIYA - 1:12 - OPEN

Postprzez WestBikers » piątek, 2 grudnia 2011, 16:15

Zacisk super, w sumie to już wielkimi krokami zbliżasz się do końca ;o)
WestBikers

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez DarkWing » piątek, 2 grudnia 2011, 19:19

Panowie..... tak mi się przypomniało - miałem już o tym wcześniej wspomnieć - a'propos mojego "prześlicznego" zdjęcia z kilka postów wcześniej mojej "ładnej" osoby.... :mrgreen: :P :mrgreen:
Może byłby to dobry moment coby zapoczątkować swoistą tradycję :mrgreen: przy okazji prezentacji modelu również prezentacje swojej osoby :?: :idea: :?: .
Moglibyśmy się wszyscy ciut lepiej poznać, a przynajmniej fajnie byłoby identyfikować autora postu z konkretną osobą.
Zdaję sobie sprawę, że to nie jest odpowiednie miejsce i czas na dyskusję nad tym tematem, więc może jeśli ktoś uważa podobnie to wystarczy zdjęcie ;o)
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez Kazik » piątek, 2 grudnia 2011, 19:34

DarkWing napisał(a):Może byłby to dobry moment coby zapoczątkować swoistą tradycję :mrgreen: przy okazji prezentacji modelu również prezentacje swojej osoby :?: :idea: :?: .

viewtopic.php?f=43&t=16747
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez DarkWing » piątek, 2 grudnia 2011, 20:26

OK - nie poszukałem... :oops:
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez Kazik » sobota, 3 grudnia 2011, 10:02

DarkWing napisał(a):Co do felg... gołym okiem szwów praktycznie nie widać, więc nie ma tragedii...

Jeszcze w kwestii szwów, a nie jest to tak że w realu też występują te szwy po odlewie. Sprawdzałeś może.
U mnie w R1 specjalnie ich nie usuwałem bo na oryginalnych felgach takie właśnie występują.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez Macio4ever » sobota, 3 grudnia 2011, 10:39

Kazik napisał(a):
DarkWing napisał(a):Co do felg... gołym okiem szwów praktycznie nie widać, więc nie ma tragedii...

Jeszcze w kwestii szwów, a nie jest to tak że w realu też występują te szwy po odlewie. Sprawdzałeś może.
U mnie w R1 specjalnie ich nie usuwałem bo na oryginalnych felgach takie właśnie występują.

Pytanie tylko ile musi go zostać w modelu w skali 1/12? Trzeba by zmierzyć i policzyć - bo może rzeczywiście trzeba zostawić tylko delikatny ślad.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Kazik » sobota, 3 grudnia 2011, 10:47

Macio4ever napisał(a):Trzeba by zmierzyć i policzyć -

Obawiam się że są to wielkości niezmierzalnie.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez Mr. Headshok » sobota, 3 grudnia 2011, 22:06

Kazik napisał(a):Jeszcze w kwestii szwów, a nie jest to tak że w realu też występują te szwy po odlewie. Sprawdzałeś może.

Właśnie, a propos szwów... W motocyklach sportowych/wyczynowych takie nie występują - felgi kół wykonane są w większości ze stopu magnezu (lub/i aluminium) i wycinane/obrabiane CNC - na frezarkach numerycznych. Na potwierdzenie mogę zrobić skany z Pit Walk Collection GP Archive 2004.

Co innego w sprzętach cywilnych. Tam felgi to odlew i zawsze jakiś ''szew'' pozostaje.

Może ktoś mnie poprawi (lub potwierdzi moje tezy) - Greatgonzo ;o) :?:
Pozdrawiam,
Tomasz Koebsch
Mr. Headshok

Postprzez Kazik » sobota, 3 grudnia 2011, 23:34

Przyznam że myślałem też o tym że nie jest to to samo co seryjna produkcja ale ekspertem nie jestem.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez Mr. Headshok » niedziela, 4 grudnia 2011, 00:14

Kazik napisał(a):Przyznam że myślałem też o tym że nie jest to to samo co seryjna produkcja ale expertem nie jestem.

Ja też, ale na zdjęciach widać dokładnie, że to nie odlewy ino robota ''kompjuterów''/maszyn CNC.
I także marka takich kół np. Marchesini potwierdza, że to nie taka ''seryjna'' produkcja. Wystarczy wygooglować sobie...
Pozdrawiam,
Tomasz Koebsch
Mr. Headshok

Postprzez greatgonzo » niedziela, 4 grudnia 2011, 01:40

Nie wiem na czym jeżdżą w MotoGP. Superbike to odkuwane, magnezowe Marchesini (nie wiem, czy wyłącznie). Komplet to około trójka w Euro, więc nieszczególnie temat mnie kręci ;).
greatgonzo

Postprzez Kuba'125 » niedziela, 4 grudnia 2011, 19:15

Witam ,dawno mnie tu nie było ,patrzę ,a tu spec od moich ulubionych modeli motocykli znowu w akcji :shock: .Oczywiście tym razem jedyna właściwa marka ,model wychodzi pięknie ,silnik zrobił na mnie ogromne wrażenie i osobiście postawiłbym sobie go w gablotce na półce :lol: . Przednie zawieszenie to po prostu bajka , tak samo tylni wahacz zrobiony na perfekcyjnym poziomie.Reasumując po obejrzeniu warsztatu próbuje podnieś szczękę z podłogi i niespecjalnie mi to wychodzi :) .
Kuba'125

Postprzez DarkWing » wtorek, 13 grudnia 2011, 12:19

Witam serdecznie wszystkich po nieco dłuższej przerwie. Jak wspominałem pochorowałem troszkę :-/ a co gorsza, że całą rodziną... więc z modelowania w domu nici ... :(
No ale już wróciłem i na ile siły pozwalają kontynuuję budowę Hondy. Póki co skończyłem poprzednie etapy, a więc przenie koło i zawieszenie

Obrazek
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez Fred-k2 » wtorek, 13 grudnia 2011, 19:20

Bardzo ładnie wyglądają golenie, idealna powierzchnia. Sam je oksydowałeś (poprawnie to ująłem?) czy takie już były?
pozdrawiam Fryderyk, modelarz ambitny lecz leniwy
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Postprzez DarkWing » wtorek, 13 grudnia 2011, 22:00

Golenie - widelce są z zestawu waloryzującego Tamiyi (zdjęcie zestawu na początku relacji). Są one gotowe, metalowe, oksydowane na czarno. Generalnie mają bardzo ciekawą powierzchnię, a dokładnie fakturę powierzchni. Jeśli się przyjrzeć pod małym kątem wzdłuż osi można zauważyć linie toczenia ale o bardzo delikatnych krawędziach. Tak jakby sam proces oksywowania stępił te krawędzie - tak jak np. lakierowanie. Daje to bardzo przyjemny i chyba realistyczny efekt.
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat