PWM w Bytomiu 2012

Nasze wrażenia, relacje z różnych imprez, zawodów, spotkań oraz wizyt w muzeach.

Re: PWM w Bytomiu 2012

Postprzez shivadog » środa, 14 grudnia 2011, 21:43

Szkoda, właśnie z tym miałem problem na konkursach, które widziałem.
Fajnie byłoby zapamiętać autora uhonorowanej pracy,
a chodzenie do listy nagrodzonych i szukanie jest dość mało funkcjonalne.

Rozumiem, że wiąże się to z dodatkową pracą - trzeba by wydrukować karteczki z nazwiskiem i rodzajem nagrody,
ale myślę, że jest ona warta efektu.
Może do karty zgłoszeniowej powinna być dołączona zakopertowana część z info o autorze?
Po werdykcie anonimowość nie ma żadnego sensu, wręcz należy nagłaśniać zwycięskie prace i ich autorów.
shivadog

Reklama

Postprzez Radek Pituch » środa, 14 grudnia 2011, 21:54

Kiedy byłem w październiku na zawodach w Eindhoven, podczas rozdania nagród i wyczytywania nazwisk na ekranie ustawionym na scenie wyświetlane były zdjęcia nagrodzonych prac. Jest to moim zdaniem fajne i proste do wprowadzenia rozwiązanie, możemy w czasie rozdania nagród unaocznić sobie model i "spasować" go z wyczytywanym autorem.

Radek
Radek Pituch

Postprzez spiton » środa, 14 grudnia 2011, 22:07

Autorstwo jest bardzo ważne. To w końcu człowiek zrobił model. I to jego praca. Modele nie są osobnymi bytami (chyba)
Rozumiem, że ze względu na wiele czynników, wprowadzenie jawności i podpisów autorów na dzień dzisiejszy jest trudne, ale jako pewna idea jest słuszna. Moim zdaniem komplet to model + autor
Bytom to "awangarda i świeżość". To nowa "receptura" imprezy dla modelarzy i myślę, że z tym nowym stylem identyfikuje się większość.
"Spotkajmy się, pogadajmy, przy okazji spróbujmy zdobyć jakieś wyróżnienie. Ale starajmy się zbytnio nie nadymać i nie doktoryzować.".
Tak mniej więcej widzę tą recepturę. I po popularności Bytomia czuję że to dobra receptura.

Dodanie do niej w przyszłości po "konsultacjach społecznych" jawności byłoby moim zdaniem właściwym krokiem.
To w końcu festiwal, a nie oficjalne mistrzostwa polski.
spiton

Postprzez Hajnel » środa, 14 grudnia 2011, 22:20

Pomyślcie jeszcze Panowie o ustawie o ochronie danych osobowych ,i jeszcze co nam daje nazwisko na karcie przy modelu,np Izydor Pupko kto go zna przydała by się jeszcze fotka,jaki klub,miejsce zamieszkania itd.Szanowni forumowicze na imprezie w Eindhoven było trzysta pare modeli u nas jest 700-800 i chyba 53 klas ( a dochodzą nowe)nie licząc juniorskich i tylko 2 ludzi do wpisywania tego do komputera i drukowania dyplomów kto na ochotnika do tej roboty ? nikt nie ma ochoty tylko te dwa biedne Kopry,wymyślacie Panowie fajne rzeczy nie powiem ale realia są inne .Dla tego zapraszam innych do tej roboty (Forum)by poznali to z innej strony a później dawali propozycje realne na nasze możliwości i zasoby ludzkie i finansowe.Przepraszam że się uniosłem ale krew mnie zalewa na pewne rady......duże SORKI dla wszystkich jeszcze raz
Pozdrawiam
Henryk"Hajnel"Głodek
Hajnel

Postprzez S.G » środa, 14 grudnia 2011, 22:34

Tak, ciekawych pomysłów jest wiele, ale żeby wcielić je w życie trzeba mieć dwie podstawowe rzeczy-ludzi i fundusze a z tym niestety jest krucho. Na spotkaniach organizacyjnych odnośnie imprezy jest dosłownie parę osób, a do zrobienia jest jedna z największych imprez modelarskich w kraju. Heniu nie denerwuj się tak, trzeba po prostu wyjaśnić że to się samo nie robi.
Dzięki Kolego Spitonie w imieniu organizatorów za tak krzepiące słowa, bo to motywacja by ciągnąć to dalej, szczególnie podoba mi się to stwierdzenie- Bytom to „awangarda i świeżość”- to jest mocne :)
szymon grzywocz
IPMS SILESIA
S.G

Postprzez Jaho63 » środa, 14 grudnia 2011, 22:42

Ja popieram Was, bo jestem dumny z Bytomia. Ale fajnie jakbyście też napisali: No, dobra, pomyślimy. Albo nawet zgodzili się na tę ankietę robioną przez Michała. A Ty Heniu (cholerka ciężko się to pisze jak w wersji regionalnej jest "Hynio" ;o) ) z obawy przed jeszcze większą ilością roboty, ubijasz każdy pomysł w zalążku. A nich zrobią tę ankietę, ciekawe czy będzie taka jednomyślność na samym PWM-ie? Przecież nie każdy chce, by jego dane były drukowane przy modelu? A nawet jeśli wyjdzie 100% za, to jeszcze nie znaczy, że trzeba będzie to robić. W końcu organizator to organizator. Jak chce to dopuści głos ludu, ale jak nie chce to nie! I ja to rozumiem.
P.S. Deklaruję się do pisania na kompie! ;o)
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez shivadog » środa, 14 grudnia 2011, 22:58

Tak, pomysły nawet świetne same się nie zrealizują, mam tego świadomość.
Czasem można za to wpaść na pomysł, który niewielkim nakładem pracy, lub prawie bez, da niezły efekt.

To co pisałem o kopertach się sprawdza przy konkursach plastycznych, sami zgłaszający wypełniają zgłoszenie i dają je w zamkniętej kopercie z hasłem. W przypadku nagrody otwiera się kopertę.

W przypadku modeli widzę to tak:

karta zaklejona w kopercie,
na kopercie możnaby nakazać jedynie zapisanie nazwy, skali, klasy i co tam jeszcze musi być jawne.
W przypadku nagrodzenia jedyne co trzeba zrobić to otworzyć kopertę i przystawić pieczątkę.

Nie mam doświadczeń z konkursami modelarskimi, ale być może mogłoby to usprawnić nawet przyznawanie nagród.

Być może jednak może być jeszcze lepsze prostsze rozwiązanie,
lub po prostu teraz jest najlepiej jak się da, przy takiej liczbie osób zaangażowanych.

Jeśłi idzie o prawa osobowe to i tak na karcie powinno być info o wyrażeniu zgody na ich użycie, czy jak to zwał.
shivadog

Postprzez S.G » środa, 14 grudnia 2011, 23:06

Jaho63 napisał(a):Ja popieram Was, bo jestem dumny z Bytomia. Ale fajnie jakbyście też napisali: No, dobra, pomyślimy. Albo nawet zgodzili się na tę ankietę robioną przez Michała. A Ty Heniu (cholerka ciężko się to pisze jak w wersji regionalnej jest "Hynio" ;o) ) z obawy przed jeszcze większą ilością roboty, ubijasz każdy pomysł w zalążku. A nich zrobią tę ankietę, ciekawe czy będzie taka jednomyślność na samym PWM-ie? Przecież nie każdy chce, by jego dane były drukowane przy modelu? A nawet jeśli wyjdzie 100% za, to jeszcze nie znaczy, że trzeba będzie to robić. W końcu organizator to organizator. Jak chce to dopuści głos ludu, ale jak nie chce to nie! I ja to rozumiem.
P.S. Deklaruję się do pisania na kompie! ;o)

Ależ Jasiu, nikt nie może zabronić na forum robić ankiety, dlatego jak już wcześniej napisałem, jak Michał chce ją tu zrobić, to jak najbardziej, niech robi, będzie to jakiś wyznacznik na przyszłość i to nie tylko dla Bytomia.
szymon grzywocz
IPMS SILESIA
S.G

Postprzez Hajnel » środa, 14 grudnia 2011, 23:10

shivadog napisał(a):Tak, pomysły nawet świetne same się nie zrealizują, mam tego świadomość.
Czasem można za to wpaść na pomysł, który niewielkim nakładem pracy, lub prawie bez, da niezły efekt.

To co pisałem o kopertach się sprawdza przy konkursach plastycznych, sami zgłaszający wypełniają zgłoszenie i dają je w zamkniętej kopercie z hasłem. W przypadku nagrody otwiera się kopertę.

W przypadku modeli widzę to tak:

karta zaklejona w kopercie,
na kopercie możnaby nakazać jedynie zapisanie nazwy, skali, klasy i co tam jeszcze musi być jawne.
W przypadku nagrodzenia jedyne co trzeba zrobić to otworzyć kopertę i przystawić pieczątkę.

Nie mam doświadczeń z konkursami modelarskimi, ale być może mogłoby to usprawnić nawet przyznawanie nagród.

Być może jednak może być jeszcze lepsze prostsze rozwiązanie,
lub po prostu teraz jest najlepiej jak się da, przy takiej liczbie osób zaangażowanych.

Jeśłi idzie o prawa osobowe to i tak na karcie powinno być info o wyrażeniu zgody na ich użycie, czy jak to zwał.

"Startujący nie potrafi poprawnie i czytelnie wypełnić karty startowej" to taki mały przykład z życia przy organizacji festiwalu a ty masz takie wymagania.Jak ja mam wytłumaczyć że tu pisać a tam (festiwal) coś robić to są dwie różne rzeczy
Pozdrawiam
Henryk"Hajnel"Głodek
Hajnel

Postprzez Ostach » środa, 14 grudnia 2011, 23:12

Jeśli chodzi o wyróżnienia i poznanie przez ogół nazwiska autora to chyba jest sprawa prosta. Moja myśl oczywiście się sprawdza jeśli nie chcemy mieć niespodzianki i emocji przy ogłoszeniu wyników. Otóż pierwszego dnia przy sędziowaniu podmieniać kartę anonimową na kartę z nazwiskiem i stemplem "model wyróżniony" pod tymi modelami, które komisja uznaje za wyróżnione. Część karty z nazwiskiem autora trafia przecież przy rejestracji do organizatorów. To oczywiście też jest praca, ale jej część mogą odwalić sędziowie.
W takiej sytuacji przychodzimy rano (12 :D) drugiego dnia i widać pod wyróżnionymi modelami ich autorów. Tylko na ogłoszeniu wyników emocje już mniejsze. Za to jeszcze drugiego dnia można obgadać wyróżnione modele i poznać autorów. Ewentualnie umówić się na solo z sędziami.

Ja tam jestem za np dobrowolnym podawaniem nazwisk na kartach które leżą pod modelem. Mam słabą pamięć i nie jestem w stanie spamiętać który mój znajomy zrobił który model a tak bym widział przynajmniej, które są ich. To tak z perspektywy widza.
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Postprzez S.G » środa, 14 grudnia 2011, 23:31

Ostach napisał(a):Jeśli chodzi o wyróżnienia i poznanie przez ogół nazwiska autora to chyba jest sprawa prosta. Moja myśl oczywiście się sprawdza jeśli nie chcemy mieć niespodzianki i emocji przy ogłoszeniu wyników. Otóż pierwszego dnia przy sędziowaniu podmieniać kartę anonimową na kartę z nazwiskiem i stemplem "model wyróżniony" pod tymi modelami, które komisja uznaje za wyróżnione. Część karty z nazwiskiem autora trafia przecież przy rejestracji do organizatorów. To oczywiście też jest praca, ale jej część mogą odwalić sędziowie.
W takiej sytuacji przychodzimy rano (12 :D) drugiego dnia i widać pod wyróżnionymi modelami ich autorów. Tylko na ogłoszeniu wyników emocje już mniejsze. Za to jeszcze drugiego dnia można obgadać wyróżnione modele i poznać autorów. Ewentualnie umówić się na solo z sędziami.

Ja tam jestem za np dobrowolnym podawaniem nazwisk na kartach które leżą pod modelem. Mam słabą pamięć i nie jestem w stanie spamiętać który mój znajomy zrobił który model a tak bym widział przynajmniej, które są ich. To tak z perspektywy widza.

No, nie wiem, nie wyobrażam sobie jak w biurze kilkunastu sędziów przekopuje 800-900 kart zgłoszeniowych w poszukiwaniu modeli ze swojej klasy, myślę że to chyba niezbyt dobry pomysł.
szymon grzywocz
IPMS SILESIA
S.G

Postprzez portalus » środa, 14 grudnia 2011, 23:34

Ostach napisał(a):Ja tam jestem za np dobrowolnym podawaniem nazwisk na kartach które leżą pod modelem.

Tylko tak, nic na siłę.
Z tego co pamiętam to startujący ją wypełnia a nie sędzia/organizator, więc gdzie tu więcej roboty?
portalus

Postprzez spiton » środa, 14 grudnia 2011, 23:36

W tym roku po staremu ( lepsze wrogiem dobrego) wszystkie te "drobne usprawnienia" to tylko dodatkowa praca dla organizatorów, którzy i tak maja przerąbane. Najwyżej krótka ankieta. A za rok zobaczycie.
Takie jest moje zdanie (absolutnie niewiążące ,-))
spiton

Postprzez Radek Pituch » środa, 14 grudnia 2011, 23:39

Hajnel napisał(a):Pomyślcie jeszcze Panowie o ustawie o ochronie danych osobowych ,i jeszcze co nam daje nazwisko na karcie przy modelu,np Izydor Pupko kto go zna przydała by się jeszcze fotka,jaki klub,miejsce zamieszkania itd.Szanowni forumowicze na imprezie w Eindhoven było trzysta pare modeli u nas jest 700-800 i chyba 53 klas ( a dochodzą nowe)nie licząc juniorskich i tylko 2 ludzi do wpisywania tego do komputera i drukowania dyplomów kto na ochotnika do tej roboty ? nikt nie ma ochoty tylko te dwa biedne Kopry,wymyślacie Panowie fajne rzeczy nie powiem ale realia są inne .

Henryk ja Cię doskonale rozumiem. Nie chodzi tu jednak o wymyślanie (na pewno nie z mojej strony) tylko skoro padają tu szumne określenia, że Bytom ma być „awangardą i świeżością” to trzeba wdrażać nowe, przydatne rozwiązania urozmaicające show, żeby rzeczywiście tą awangardą był. Druga sprawa, skoro nie ma ludzi do przerobienia takiej ilość zgłoszeń to rozwiązanie jest proste, zmniejszyć ilość klas, od razu ubędzie uczestników, albo chociaż nagród będzie mniej do wydania, ale chyba nie o to chodzi. Choć warto mierzyć siły na zamiary.
W Holandii miałem okazję poznać organizatorów, zaprosili mnie do sędziowania, prac nagrodzonych było nieco ponad 200, zgłoszonych bodajże około 500 jeśli nie więcej, klas 22, a impreza jest jednodniowa (niedzielna), płatna za "wjazd" (dla wystawiających i odwiedzających!) i jakoś sobie z tym radzą, przy czym praktycznie cały dochód pochłania opłata hal wystawowych. Co prawda SMF jest dobrze zorganizowanym klubem z dużą ilością członków nie zmienia to jednak faktu, że wszystkie najistotniejsze sprawy są na głowie jednego człowieka.

Z tymi nazwiskami przy modelach to się z Tobą zgodzę, czy to komu do czegoś potrzebne, w końcu jak ktoś chce sobie obejrzeć model rollingstonesa czy KFS na żywo to już zawczasu wie, który to, idzie i ogląda. No ale może przez te karteczki ma się wyrażać ta awangardowość, cholera wie... Choć w moim odczuciu, jak znam ludzi, to wprowadzenie tych kart tylko przysporzy więcej problemów, będzie źródłem pretensji, szczególnie jak przyjdzie do podawania wyników zawodów...
Niech Cię krew nie zalewa, strzel piwko, złość minie.
Do zobaczenia w lutym

P.S.
Jeśli będę kiedyś organizował imprezę modelarską w Warszawie to nie omieszkam się Ciebie Henryk poradzić w kwestiach organizacyjnych.
Radek Pituch

Postprzez Ostach » czwartek, 15 grudnia 2011, 00:52

S.G napisał(a):
Ostach napisał(a):Jeśli chodzi o wyróżnienia i poznanie przez ogół nazwiska autora to chyba jest sprawa prosta. Moja myśl oczywiście się sprawdza jeśli nie chcemy mieć niespodzianki i emocji przy ogłoszeniu wyników. Otóż pierwszego dnia przy sędziowaniu podmieniać kartę anonimową na kartę z nazwiskiem i stemplem "model wyróżniony" pod tymi modelami, które komisja uznaje za wyróżnione. Część karty z nazwiskiem autora trafia przecież przy rejestracji do organizatorów. To oczywiście też jest praca, ale jej część mogą odwalić sędziowie.

No, nie wiem, nie wyobrażam sobie jak w biurze kilkunastu sędziów przekopuje 800-900 kart zgłoszeniowych w poszukiwaniu modeli ze swojej klasy, myślę że to chyba niezbyt dobry pomysł.
Myślę, że dałoby się to zrobić, gdyby się było do tego zawczasu przygotowanym i by się sortowało "odcinki organizatorskie" podczas rejestracji. No ale to tylko takie głośne myślenie. Dobrze wiem, że każda nowa rzecz to dodatkowa praca, ale wiem również, że wszystko da się zrobić szybciej i sprawniej jak się człowiek zastanowi i przygotuje. Można kiedyś to przemyśleć dokładniej, nikt nie zmusza do niczego a o Bytomiu słyszę same dobrze rzeczy więc pewnie jest bdb tak jak jest.

pozdro serdeczne
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Imprezy - relacje - spotkania - muzea