Panzer IV G 16 Dyw. Panc. Włochy 1943

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych pojazdach wojskowych lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Moderator: xenomorph

Panzer IV G 16 Dyw. Panc. Włochy 1943

Postprzez Tomek Hejmo » wtorek, 27 grudnia 2011, 16:03

Panowie, zbieram się do malowania czwórki z Dragona. Ze schematów najbardziej spodobał mi się egzemplarz z Włoch, ale mam pewną zagwozdkę z kolorami. Dragon w instrukcji każe malować bazę w Green Brown (RAL 8020??), a pasy szare. Numer na wieży 833. Mógłby ktoś potwierdzić te informacje, ewentualnie podrzucić jakieś zdjęcie?

Tu proponowane farby Gunze
http://www.gunze.pl/go/_info/?user_id=H022〈=pl
http://www.gunze.pl/go/_info/?user_id=H402〈=pl

Najlepsze jest to, że wg numerów RAL baza powinna być taka
Obrazek

a pasy takie
Obrazek
www.art-paints.com
Tomek Hejmo

Reklama

Re: Panzer IV G 16 Dyw. Panc. Włochy 1943

Postprzez Marek Jaszczołt » środa, 28 grudnia 2011, 21:09

Możesz wrzucić co malowanie Dragona. Natomiast propozycja kolorów wątpliwa, 16PzDiv nie dotarła do Afryki, nawet w jej pobliże (Sycylia ;o) ) więc zakładam, że standardowe niemieckie kolory powinny być najbardziej na miejscu w tym przypadku.
I'm not lazy... I'm motivationally challenged.(Garfield)
Marek Jaszczołt

Postprzez Tomek Hejmo » środa, 28 grudnia 2011, 23:39

Proszę bardzo. W razie czego zrobię lepszy skan ze swojej instrukcji.

www.mojehobby.pl/show_file.php?src=%2Fz ... 6594_6.jpg
Tomek Hejmo

Postprzez Marek Jaszczołt » czwartek, 29 grudnia 2011, 00:53

Na tych kilku zdjęciach ich 4 z Włoch wygląda, że były malowane jednolicie DG no i mocno przykurzone - zdjęcia tego egzemplarza akurat nie mam. Oznakowanie wygląda OK.
Uwaga na nich były montowane dodatkowe filtry powietrza z boku, a tych z tego co widzę nie ma w tym modelu.
Marek Jaszczołt

Postprzez Tomek Hejmo » czwartek, 29 grudnia 2011, 00:57

To mnie zmartwiłeś z tymi filtrami. Muszę się za nimi rozejrzeć, jak one wyglądały? Mógłbyś mi podesłać zdjęcia którymi dysponujesz?
Tomek Hejmo

Postprzez Radek Filipek » czwartek, 29 grudnia 2011, 13:59

Jeżeli chodzi o taki filtr:

Obrazek
zdjęcie ze strony orangehobby.com

To chyba miałbym taki w złomie ze starej academy, a może i poszukałbym z Tamiyi (choć nie pamiętam czy tam był). Musiałbyś trochę przy nim podłubać, żeby jako tako wyglądał, ale jeśli chcesz to daj znać- jakoś się zgadamy i Ci podrzucę :)

Edit:
Przypomniało mi się jeszcze, że mam ten zestaw Aber:
http://www.mojehobby.pl/Aber-PzKpfw-IV-Ausf.H-TAM-ITA--p-18-603288.html
który wykorzysałem do budowy wczesnego G, gdzie filtrów nie było i te części mam wolne, więc może nie musiałbyś wcale tak dużo dłubać :)

Pozdrawiam, Radek
Radek Filipek

Postprzez Marek Jaszczołt » czwartek, 29 grudnia 2011, 15:58

Tak dokładnie o ten filtr. Zdjęcia poszły mailem.
Marek Jaszczołt

Postprzez Georg01 » czwartek, 29 grudnia 2011, 19:12

Nie mam pod ręką źródła, ale tak na 70 % Panzer IV G z 16 dyw. panc. miały jednolite malowanie Dunkelgelb. Jest seria kilkunastu zdjęć z tej dywizji zrobionych na postoju przy okazji przemarszu we Włoszech i widać na nim co najmniej kilka Panzer IV z tej dywizji na zbliżeniach. Zdjęcia są na pewno w japońskiej monografii Panzer IV z serii Sturm und Drang jak dobrze kojarzę tytuł serii. Format A5, czarne okładki. Za kilka dni będę mógł zerknąć do książki u znajomego i potwierdzę. Natomiast nie jest wykluczone, że później czołgi dokamuflowano poprzez dodanie plam w ciemniejszym kolorze. Ale takich zdjęć nie widziałem.
Georg01

Postprzez Tomek Hejmo » czwartek, 29 grudnia 2011, 21:43

Super panowie, bardzo Wam dziękuję. Radku, blaszki bym bardzo chętnie przygarnął :->
Tomek Hejmo

Postprzez KrisFX » poniedziałek, 2 stycznia 2012, 14:22

Jeśli chodzi o zdjęcia z postoju to może o te:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Źródło: zdjęcia podlinkowane bezpośrednio ze strony http://www.commons.wikimedia.org

Tych zdjęć jest jeszcze więcej min. w Ground Power Pzkpfw IV. Czołgi z tych zdjęć to ciut późniejsza wersja niż ta proponowana w pudełku. Zwróć uwagę na antenę zamontowaną już jak w Ausf.H z lewej strony płyty nad silnikowej oraz na to, że na przodzie są dwa rodzaje płyt dodatkowych. Na wannie 30mm dospawywana, na nadbudówce 30mm dokręcana śrubami. Ciekawostka - wozy na zdjęciach mają gąsienice założone w odwrotną stronę. Filtry na błotniku dobrze widać na zdjęciu. Robi je w żwyicy min Voyager i są o niebo tańsze niż te z Orange Hobby.

