PWM w Bytomiu 2012

Nasze wrażenia, relacje z różnych imprez, zawodów, spotkań oraz wizyt w muzeach.

Re: PWM w Bytomiu 2012

Postprzez Hajnel » czwartek, 15 grudnia 2011, 08:49

Radek Pituch napisał(a):
Z tymi nazwiskami przy modelach to się z Tobą zgodzę, czy to komu do czegoś potrzebne, w końcu jak ktoś chce sobie obejrzeć model rollingstonesa czy KFS na żywo to już zawczasu wie, który to, idzie i ogląda. No ale może przez te karteczki ma się wyrażać ta awangardowość, cholera wie... Choć w moim odczuciu, jak znam ludzi, to wprowadzenie tych kart tylko przysporzy więcej problemów, będzie źródłem pretensji, szczególnie jak przyjdzie do podawania wyników zawodów...
Niech Cię krew nie zalewa, strzel piwko, złość minie.
Do zobaczenia w lutym

P.S.
Jeśli będę kiedyś organizował imprezę modelarską w Warszawie to nie omieszkam się Ciebie Henryk poradzić w kwestiach organizacyjnych.

Za zdrowe i racjonalne podejście masz u mnie drugie piwko a trzecie po tym jak dowiesz się jakie są rzeczywiste i prawdziwe problemy przy organizacji imprezy ;o)
Pozdrawiam
Henryk"Hajnel"Głodek
Hajnel

Reklama

Postprzez _iceboy » czwartek, 15 grudnia 2011, 09:23

dawno dawno temu w wielkopolsce, były takie zawody, które odbywały się w Ostrowie Wielkopolskim. Były to najlepsze zawody na jakich do tej pory byłem w kraju. Bytom pojawił się później. I co zapamiętałem z tamtej imprezy? Zajebistą organizację oraz dyplom ze zdjęciem modelu ! Tak, na dyplomie były przyklejone zdjęcia modelu. Więc każdy kto szedł z dyplomem, świecił swoją pracą. Było to o tyle fajne, nie tylko da samego uczestnika (tak, jest to całkiem fajne połechtanie modelarskiego EGO - jest dyplom, za ten konkretny model, który został uhonorowany dodatkowo zdjęciem!), ale i dla osób oglądających rozdanie nagród, gdyż nie ma sytuacji jakie są na wszystkich innych konkursach - "eeee, a ten to za co dostał?" A na Bytomiu i reszcie imprez wygląda to tak, że patrzymy po stołach, "aha mój model nie wyróżniony", do pudła i dzida do siebie.

Myślę że ciekawą formą mogło by być to aby nie pokazywać wyników, a podczas rozdania nagród wyświetlać zdjęcia modeli które otrzymały wyróżnienie, podczas wywoływania autora. Można by wtedy utożsamić pracę, oraz sam w sobie model, pomyśleć i stwierdzić, czy faktycznie TEN KONKRETNY zasłuży na to wyróżnienie. Pomysł który przytoczył Radek uważam jest bardzo fajny.

Sprawą drugą jest "hołota" uciekająca do domu, gdy tylko okaże się że nie ma karteczki pod modelem. Ludzie impreza trwa dwa dni, więc zarezerwujcie sobie DWA DNI. A nie uciekanie o 10-11 jak szczury z tonącego okrętu. Można to rozwiązać w dwa sposoby ;o)

pozdrawiam

p.s
myślę że jeśli ktoś chciałby troszkę świeżości w spojrzeniu przy ocenie klas lotniczych - chętnie pomogę.
_iceboy

Postprzez Mecenas » czwartek, 15 grudnia 2011, 10:04

Icka dopisuję zatem do listy kandydatów na sędziów.

Przez weekend zrobię tą ankietę na kilka pytań + jakaś prosta metryczka i zobaczymy co z niej wyjdzie.

Pytania jakie przewiduję (tak na szybko - jeśli macie jakieś propozycje bardzo proszę dopisać):
- ile imprez modelarskich odwiedzasz w ciągu roku?
- w ilu imprezach startujesz w ciągu roku?
- czy śledzisz internetowe fora modelarskie?
- czy prezentujesz swoje modele w internecie?
- czy Twoim zdaniem lepszym rozwiązaniem jest zachowanie anonimowości w konkursie czy też podpisanie modelu nazwiskiem autora?
- czy wystartowałbyś w konkursie, w którym nazwiska autorów modeli są jawne?
- czy Twoim zdaniem ujawnianie nazwisk autorów modeli podczas konkursu ma istotny wpływ na sprawiedliwość oceny?

Metryczka:
- przedział wieku
- przynależność do klubu: tak/nie
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez Adam Obrębski » czwartek, 15 grudnia 2011, 12:11

Panowie, a ile takie sędziowanie zajmuje? Bo nie ukrywam, że w dioramkach coś tam ocenić mógłbym...
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez Slash » czwartek, 15 grudnia 2011, 12:59

Widząc ten wątek od jakiś dwóch dni mam wrażenie, że ta impreza to już w ten weekend :mrgreen:

Wracając do anonimowości prac. Zalanie nazwiskami stołów to też chyba nie jest najlepsza opcja. Mi więcej już by dały forumowe awatary pod modelami, bo przepraszam, wszystkich nazwisk nie pamiętam/nie znam :mrgreen: A nawet jak będą modele podpisane co to zmienia w samym mechanizmie ich oceny?
Slash

Postprzez Chrupek » czwartek, 15 grudnia 2011, 13:40

Slash w mechanizmie - nic. Sędziowie są bezstronni. Chodzi (wg mnie) o późniejsze reakcje forumowiczów. O ten cały zgiełk co trwa przez 20 stron forum i mieli wodę oto, że "Kaziu" wyróżnił "Zdzisia" bo są z jednej miejscowości, klubu etc. Adam sędziowanie zajmuje w zależności od ilości modeli w kategorii. Nawet około godziny lub więcej. Należy pamiętać, że nie koniecznie będzie tak liczba sędziów że wystarczy na obstawienie każdej kategorii osobną grupą sędziów. Wszystkie osoby chętne do pomocy są mile widziane. Jednak jak do tej pory zgłaszają się osoby tylko z branży lotniczej (jeśli się mylę to bardzo przepraszam ale takie odnoszę wrażenie) zapraszamy również pancerniaków, okrętowców, znawców materii figórkowej i innych specjalności modelarskich.
Nie które pomysły tu zaprezentowane były już próbowane nawet w Bytomiu ( w zeszłym roku był ekran i wyświetlane zdjęcia nagrodzonych prac - niestety ze względu na panujące warunki na hali były bardzo słabo widoczne) a nie które warte są uwagi na przyszłość. Za wszystkie serdecznie dziękujemy. Zostaną one poddane dyskusji na zebraniu organizatorskim w styczniu.
Marcin Chrupek Chruścielewski
IPMS Polska/IPMS Silesia
Koleżanko/Kolego, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, których podobnie jak Ciebie pasjonuje modelarstwo zapraszamy w nasze szeregi. Nie jesteśmy elitarnym klubem! Zapraszamy WSZYSTKICH! Zarząd jest do Waszej dyspozycji! Odpowiemy na każde pytanie. http://www.ipmspolska.org.pl
Chrupek

Postprzez spiton » czwartek, 15 grudnia 2011, 14:57

Mecenas napisał(a):Icka dopisuję zatem do listy kandydatów na sędziów.

Przez weekend zrobię tą ankietę na kilka pytań + jakaś prosta metryczka i zobaczymy co z niej wyjdzie.

Pytania jakie przewiduję (tak na szybko - jeśli macie jakieś propozycje bardzo proszę dopisać):
- ile imprez modelarskich odwiedzasz w ciągu roku?
- w ilu imprezach startujesz w ciągu roku?
- czy śledzisz internetowe fora modelarskie?
- czy prezentujesz swoje modele w internecie?
- czy Twoim zdaniem lepszym rozwiązaniem jest zachowanie anonimowości w konkursie czy też podpisanie modelu nazwiskiem autora?
- czy wystartowałbyś w konkursie, w którym nazwiska autorów modeli są jawne?
- czy Twoim zdaniem ujawnianie nazwisk autorów modeli podczas konkursu ma istotny wpływ na sprawiedliwość oceny?

Metryczka:
- przedział wieku
- przynależność do klubu: tak/nie

Może zostawmy tylko to pytanie. Po kiego interesa, rozmydlać temat. Bo chyba nie po to, żeby go rozmydlić ?
spiton

Postprzez Adam Obrębski » czwartek, 15 grudnia 2011, 18:32

Chodzi mi o to, żebym zdążył się napić z chłopakami :mrgreen:
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez Chrupek » czwartek, 15 grudnia 2011, 19:50

Adam - zdążysz. Z zeszłorocznych wypowiedzi wynika, że spotkania pyfkowe trwały do wczesnego ranka :)
Koleżanko/Kolego, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, których podobnie jak Ciebie pasjonuje modelarstwo zapraszamy w nasze szeregi. Nie jesteśmy elitarnym klubem! Zapraszamy WSZYSTKICH! Zarząd jest do Waszej dyspozycji! Odpowiemy na każde pytanie. http://www.ipmspolska.org.pl
Chrupek

Postprzez imek46 » piątek, 16 grudnia 2011, 09:24

I ja chcę wtrącić swoje pięć groszy do dyskusji. Otóż panowie jeśli organizatorzy obojętnie jakiej imprezy. Czy naszej w Lublinie czy też w Bytomiu, czy też jakiejś innej w kraju mają odpowiednią kasę i armię ludzi do pomocy to można zrobić wszystko. Jeśli chodzi o naszą lubelską imprezę to czytam na forum, że można np. pokazywać wyróżnione modele podczas wręczania nagród. Oczywiście, że można tylko kto to ma zrobić skoro nas do organizacji jest tylko pięciu. Ktoś wspominał tu o imprezie w Ostrowie Wlkp. Też tam bywałem i taki dyplom ze zdjęciem modelu dostałem, tylko wszystko rozbija się po pierwsze o koszty a po drugie też ktoś tam musiał się tym specjalnie zająć i robić te foty. Czytam też oczywiście ten cały wątek pod kątem naszej lubelskiej imprezy. Mam nadzieje, że koledzy z Bytomia nie obrażą się jeśli będziemy chcieli wprowadzić niektóre pomysły na nasze lubelskie podwórko. A tak po za tym to mamy już wstępną zgodę prezesa Olimpu na organizację przyszłorocznej edycji. Mogę uchylić rąbka tajemnicy, że będziemy mogli się integrować. To na razie tyle i do zobaczenia. Najpierw w Bytomiu a potem w Lublinie.

Pozdrawiam Imieliński Zbigniew
Pozdrawiam I.Z.
imek46

Postprzez Mecenas » piątek, 16 grudnia 2011, 09:45

Chrupek napisał(a):Adam - zdążysz. Z zeszłorocznych wypowiedzi wynika, że spotkania pyfkowe trwały do wczesnego ranka :)

Ale będzie ze dwie kolejki do tyłu...
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez Chrupek » piątek, 16 grudnia 2011, 10:11

Karniaczkami nadrobi zaległości, a nawet kto wie może przegoni kolegów. :) :lol:
Zbyszku oczywiście, czerpcie z tego wątku pomysły garściami. Jeżeli się przydadzą to wykorzystujcie z pożytkiem dla ogółu.
Chrupek

Postprzez spiton » piątek, 16 grudnia 2011, 14:06

Mecenas napisał(a):
Chrupek napisał(a):Adam - zdążysz. Z zeszłorocznych wypowiedzi wynika, że spotkania pyfkowe trwały do wczesnego ranka :)

Ale będzie ze dwie kolejki do tyłu...

A z niektórymi kolegami już nie pogadasz...
spiton

Postprzez Mecenas » środa, 21 grudnia 2011, 22:32

Stworzyłem obiecaną dawno temu ankietę. Jest krótka, tylko 7 pytań a obsługa mam nadzieję, że prosta. Dostęp do niej jest tylko poprzez skopiowanie linku. Jeśli macie ochotę podajcie dalej do swoich klubów lub na inne fora - im więcej odpowiedzi tym łatwiej będzie dość do jakichś wniosków. Myślę, że tydzień na zebranie odpowiedzi to wystarczająco długo. Potem będę kombinował nad publikacją wyników.

ANKIETA o anonimowości na konkursach.
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez Mecenas » piątek, 23 grudnia 2011, 10:04

Panowie, kurde, mało głosów coś w tej ankiecie jak do tej pory...
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Imprezy - relacje - spotkania - muzea