Pigment, Fixer - Miga, wymywa pigmenty

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Pigment, Fixer - Miga, wymywa pigmenty

Postprzez gufel » wtorek, 27 września 2011, 16:59

Cześć, mam taki drobny problemik - otóż uświniłem (zapigmentowałem) gąsienice od KV II i potraktowałem je fikserem. I okazało się, że 90% pigmentów zostało zmyte, wymyte. Koła jak potraktowałem je White Spirytem bez problemu nic nie wymyło nie zmyło. Mieliście już takie problemy z fikserem?? Dodam tylko, że fikser nakładałem pędzlem - delikatnie dotykałem elementu i sam się rozpływał. I pigment i fikser z Miga, biały spiryt z Talensa. Dzięki za odpowiedzi i pzdr. Tymek.
gufel

Reklama

Re: Pigment, Fixer - Miga, wymywa pigmenty

Postprzez Hobbit » czwartek, 29 grudnia 2011, 22:54

Dlatego ja nakładam pigmenty przy pomocy "mleczka" vallejo i do tej pory nie miałem żadnego problemu.
Pigmenty dobrze utrwala też fiksatywa firmy Renesans do akryli (w plastycznym dostępne).
Hobbit

Re: Pigment, Fixer - Miga, wymywa pigmenty

Postprzez bartek72 » czwartek, 29 grudnia 2011, 23:45

90% pigmentów zostało zmyte, wymyte. Koła jak potraktowałem je White Spirytem bez problemu nic nie wymyło nie zmyło. Mieliście już takie problemy z fikserem??

Tak, ciągle, a poza tym dochodziły jeszcze plamy po wyschnięciu.
Wrzuciłem to dziadostwo do głębokiej szuflady...
bartek72

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje