Jak pisałem ostatnio zacząłem dalej działać przy ramie.
Wstawiłem blachy wzmacniające po obu stronach ramy

polistyren o dwóch grubościach

Do zrobienia zostały spawy ale to później bo może będą jeszcze gdzieś.
Kolejna rzecz to zadupek.
Tamiya konstrukcyjnie rozwiązała to w taki sposób że owiewki są połączone ze zbiornikiem (w zasadzie osłoną zbiornika ale dla wygody będę ją dalej nazywał zbiornikiem)

Mi to nie pasowało bo mam w planach osobne działania przy zbiorniku i osobne przy zadupku. W związku z tym nastąpił rozwód

Tę część która łączyła owiewki ze zbiornikiem a znajdującą się pod siodłem mogłem przyciąć bardziej ale w niczym mi ona nie przeszkadza a wręcz przeciwnie jest przydatna bo zapewnia większą powierzchnię styku dla dwóch połówek części zadupkowej

osobno zbiornik i tylna owiewka też pasują i trzymają się ramy bez problemu

Kolejny krok to przycięcie końcówki zadupka tak jak jest to w pierwowzorze

po takiej linii mniej więcej

po cięciu i wstępnym szlifie

oraz pocienieniu ścianek na końcu

Do tego momentu wszystko mi pasiło.
Teraz zacząłem się przymierzać do tego dodatkowego stelażu który to jak widać jest dokręcony od wewnątrz do części tylnej ramy.
Tutaj widać to najlepiej

przy okazji wygląda on tak że na końcu się rozszerza na boki co widać na tej fotce

Wyciąłem sobie paski z polistyrenu i zacząłem przymierzać

jednak nie mogłem ich ustawić na właściwym miejscu

aby uzyskać stelaż pod dobrym kątem paski powinny być równoległe do dolnej skośnej części ramy

niestety nie udaje się ich tak ustawić bo wypadają akurat na samą końcówkę ramy gdzie znajduje się poprzeczna rurka. Porównując fotki modelu i pierwowzoru w tylnej części patrząc z boku zauważyłem że ta rurka wystaje trochę za mało ponad zadupek. Zacząłem więc szukać fotek ramy i porównywać je z ramą w modelu

widać że coś nie do końca tak samo

a tutaj już całkiem (chociaż moja fotka trochę pod złym kątem) widać co jest na rzeczy.
Końcówki są za krótkie – zielone oznaczenie, rurka poprzeczna jest za szeroka – zółte ozn. a elementy skośne wygięte pod złym kątem – zielone ozn.
Muszę teraz to jakoś sprytnie poprawić żebym mógł przeprowadzić ten stelaż pod spodem.