Zdjęcia czołgu z intrukcji nie widziałem jak do tej pory ale może uda mi się coś w tym temacie wskórać. Jak coś znajdę w tym temacie to się odezwę. Być może jest to wcześniejsza wersja, taka jak ta w pudełku i może nie ma jeszcze filtrów.

Krzysiek
Obrazek
KrisFX

Postprzez Tomek Hejmo » poniedziałek, 2 stycznia 2012, 15:30

Nie, zdjęcia od Marka są inne, dzięki wielkie Krzysiek! W którym numerze GP są te zdjęcia?

Problemem jest to, że dostałem ten model już sklejony, więc w konfiguracji, oprócz zmiany kierunku biegu gąsienic nic nie zrobię. Do wpasowania filtrów musiałbym wyrywać zapasowe ogniwa z błotnika i usunąć łopatę, ale to nie jest duży problem, bo większość przykryją filtry.

Jakbyś coś znalazł jeszcze, to byłbym wdzięczny.
Tomek Hejmo

Postprzez KrisFX » poniedziałek, 2 stycznia 2012, 22:37

A więc sprawy mają się tak. Jeśli chcesz wykonać konkretnie ten czołg to wszystko OK. Nie miał on filtrów na błotniku i rzeczywiście jest w dwukolorowym kamuflażu. Schemat może trochę mylić bo wygląda jak był to "hard edge camo" natomiast jest to kamuflaż z bardzo delikatnie naniesionymi plamami w ciemniejszym szarawym-brązowym kolorze. Na kamuflaż składają się dwa kolory RAL 8020 and RAL 7027. Jest to kamuflarz DAK. Kolory DAK w Europie to nie pomyłka. Niemcy posiadający jeszcze zapasy farb DAK, po wycofaniu się z Afryki pomalowali nimi jeszcze pewną liczbę pojazdów. Znane są zdjęcia PzKpfw IV Ausf.G wcześniejszej wersji bez osłon, z Rosji w kolorze używanym w Afryce oraz PzKpfw III również malowane kolorami afrykańskimi służące w Rosji. Nawet pewna seria StuG III F8, która wylądowała w Rosji malowana była w dwubarwnym kamuflażu DAK jak twój Pz.IV #833, co potem jeszcze w zimie pokryto biłabym dla kamuflażu. Zdjęcia takich Stugów III są min w Sturmartillerie At War wyd. Concord.

Przykładowe zdjęcie takiego dwubarwnego kamuflarzu w Afryce na zdjęciu z magazynu LIFE

Obrazek

Źródło: http://www.flickr.com

Co ważne sprawdź czy osoba, która sklejała ten model wykonała zgodnie z instrukcją pewne charakterystyczne elementy dla zakładów Vomag gdzie był on wykonany. Wszytko jest w instrukcji.

Pz IV ze zdjęć, które wcześniej wkleiłem są z późniejszej ostatniej serii i dlatego mają już filtry powietrza. Nr 833 ich na 100% nie miał bo jest z wcześniejszej serii produkcyjnej i nie ma ich na zdjęciach tego czołgu. Całkiem niedawno na, którymś zagranicznym forum widziałem chyba F2 w takim kamuflażu DAK jak na moje oko świetnie wykonanym. Jak sobie przypomnę gdzie to zamieszczę link.

Krzysiek
Obrazek
KrisFX

Postprzez Tomek Hejmo » poniedziałek, 2 stycznia 2012, 22:45

Masz u mnie piwo (jeśli pijesz), daj znać jakie i jak ewentualnie przekazać - Bytom? :) Jeżeli masz dostęp do zdjęć 833 - a na to wygląda z treści postu - bardzo proszę żebyś mi je przesłał jeżeli masz możliwość.
Tomek Hejmo

Postprzez KrisFX » poniedziałek, 2 stycznia 2012, 23:22

Podesłałem info na priv.

K.
Obrazek
KrisFX

Postprzez Georg01 » wtorek, 3 stycznia 2012, 11:21

KrisFX napisał(a):Co ważne sprawdź czy osoba, która sklejała ten model wykonała zgodnie z instrukcją pewne charakterystyczne elementy dla zakładów Vomag gdzie był on wykonany. Wszytko jest w instrukcji.

Podłączę się do wątku bo robi się coraz bardziej interesujący. Interesują mnie charakterystyczne elementy dla poszczególnych zakładów budujących Panzer IV G. Gdzie można znaleźć cechy np. dla Vomaga ? Mam od dawna zaczęty Panzer IV G z Dragona Kursk 1943, a więc ten stary i zgubiłem się w szczegółach. Dodatkowa płyta na wannie spawana, na nadbudowie na śruby. Kto tak budował Panzer IV ? To są właśnie te z 16 dyw pancernej, czyli późne. Wszystkie miały filtry, te z Kurska też ? To był standard ?
Co do farb to masz absolutną rację. Na przełomie 1942/43 gdy nie było jeszcze standardu Dunkelgelb bardzo szeroko stosowano farby "afrykańskie" szczególnie na wschodzie, ale także we Włoszech. Według mnie ogromna większość Tigerów I z 503 batalionu z I polowy 1943 była właśnie tak malowana (na przykład słynny "334"). Są za jasne jak na Panzergrau, a za ciemne jak na Dunkelgelb.
Georg01

Następna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - rzeczywiste