Przedstawiam model samolotu Bf 109G-2 DL+IC, WNr. 13528, dostarczony do Malmi 16 maja 1943r. Przemalowany jako MT-222, pilot chor. I.Juutilainen, 1/LeLv 34, lipiec 1943r, lotnisko Suulajarvi.
Według informacji zamieszczonych na instrukcji kalkomanii produkcji Techmodu, których użyłem do wykonania prezentowanego modelu, samoloty Bf 109G-2 zostały dostarczone do Finlandii wiosną 1943r. Pierwotnie były pomalowane w niemiecki kamuflaż RLM 74,75,76. Niemieckie oznaczenia państwowe i kodowe zostały zamalowane niemieckimi farbami dostarczonymi razem z samolotami. Następnie naniesiono fińskie znaki państwowe - swastyki "Hakaristi" i czarne numery seryjne. W trakcie służby fińskie Bf 109 były przemalowywane na fiński kamuflaż wojenny - oliwkowo zielony/czarny/szaroniebieski.
Moja "żółta 2" miała pierwotnie niemiecki kod na kadłubie i płacie DL+IC co starałem się pokazać. I tak na spodzie płata nałożyłem kalkomanię z w/w kodem po czym zamalowałem go tak aby lekko przebijał. W trakcie dalszych prac malarskich stopniowo zanikał i na skończonym modelu w zasadzie go nie widać i tylko ja wiem, że tam jest
Reszty niemieckich oznaczeń nie naklejałem ale starałem się zaznaczyć miejsca w których oryginalnie były stosownymi plamami (przyciemniony RLM 75).
Według informacji z instrukcji kalkomanii godło "as karo" zostało namalowane na samolocie MT-222 przez mechanika Andreasa Donnera, prawdopodobnie na początku pobytu jednostki w Suulajarvi, w drugiej połowie lipca 1943. Było namalowane na lewej burcie pod kabiną. Wg relacji chor. Ilmari Juutilainena, dowódca eskadry por. Lauri Pekuri rozkazał je zamalować, jak tylko je zobaczył...
Model malowany Gunze serii C, żółty to X-8 Tamiji ("chrzczony" by uzyskać bardziej pasujący mi odcień