Ferrari California - Revell - 1/24 - STANDARD

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Ferrari California - Revell - 1/24 - STANDARD

Postprzez jakub_cork » wtorek, 11 października 2011, 18:26

Witam wszystkich, na początek chciałbym się przedstawić, nazywam się Jakub, jestem raczej początkującym modelarzem. Forum pwm przeglądam dosyć często i czekałem na okazje żeby się w końcu przyłączyć, no i nadążyła się okazja w postaci konkursu, dołączam się z modelem Ferrari California z Revella na pierwszy rzut oka raczej dobrym, zobaczymy jak się będzie składać, jako że ma być to PZP to wybór padł na wersję (close top).
Obrazek

Mam nadzieje ze nie złamałem żadnego regulaminu, ponieważ nie mogłem nigdzie znaleźć czy przed założeniem warsztatu trzeba zgłaszać chęć uczestnictwa w konkursie, jeśli tak to przepraszam.

Tak jak obiecałem, wstawiam in box zestawu
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

No i na końcu ramka, która mocno mnie martwiła podczas kupowania modelu, ponieważ brakuje mi farby, którą bym mógł pomalować te części w chrom, ale wyglądają dobrze więc zostają raczej tak jak są.

Obrazek
Obrazek

Przepraszam za brak polskich znaków, ale nie mam, wiec poprawię jutro. Pozdrawiam Kuba
Ostatnio edytowano środa, 12 października 2011, 20:39 przez jakub_cork, łącznie edytowano 3 razy
jakub_cork

Reklama

Re: Ferrari California - Revell - 1/24 - STANDARD

Postprzez Kazik » wtorek, 11 października 2011, 18:30

Witaj na forum,
życząc powodzenia w konkursie wystosuję prośbę abyś wstawiał od razu duże fotki a nie miniaturki
pozdrawiam.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez portalus » wtorek, 11 października 2011, 18:33

Cześć i czołem.
Nie musisz zgłaszać uczestnictwa, tak samo in-box nie jest obowiązkowy ale miło jak jest.
Zaczynaj relację bo temat masz zacny i jeszcze tutaj nie gościł.
portalus

Postprzez Macio4ever » środa, 12 października 2011, 08:00

Witamy, witamy!

Jak wspomnieli koledzy, wszystko jest OK, fajnie że dałeś inbox i zapraszamy do prezentowania postępów w pracy. Powodzenia w konkursie!
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez jakub_cork » sobota, 29 października 2011, 16:47

Witam,
W końcu udało się wykonać widoczne postępy żeby móc podzielić się z wami owocami pracy. Revell czasami zaskakuje, sklejenie podwozia to istne wyzwanie, nie idzie pomalować całej podłogi naraz bo nadkola są osobno i oczywiście nie pasują do podwozia. tak wiec na razie złożone zawieszenie i będę malował nadkola.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

I sam silnik, cale szczęście dużo go nie będzie widać bo marnie to wygląda, składa się z kilku części i detali praktycznie brak, udało mi się tylko pomalować opaski na srebrno.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
jakub_cork

Postprzez jakub_cork » poniedziałek, 21 listopada 2011, 21:54

Witam ponownie, nareszcie przyszła paczka wiec prace ruszyły do przodu, a w niej miedzy innymi

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Popracowałem trochę nad kasta, miejsca na lusterka zaszpachlowane jako ze były za duże i po zamontowaniu lusterka zostawała szpara, a potem nawiercone otwory

Obrazek

Lusterka zostały nawiercone a potem wklejony drucik by łatwiej było malować oraz zamontować na kaście.

Obrazek

Obrazek

Maska troszkę była krzywa wiec wyprostowana i przeszlifowana.

Obrazek

A teraz problem i zarazem pytanie jak naprawić ten element i dalej kwalifikować się do klasy standard, najłatwiej było by wykonać nowy element od podstaw, ale w tedy to chyba klasa open. Dodam ze element także jest za mały, i zostaje dosyć duża szpara po zamontowaniu, zrobię zdjęcie jak wyschnie podkład na kasie.

Obrazek

Obrazek

Jutro odbiorę farbki tamiy i nałożę bazę. Pozdrawiam Kuba
jakub_cork

Postprzez jakub_cork » środa, 23 listopada 2011, 21:53

Kasta po podkładzie i szlifowaniu, na weekendzie kolejna warstwa podkładu i baza. Tą szparę da się rozwiązać poprzez ułożenie na środku elementu i zostawienie po szparze z każdej strony. ale ten ubytek trochę denerwuje, jak najłatwiej to naprawić?

Obrazek

Obrazek
jakub_cork

Postprzez Emilssi » czwartek, 24 listopada 2011, 10:44

Jak narazie wszystko fajnie wyglada, oby tak dalej. Jeśli chodzi o ten grill to polecam użycie kawałka plastikowego arkusza (np tamiya) o odpowiedniej grubości i szpachli. To raczej prosta operacja, po której po problemie nie będzie śladu:) - powodzenia!
Emilssi

Postprzez wuen » czwartek, 24 listopada 2011, 10:55

1. zmycie "firmowego chromu" - Kret, Cleanlux
2. doklejenie kawałka ramki + ewentualna szpachla + szlifowanie
3. podkład
4. czarna emalia
5. Alclad II Chrome - 2-3 warstwy
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Postprzez jakub_cork » wtorek, 20 grudnia 2011, 19:05

Witam, niestety stanąłem z praca z kilku powodów, wnętrze gotowe do malowania ale czekam na zamówione farby, a kasta w kolorze i dwóch warstwach lakieru czeka by ją skończyć, ale nie mam kalkomanii, po wysłaniu maila do revella dostałem odp ze przyjęli zamówienie i wyślą, ale muszę czekać 3-4 tygodnie :( na to wszystko czekam na paczkę z hobbyeasy żeby pomalować elementy chromowane oraz felgi.

Jutro wstawię więcej zdjęć zrobionych w świetle dziennym żeby pokazać rzeczywisty kolor.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Maska się domyka tylko źle jest ustawiona do zdjęć.
jakub_cork

Postprzez darkies » wtorek, 20 grudnia 2011, 20:21

Albo mi się wydaje albo masz nierówną powierzchnię lakieru, coś w deseń skórki pomarańczowej.
Powiedzieli mi żebym się tutaj zarejestrował i powiedział conieco o światłach...
Pozdrawiam wszystkich modelarzy klejących cywilkę - Maciej Rembisz.
darkies

Postprzez jakub_cork » wtorek, 20 grudnia 2011, 20:58

Jest to spowodowane tym ze lakier jest lekko mokry jeszcze. Myślę ze po kolejnych dwóch warstwach i polerce nie będzie nic takiego.
jakub_cork

Postprzez portalus » wtorek, 20 grudnia 2011, 23:25

Szlifowaniu i kolejnych warstwach i polerce.
portalus

Postprzez cayman » wtorek, 20 grudnia 2011, 23:48

portalus napisał(a):Szlifowaniu i kolejnych warstwach i polerce.

Zgadza się.
Pozdrawiam Piotrek

A kto nie ryzykuje ten nie pije szampana.
cayman

Carbon Master

Postprzez jakub_cork » środa, 21 grudnia 2011, 00:04

Dokładnie tak, szczególnie ze miejscami na zdjęciach wygląda to dużo gorzej niż nawet na zdjęciach bez obróbki. ;o)
Pozdrawiam Kuba.
jakub_cork

Następna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat