PWM w Bytomiu 2012

Nasze wrażenia, relacje z różnych imprez, zawodów, spotkań oraz wizyt w muzeach.

PWM w Bytomiu 2012

Postprzez Mecenas » wtorek, 13 grudnia 2011, 21:15

Drodzy koledzy,
ponieważ czas biegnie bardzo szybko a do imprezy zostało już na okrętkę 2,5 miesiąca, chciałbym w tym wątku skupić się na dwóch aspektach obecności forum (czyli nas wszystkich) na imprezie.

Nasz ulubiony sędzia główny Henryk "Hajnel" Głodek zaproponował, aby uczestnicy forum uczestniczyli w sędziowaniu modeli. Jeśli organizatorzy nie mają nic przeciwko chciałbym w tym miejscu (albo na PW z danymi kontaktowymi) prosić o Wasze zgłoszenia, tak aby mieć wszystko "w kupie". Do tej pory formalnie zgłosił się kolega Zawisza33 i Jaho63. :) Czekamy na kolejnych odważnych.

Drugi temat to wystawy tematyczne i klubowe, o czym pisał Szymon Grzywocz. Chcielibyśmy, aby forum zaistniało również na tej płaszczyźnie. Ze względów organizacyjnych jednak musimy z pewnym wyprzedzeniem określić ilość potrzebnego nam miejsca ekspozycyjnego. Z tego też powodu również w tym wątku (oraz na PW) chciałbym zebrać Wasze zgłoszenia. Jako wspólną tematykę NASZEJ ekspozycji proponuję po prostu modele prezentowane na forum, które z różnych względów nie będą zgłoszone do konkursów (np. zdobyły nagrody na poprzednich edycjach). Temat oczywiście do dyskusji i otwarty na propozycje.
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Reklama

Re: PWM w Bytomiu 2012

Postprzez Ostach » wtorek, 13 grudnia 2011, 21:37

A byłoby możliwe stawianie przy modelach małej karteczki "Zobacz jak powstawał na PWM.org.pl"? Byłby też np nick autora pomocny w znalezieniu warsztatu albo jakiś inny opis jak odnaleźć model. Co na to organizatorzy?
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Postprzez piotr dmitruk » wtorek, 13 grudnia 2011, 21:55

Wydaje mi się, że przy konkursowych raczej nie, tam z założenia autor ma być anonimowy. Ewentualnie na wystawie pokonkursowej. Mam rację?
Dlatego, jeżeli model nie bierze udziału w rywalizacji, chcemy zaprosić na wystawę tematyczną
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Mecenas » wtorek, 13 grudnia 2011, 21:56

Ostach napisał(a):A byłoby możliwe stawianie przy modelach małej karteczki "Zobacz jak powstawał na PWM.org.pl"? Byłby też np nick autora pomocny w znalezieniu warsztatu albo jakiś inny opis jak odnaleźć model. Co na to organizatorzy?

Mamy pełną dowolność w aranżacji stoiska, ale takie opisy są jak najbardziej wartym rozważenia pomysłem, tym bardziej że łatwym do wprowadzenia w życie. Jeśli będę miał odpowiednie informacje podane z wyprzedzeniem przez uczestników imprezy mogę przygotować jednolite opisy dla wystawców.

piotr dmitruk napisał(a):Wydaje mi się, że przy konkursowych raczej nie, tam z założenia autor ma być anonimowy. Ewentualnie na wystawie pokonkursowej. Mam rację?
Dlatego, jeżeli model nie bierze udziału w rywalizacji, chcemy zaprosić na wystawę tematyczną

Tak Piotr, takie nasze stoisko byłoby tylko na zasadach pozakonkursowych. Dlatego pisałem na początku o modelach, które nie będą zgłaszane do konkursu.
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez Slash » wtorek, 13 grudnia 2011, 22:06

Hm.. no póki co planuję być. Może bym zasędziował w dowolnej kategorii lotniczej, o ile w ogóle da się jakoś tam dopchać :mrgreen:
Slash

Postprzez Jaho63 » wtorek, 13 grudnia 2011, 23:46

Slash napisał(a):o ile w ogóle da się jakoś tam dopchać

Spokojnie. Ja ustąpię. ;o) (postawisz piwko)
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Ostach » środa, 14 grudnia 2011, 00:05

Mecenas napisał(a):Mamy pełną dowolność w aranżacji stoiska, ale takie opisy są jak najbardziej wartym rozważenia pomysłem, tym bardziej że łatwym do wprowadzenia w życie. Jeśli będę miał odpowiednie informacje podane z wyprzedzeniem przez uczestników imprezy mogę przygotować jednolite opisy dla wystawców.
Tylko nie wiem co na to organizatorzy - na te karteczki przy modelach wystawianych w konkursie (bo o takich myślałem). To jest ich impreza i jestem w stanie zrozumieć, że nie będą chcieli czegoś takiego widocznego na każdym zdjęciu z konkursu. Dlatego myślę, że warto to z nimi omówić i ustalić precyzyjnie co by miało na nich być.
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Postprzez Jaho63 » środa, 14 grudnia 2011, 00:27

Ostach napisał(a):Tylko nie wiem co na to organizatorzy - na te karteczki przy modelach wystawianych w konkursie (bo o takich myślałem).

Do konkursowych raczej nie. Michał pisał. Tylko do tych na oddzielnych stoiskach "tematycznych".
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez spiton » środa, 14 grudnia 2011, 01:14

Slash ma oko i świeże spojrzenie. Ja jestem na tak.
spiton

Postprzez Mecenas » środa, 14 grudnia 2011, 08:11

Slash zostaje zatem zatwierdzony jako jeden z naszych oficjalnych kandydatów.

Ostach napisał(a):Tylko nie wiem co na to organizatorzy - na te karteczki przy modelach wystawianych w konkursie (bo o takich myślałem).

Do stołów konkursowych się nie wtrącamy. Osobiście uważam, że byłoby to trochę bez sensu gdybyśmy podpisywali swoje modele w konkursie, który z natury powinien być anonimowy.
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez Chrupek » środa, 14 grudnia 2011, 13:34

Koledzy bardzo dobra inicjatywa kolegi Mecenasa. Na pewno przy modelach na stołach konkursowych nie ma mowy o o informacjach umożliwiających identyfikacje osoba-model. Natomiast przy modelach na stole "klubowym" (bo takiej nazwy używamy dla stołów IPMS'ów, stowarzyszeń, modelarni, osób prywatnych nie wystawiających się w konkursie) jak najbardziej, wręcz mile widziane. Nie jestem stałym bywalcem forum, (chodź je przeglądam prawie codziennie) i nie kojarzę wszystkich osób po nicku i modelu, takie podpisy, odniesienia do wątków z budowy będą super pomocne dla innych modelarzy chcących naśladować warsztat lub coś podpatrzeć. Dlatego w imieniu organizatorów bardzo zachęcam do wzięcia czynnego udziału w wystawie w Bytomiu 2012 roku.
Marcin Chrupek Chruścielewski
IPMS Polska/IPMS Silesia
Koleżanko/Kolego, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, których podobnie jak Ciebie pasjonuje modelarstwo zapraszamy w nasze szeregi. Nie jesteśmy elitarnym klubem! Zapraszamy WSZYSTKICH! Zarząd jest do Waszej dyspozycji! Odpowiemy na każde pytanie. http://www.ipmspolska.org.pl
Chrupek

Postprzez spiton » środa, 14 grudnia 2011, 14:56

Cała ta anonimowość jest o pupę rozbić.
Moim zdaniem autor powinien być znany. Znacznie by to ułatwiło rozmowy przy szklance soku. Typu "O widziałem Twój model". itp. Myślę, że Impreza w Bytomiu jest na tyle sprawnie i z polotem organizowana, ze tego typu eksperymenty by na niej przeszły.
Musze pogadać o tym z Hajnelem.
spiton

Postprzez Chrupek » środa, 14 grudnia 2011, 15:24

Proszę bardzo rozmawiaj, ale pomyśl ile będzie w takim wypadku posądzeń o kumoterstwo, kumplostwo i wogole. Co drugi niezadowolony z werdyktu sędziów będzie się rozpisywał, że kolega koledze dał wyróżnienie.
Koleżanko/Kolego, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, których podobnie jak Ciebie pasjonuje modelarstwo zapraszamy w nasze szeregi. Nie jesteśmy elitarnym klubem! Zapraszamy WSZYSTKICH! Zarząd jest do Waszej dyspozycji! Odpowiemy na każde pytanie. http://www.ipmspolska.org.pl
Chrupek

Postprzez Slash » środa, 14 grudnia 2011, 15:27

Tak przynajmniej karty są wyłożone. Gorzej chyba właśnie jakbyśmy udawali, że nie wiemy które modele których kolegów.

Spiton, dzięki za rekomendacje :mrgreen:
Slash

Postprzez spiton » środa, 14 grudnia 2011, 15:47

Dokładnie. I tak anonimowość nie dotyczy wszystkich modeli . Nie które sa znane z internetu. A podczas najważniejszych elementów Bytomskich spotkań, czyli rozmów przy soku, lepiej by się rozmawiało, gdyby było wiadomo, kto jaki model przywiózł. W końcu przywozimy te modele, żeby je pokazać na żywo kolegom. A w takiej masie jak jest w Bytomiu, to potem nie wiadomo, który model, był czyjego autorstwa, co komplikuje rozmowy przy soku. Konkurs jest super i fajnie jest jakiś medal przywieść, ale Bytom to przede wszystkim spotkanie integracyjne, i podpisy pod modelami (imię nazwisko i nick z forum) jest bardzo istotna sprawą.
spiton

Następna strona

Powrót do Imprezy - relacje - spotkania - muzea