Honda RC211V - TAMIYA - 1:12 - OPEN

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Honda RC211V - TAMIYA - 1:12 - OPEN

Postprzez wuen » poniedziałek, 19 grudnia 2011, 18:18

Do pompy wody dorzucę to
Obrazek
- w celu wyeliminowania - proponuję zakup takiej siatki:
http://www.hobbyeasy.com/en/data/34147.html
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez portalus » poniedziałek, 19 grudnia 2011, 18:25

To jeszcze dodam pytając czy nie brakuje tam opasek zaciskowych na czarnych odcinkach gumowych węży łączących chłodnicę z resztą sprzętu?
portalus

Postprzez DarkWing » poniedziałek, 19 grudnia 2011, 20:10

odpowiadam i wyjaśniam :roll:

łańcuch - tak, jest za luźny o +/- jedno ogniwo. Niestety nie miałem już sumienia, nerwów i cierpliwości :P żeby od nowa go rozpinać, skracać i zaklepywać. Poza tym bałem się, że może mi się rozpaść więcej niż potrzeba (kto robił wie o co chodzi). W modelu na gotowo chcę to zamaskować w ten sposób, że napnę go poprzez złączenie dwóch ogniw i sklejenie ich, a miejsce tego napiecia będzie niewidoczne - schowane za ramą. Model i tak będzie statyczny w gablocie więc taki wybieg niczego nie zapsuje....

pompa wody - niestety troszkę zmieniłem kolorystykę. W oryginale występuje kilka odmian kolorystycznych, jednak różnią się one nie tyle kolorem co odcieniem. Producent modelu proponuje XF-60 DarkYellow, jak dla mnie efekt byłby gorszy, dlatego zdecydowałem się na kolor bardziej stonowany.

wypychacze od wew. strony chłodnicy - fakt, zostały. Po przymiarce stwierdziłem, że po założeniu bocznych paneli i tak nie będzie tego widać, więc odpuściłem sobie mordowanie się z poprawianiem tego. Wiem, że można było to zamaskować siatką o której wspomniał Wuen ale nie przewiduję dalszego zwiększenia nakładu finansowego na ten model.

obejmy gumowych rur - oczywiście ten element jeszcze będzie dodany jako wykończenie. Dzisiaj jeszcze doszła np. kalka na korek od wlewu do chłodnicy. Jutro będą zdjęcia z tych wykończeń.
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez DarkWing » wtorek, 20 grudnia 2011, 09:43

... i tak jak obiecałem wczoraj, wstawiam zdjęcia z dokończenia:

wykonane obejmy na gumowych rurach. Przy okazji poprawione ułożenie łańcucha ;o)
Obrazek

oraz kalka na korku od chłodnicy
Obrazek
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez zmorka » wtorek, 20 grudnia 2011, 09:51

Korek jak i cała reszta wychodzi fantastycznie :) , Sławek kiedy Ty śpisz ?? :mrgreen:
zmorka

Postprzez DarkWing » wtorek, 20 grudnia 2011, 10:05

zmorka napisał(a):... Sławek kiedy Ty śpisz ?? :mrgreen:

W nocy... jak wszyscy :mrgreen: . To dzisiejsze dokonania.
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez DarkWing » wtorek, 20 grudnia 2011, 15:52

i znów mi przyszło pisać samemu po sobie... :-/ ale cóż zrobić jak nikt nic nie komentuje... :P

Dzisiejsze dokonania...

ETAP 13

Obrazek

Kierownica i tablica wskaźników. Główki amorków metalowe :)
Obrazek

w tablicy na plastikowy element jest naklejona blaszka z tłoczonymi diodami i wskazówką prędkościomierza. Z oryginalnej kalki wyciąłem skalę prędkościomierza i ekran LCD.
Obrazek

ETAP 14

Obrazek

Tutaj formalność... poskładanie wszystkiego w całość oraz zamontowanie okablowania. Tak to się prezentuje.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

i krótkie spojrzenie na całość...
Obrazek

teraz już tylko zostały panele - 3 etapy, potem poprawki, wykończenie i.... :D
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez darkies » wtorek, 20 grudnia 2011, 16:03

DarkWing napisał(a):i znów mi przyszło pisać samemu po sobie... :-/ ale cóż zrobić jak nikt nic nie komentuje... :P

Chyba powoli kończy się wszystkim zasób słownictwa adekwatnego do twojego poziomu wykonania modelu - że szczęka mi się na biurku zatrzymała to mało powiedziane. Raz, że masz kapitalne tempo, jak miałem kiedyś możliwości w domu tak kleić to nic innego nie robiłem. Dwa, wspomniany poziom wykonania - no brak słów, więc powiem krótko - dokładnie, czysto i genialnie.
Jedyne co bym zrobił to pokrył tablicę wskaźników jakimś błyszczącym werniksem, bo na fotkach nie widać czy jest już pokryta czy jeszcze nie, a wygląda na lekko matową.
Powiedzieli mi żebym się tutaj zarejestrował i powiedział conieco o światłach...
Pozdrawiam wszystkich modelarzy klejących cywilkę - Maciej Rembisz.
darkies

Postprzez Fred-k2 » wtorek, 20 grudnia 2011, 17:03

Tablica wskaźników wyszła świetnie, mnie się akurat taki półmat wyświetlacza podoba, często tak wyglądają. Świetny model, bardzo mi się podoba.
pozdrawiam Fryderyk, modelarz ambitny lecz leniwy
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Postprzez JAY_R » środa, 21 grudnia 2011, 00:25

Kurcze, jak Ci to ładnie wychodzi. Te detaliki malusie takie fajne, czyste wykonanie. Przy okazji pytanie mam. Czy Ty (lub inni) korzystasz z jakiegoś szkła powiększającego, lupy czy czegoś podobnego przy takich rzeczach jak np licznik. Ja mam bardzo dobry wzrok, bez oksów ale z czymś takim ciężko się pracuje. Robiłem ostatnio licznik do Delty Integrale i się napociłem troszkę, żeby to ładnie wyszło. Proszę o podpowiedź przy okazji :) Po rajdówkach zaplanowanych kupię sobie motor. Mam Yamaha Rossi Camel, to trzeba będzie powiększyć kolekcję.
Obrazek
JAY_R

Postprzez Fred-k2 » środa, 21 grudnia 2011, 01:11

JAY_R napisał(a):Po rajdówkach zaplanowanych kupię sobie motor.

Yeah, będzie kolejny motor na warsztacie :D Co do powiększania, ja mam wadę wzroku (astygmatyzm; -1,5) i poza okularami niczego dodatkowego nie stosuję.
pozdrawiam Fryderyk, modelarz ambitny lecz leniwy
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Postprzez WestBikers » środa, 21 grudnia 2011, 18:23

Całość prezentuję się naprawdę okazale, podobnie jak koledzy zazdroszczę tempa. Jedynie te obejmy na wężach do mnie nie przemawiają, w paru miejscach nie przylegają do powierzchni węża, no i jakieś takie mało realistyczne moim zdaniem.
WestBikers

Postprzez Macio4ever » środa, 21 grudnia 2011, 21:09

Zegary wyszły Ci świetnie! Gratulacje.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez DarkWing » czwartek, 22 grudnia 2011, 21:42

JAY-R pytał mnie czy korzystam z jakiś szkieł powiększajacych czy lupy. Nie, aktualnie nie chociaż przyznam, że bywały momenty kiedy taka lupa bardzo by się przydała :mrgreen: . Coprawda ostatnio okulista "zafundował" mi okulary do czytania (0,5) lecz przy modelowaniu niewiele się przydają. Dlatego też ostatnio postanowiłem zakupić jakąś stosowna lupkę. Zdecydowałem się jednak na takie "okularki" nakładane nagłowę - jak czapeczka :-> . Mają one lampkę diodową oraz wymienne szkła z powiększeniem x1,2 x1,8 x2,5 x3. Na allegro z dostawą za ok. 36,00 zł. Mam nadzieję, że będzie to trafiony zakup ;o) .

Teraz co do modelu. Tak jak pisałem powykańczałem conieco...
Tu widać, że doszedł podnóżek ze zbiorniczkiem na płyn hamulcowy oraz przewód hamulcowy do tylnego zacisku. Doszło też wykończenie piasty.
Obrazek

z drugiej strony podobnie, podnóżek oraz "drążek" zmiany biegów (?chyba?). Ten drążek to element waloryzacyjny od TopStudio. Na obudowie pompy wodnej pojawił się metalowy emblemat.
Obrazek

Całość została również udekorowana brakującymi kalkami.

ETAP 15

Obrazek

ETAP 16

Obrazek

Te dwa etapy przedstawiam razem, ponieważ nawiązują w sumie do tego samego - montażu paneli i owiewek. Poniższe zdjęcie przedstawia elementy już zmontowane, pomalowane i oklejone, a jeszcze przed lakierowaniem. Kolorem bazowym była tu Tamiyowska TS-45 white pearl. Położyłem jej 4 warstwy. Na to dałem bezbarwny TS-65 pearl clear. Na tak przygotowane powierzchnie poszły kalki. Kalki w tym modelu były jakieś "wyjątkowe". Ich wyjątkowość objawiała się niespotykaną grubością (wręcz pancerną). Aby dobrze je położyć na wszelkich załamaniach trzeba było bardzo mocno je zmiękczyć preparatem z Mr. Hobby. Wyszło to wszystko tak:

Obrazek

Teraz zostało mi tylko wszystkie panele i owiewki od środka pomalować czarnym matem, a na zewnątrz bezbarwnym połyskiem. Zgadnijcie jakim ?... Oczywiście, olejnym :mrgreen: Myślę, że w okresie między Świętami a Nowym Rokiem wszystko bedzie pomalowane i pójdzie do schnięcia. Po Nowym Roku przedstawię już ostatni etap i mam nadzieję ostatnią relację z warsztatu. Końcowe prace - czyszczenie modelu i ostateczny montaż.

Teraz korzystając z okazji chciałbym wszystkim odwiedzającym mój warsztat złożyć życzenia zdrowych, spokojnych i szczęśliwych Świąt Bożego Narodzenia.
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez zmorka » czwartek, 22 grudnia 2011, 21:53

DarkWing napisał(a):
z drugiej strony podobnie, podnóżek oraz "drążek" zmiany biegów (?chyba?). Ten drążek to element waloryzacyjny od TopStudio. Na obudowie pompy wodnej pojawił się metalowy emblemat.
Obrazek

Teraz korzystając z okazji chciałbym wszystkim odwiedzającym mój warsztat złożyć życzenia zdrowych, spokojnych i szczęśliwych Świąt Bożego Narodzenia.

Sławek tutaj poniżej podnóżka nie widzę dźwigienki od zmiany biegów, zdjęcie ja tak ukryło pod tym kątem ? Powinna być widoczna patrząc w lewo na skos w dół, zaraz nad shifterem, ale może się mylę.
Dzięki za życzenia Tobie też życzę dużo zdrowia i kolejnych wykonanych przez Ciebie pięknych modeli :)
zmorka

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat