Pytanie początkującego

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Pytanie początkującego

Postprzez unomelonio » sobota, 24 grudnia 2011, 19:26

Witam.
Jestem początkujący co widać po moich pracach. Maluje pędzlami, farbami humbrola i olejami firmy renesans, używam podkładu matowego w sprayu do zderzaków. Rozcieńczalników humbrola, daler-rowney, benzyny ekstrakcyjnej i lakowej. Mam następujące pytanie: jaką kolejność się stosuje przy malowaniu? Chodzi mi o to, że po nałożeniu podkładu i koloru bazowego, pokryciu go lakierem bezbarwnym, należy nałożyć biedronkę, washa, filtry. W jakiej kolejności je nakładać, czy pomiędzy kolejnymi technikami nakładać lakier bezbarwny lub do włosów?
Z góry dziękuję za odpowiedź
KONSTRUKTYWNA KRYTYKA ZAWSZE MILE WIDZIANA !!!
ObrazekObrazekObrazek
unomelonio

Reklama

Re: Pytanie początkującego

Postprzez Nugget » sobota, 24 grudnia 2011, 22:13

Cześć, ja napiszę jak ja nakładam. Najpierw daje podkład, pod bazę czyli w moim przypadku surfacer. Nakładam kolor bazowy. Później robię rozświetlenia i przyciemnienia na powierzchni pojazdu rozjaśnioną i przyciemnioną wspomnianą wcześniej bazą(maluje wtedy też detale). Potem kolory łącze filtrami i nakładam lakier bezbarwny błyszczący kładę kalki i znów nakładam lakier błyszczący. Robię washa i nakładam po nim bezbarwny matowy.Biedronka I dewastacja, na samym końcu nakładam dla bezpieczeństwa jeszcze jedną warstwę lakierem bezbarwnym. To tyle, jeżeli coś źle napisałem, źle doradziłem proszę mnie poprawić. Oczywiście ja tak robię, co nie znaczy, ze wszyscy :)
Pozdrawiam Stanisław Tarasek
Nugget

Re: Pytanie początkującego

Postprzez siara1939 » niedziela, 25 grudnia 2011, 08:25

Ja bym sobie odpuscil kladzenie koncowej warstwy lakieru po olejnych i weatheringu. Lakier powoduje, ze sie delikatne przebarwienia zatracaja i caly efekt jest niewidoczny.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje