Tak oto zareagowałem gdy model w całej okazałości gotów był na małą sesję fotograficzną. Wiąże się z tym co przeszedłem, ale o tym za słów kilka. Zacznijmy może od początku. Po-2 od Gavii to jak wielu pewnie wie, typowy short-run. Z ładnymi detalami, małym zestawem blaszek, filmem na zegary i przeźroczystymi owiewkami. Za to bez typowych ułatwień jak kołki pozwalające łączyć części, średnim spasowaniem. Prócz wspomnianych ładnych detali na plus muszę zaliczyć kalki. Z pomocą zielonego preparatu Gunze, ułożyły się idealnie. Naprawdę byłem pełen podziwu. Mowa tu tylko o gwiazdach i szachownicy. Godło indywidualne i numer boczny zaprojektowałem sam na podstawie posiadanych zdjęć i zleciłem firmie drukującej kalki. Z wyrobu gotowego także jestem zadowolony. Wracając do zestawu, sama sklejalność nie należy do łatwych i jak to bywa z short-run'ami nie polecam go początkującym. Sam pierwszy raz w życiu składałem dwupłatowiec i wykonałem naciągi. Była to droga przez mękę. Ułożony górny płat składał się jak domek z kart
Jeśli chodzi o samo malowanie. Temat 2 pułku jest mi szczególnie bliski, dlatego starałem się do niego mocno przygotować. Powszechnie uznaje się, że Pociaki te malowane były w kamuflaż dwubarwny na górze i niebieski dół. Ja natomiast dokopałem się do ciekawego zdjęcia, właściwie jedynego, przedstawiającego awaryjne lądowanie maszyny z pułku na stodole prostopadle do ziemi. Widać tam górny płat i wyraźnie trzy kolory kamuflażu (jest też numer boczny na dolnym płacie). To potwierdziło moje przypuszczenia, wskazujące na typowy zestaw barw lotnictwa WWS. Do tego doszło zdjęcie pilota Mariankowa, po 95 locie bojowym (nad Warszawą), z godłem indywidualnym, które widać na moim modelu. Numer boczny nie został uchwycony w całości. Pewność mam, że to jakiś z puli 20-29. Wybrałem dwie 2, aby nawiązać do numeru jednostki. Krój oryginalny. To tyle mojego ględzenia, może trochę zdjęć...

Muszę tutaj bardzo mocno podziękować kolegom z forum, którzy szli mi dobrą radą w dziale Hyde Park, gdy załamany parokrotnie nie wiedziałem co dalej robić!.
Mam nadzieję, że się podoba. Następna galeria: MiG-21M z 2 PLM, z tej samej jednostki tylko 49 lat później...