IS-2 italeri 1/72

Budujesz modele w 'małej' skali, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

IS-2 italeri 1/72

Postprzez spiton » piątek, 30 grudnia 2011, 03:04

Zacząłem sobie dłubać taki czołg. To co mnie w tym modelu pociągało, to niesamowity odlewany pancerz przodu .
Dlatego pierwsze co zrobiłem, to pourywałem błotniki i za pomocą kleju itp, postanowiłem nadać przodowi strukturę odlewu.
Jestem początkującym pancerniakiem, zatem zdaje sobie sprawę z braku techniki, niemniej muszę powiedzieć, że było to bardzo przyjemne.
Obrazek
żeby było łatwiej masakrować plastik, zeszlifowałem wystające elementy, które potem trzeba było odtworzyć. Był to problem..
Ale jakoś wybrnąłem.Następnym razem pewnie użyję do tego celu jakiejś blaszki, bo zeszlifowane pilnikiem rurki plastikowe(osłony peryskopów) się strasznie trudno obrabia i się strasznie mechacą.
Obrazek
Duża przyjemnością było dopasowanie paska gąski.Mam nadzieje, ze reszta gąsienicy też jakoś się ułoży.
Obrazek
Ostatnio edytowano piątek, 30 grudnia 2011, 03:38 przez spiton, łącznie edytowano 1 raz
spiton

Reklama

modele polskich samolotów

Re: IS-2 italeri 1/72

Postprzez czak45 » piątek, 30 grudnia 2011, 03:24

Bardzo fajnie to wygląda.
czak45

Postprzez GrzegorzS » piątek, 30 grudnia 2011, 06:24

Na pewno przesadziłeś z grubością uchwytów na wieży. Myślę, że z fakturą chyba trochę też. Uważaj na gąsienice i przymierz najpierw całość, bo przy takich zwisach może Ci zabraknąć ogniw.
GrzegorzS

Postprzez Leszek Szopieray » piątek, 30 grudnia 2011, 07:35

Z orłem będzie? Ja zacząłem i skończyłem pancerkę na IS-2.
Pozdr
Leszek Szopieray

Postprzez Michal » piątek, 30 grudnia 2011, 09:40

Z gąsienicami potwierdzam - robiłem ISU-122 (to to samo podwozie) i na tak duże zwisy brakło by ogniwek. Co do malowania - jeżeli miało by być polskie to albo powojenne albo 5 pułk czołgów ciężkich (II Armia) a tu z materiałem zdjęciowym ciężko. Więcej jest zdjęć z 4 pułku, ale ten używał nowszej wersji IS-ów (z płaską przednią płytą pancerną, tzw. IS-2m lub wz. 44).
Michal

Postprzez matejson » piątek, 30 grudnia 2011, 09:50

Dokładnie, wymien uchwyty na bardziej delikatne :)
Mateusz Mathea
http://matejson.blogspot.com
"Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne.
Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe." A.E.
matejson

Postprzez spiton » piątek, 30 grudnia 2011, 11:17

Co do uchwytów, to macie racje. Powinny być cieńsze. Nie obiecuje, że wymienię, ale obiecuje, że w następnym czołgu będą cieńsze. Mam na tapecie jeszcze T-34/85 i ISU 152 ,-)). I zamierzam je skończyć, to się nie mogę za bardzo doktoryzować.
A co do gąsienic to sytuacja jest pod kontrolą. Zgubię to w podłożu ,-)). A IS-2 bez solidnego zwisu wyglądał by słabo.
Z faktura pewnie przesadziłem, ale co tam. Poza tym chciałem uzyskać kontrast na burcie pomiędzy częścią walcowana i odlewaną.
Dzięki za komentarze.
spiton

Postprzez Slash » piątek, 30 grudnia 2011, 12:25

Jak położysz równie isowską ilość farby, brudzing na ślinę to problem za grubych poręczy i faktur chyba się rozwiąże.
Btw. powodzenia w przygodzie z radziecką pancerką :mrgreen:
Slash

Postprzez fazzi » piątek, 30 grudnia 2011, 13:32

Fajnie to wygląda, ja sam mam na warsztacie ten sam model, ale zamiast urywać błotniki, podszlifowałem je i miejscami zrobiłem z blaszki. Masz jakiś pomysł na zbiorniki paliwa? bo są strasznie kiepskie, próbowałem z puszki po napojach, ale niezbyt to wychodzi.
pozdrawiam
Fazzi
fazzi

Postprzez spiton » piątek, 30 grudnia 2011, 16:39

fazzi napisał(a): Masz jakiś pomysł na zbiorniki paliwa? bo są strasznie kiepskie, próbowałem z puszki po napojach, ale niezbyt to wychodzi.
pozdrawiam
Fazzi

Mam taki, żeby zrobić lekko zdemolowane uchwyty z jakiejś blaszki i że dwie, albo jedną beczkę na ropę, trochę pogiętą. Może też uda się ją zrobić z blaszki. Początkowo chciałem dorobić błotniki z blaszki, tak, żeby były fajnie pogięte, ale nie byłem zadowolony z efektu i je urwałem ,-)). Poza tym sylwetka IS-2 bez błotników jest moim zdaniem fajniejsza.
spiton

Powrót do Pojazdy wojskowe w skali 1:72 i mniejsze - warsztat