Bf 109 F, Zvezda, 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Bf 109 F, Zvezda, 1:48

Postprzez Kuba P. » niedziela, 10 października 2010, 00:13

Czyja? ;o)
Kuba P.

Reklama

Postprzez Ostach » niedziela, 10 października 2010, 00:59

Twoja, bo Lucasa to wiem :P

Ja sobie silniczek składam w moim Bf-109F (nie F-2 ani F-4, po prostu F). Mój nieredukcyjny model idzie na półkę tudzież inne allegro.

pozdro
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Postprzez Kuba P. » niedziela, 10 października 2010, 01:01

Mój jest na mało eksponowanym etapie, złożone podzespoły do montażu, jeszcze przed dorobieniem detali. Dziś rano odebrałem rury wydechowe Quick Boost'a które wmontuję do tego modelu.
Jak coś będzie fajniejszego do pokazania to pokażę.
Aktualnie dalej maluję Działo Szturmowe :)
Kuba P.

Postprzez Kuba P. » piątek, 30 grudnia 2011, 19:02

Na forum pojawiło się kilka modeli (z)budowanych z tego zestawu, jako że zabieram głos w tych tematach i opisuję zestaw, warto pokazać swoją pracę. To model, który od dłuższego czasu leży. Czekał na kalkomanie - kalki mam. Czekał na tablicę PE, tej nie mam i chyba użyję zestawowej. Zobaczymy jak wyjdzie, coś pokombinuję z kalkomanią z jakiejś Hasegawy. Jak wyjdzie kiepsko to zamknę osłonę i git. Pociągnę tu w swoim wolnym stylu budowę :)

Nos, sklejany na styk. Ładnie się to wszystko schodzi, bez problemu pasuje, nie trzeba było nic podklejać od środka. Rury wydechowe to QB, nie pamiętam tylko które - czy dla Hase czy Fujimi. Dorobiłem detale deflektora rur. Wlotu do sprężarki jeszcze nie dokleiłem ale mam zrobiony. Później się pochwalę. Odrobinę surfacera dam tylko na łączenie osłony zbiornika oleju i osłon silnika, ale to moja wina przy montażu za wczesnie poprawiłem linię czeską piłką, zbyt miękka była spoina.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Teraz kabina pilota zgrubnie wykończona, tj pomalowana ale bez kabli itp.
Nic szczególnego na tym etapie wykonania, chociaż wyjściowo z pudła to i tak najlepsza szoferka Bf 109 F/G/K w plastikowym modelu w jakiejkolwiek skali. Chociaż - jest mała wada - brak wczesnego fotela dla F-2, trudno. Nobody's perfect.
Mój kokpit jeszcze perfect też nie jest. Dużo roboty z nim jeszcze zostało:

Obrazek

Całość naprawdę nieźle się składa. Nieźle - świetnie się składa nawet. Tu poklejone na taśmę ale widać, że nie będzie żadnej zabawy ze szpachlowaniem i piłowaniem.
Bardzo wdzięczny zestaw!

Obrazek
Obrazek

Tradycyjnie przepraszam Was za jakość zdjęć. Robiłem prosto na biurku. Mam nadzieję, że coś widać. Jak nie widać to dopowiem :)
Kuba P.

Postprzez Slash » piątek, 30 grudnia 2011, 19:27

Przez Ciebie, Icka, Murka, Jaha3d i długo by wymieniać mam poważną ochotę na ten model. Wybrałem już nawet malowanie :mrgreen:
Slash

Postprzez marco2607 » piątek, 30 grudnia 2011, 19:55

Jeszcze parę kabelków we wnętrzu i będzie :D
Kuba P. napisał(a): Rury wydechowe to QB, nie pamiętam

Już robią do tego modelu
Kuba P. napisał(a):Czekał na tablicę PE, tej nie mam i chyba użyję zestawowej

Może Edkowa do ICM będzie pasowała, tania jest .
Myślałem że model jest źle spasowany , a tu taki wysyp.
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez Jacek Bzunek » piątek, 30 grudnia 2011, 20:26

marco2607 napisał(a):Myślałem że model jest źle spasowany , a tu taki wysyp.

Spasowaniem model bije Tamiye-wiem bo korzystając z kilku wolnych dni parę części wyciełem z ramek. Jedyny problem to dwuczęściowe średniopasujące fartuchy we wnękach kół w płacie.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Murek » piątek, 30 grudnia 2011, 20:56

Uwagę trzeba zachować przy wklejaniu paneli na spodzie płata - są przygotowane do wersji otwartej. Także przy podwoziu. Co prawda ja moje nieco poprawiałem ale chyba nie miało to wpływu na to, że po wklejeniu goleni koła miały tendencję do nietrzymania równoległości - lekko rozchylały się na zewnątrz osi samolotu od strony silnika.... no chyba, że Bf-y tak miały?
Murek

Postprzez Kuba P. » sobota, 31 grudnia 2011, 10:52

Slash napisał(a):Przez Ciebie, Icka, Murka, Jaha3d i długo by wymieniać mam poważną ochotę na ten model. Wybrałem już nawet malowanie :mrgreen:

Rzeczywiście jakieś nagłe zainteresowanie tematem Bf 109 i modelem Zvezdy się spontanicznie wytworzyło. Bardzo mnie to cieszy.
Model masz, zaczynaj :)

marco2607 napisał(a):Już robią do tego modelu

Tak, ja te swoje wklejałem z rok temu, wtedy jeszcze nie było. Mam nadzieję, że tym razem dobrze wymierzyli rury i element do Zvezdy pasuje do Zvezdy :mrgreen:
Mam dedykowane rury QB do dużego 109 K-4 (32 Hasegawa) i są o jakieś 10-15% za krótkie! Jakby się skurczyły. I to już jest kicha...
Kilka dni temu chciałem wkleić i jak odkryłem co jest to się zdrowo wkurzyłem.

marco2607 napisał(a):Może Edkowa do ICM będzie pasowała, tania jest .

No właśnie mam taką tablicę, z tym, że to oczywiście kolorowa blaszka i na domiar złego malowana na kolor 02, niepoprawnie.
W drugim 109 F sprawdzę jak pasuje o ile ją wcześniej przerobię. Najlepiej byłoby sobie zaprojektować i wytrawić komplet kilkudziesięciu tablic, podzielić kosztami i proszę. Na forumowe Zvezdy by starczyło :)

Jacek Bzunek napisał(a):Spasowaniem model bije Tamiye-wiem bo korzystając z kilku wolnych dni parę części wyciełem z ramek. Jedyny problem to dwuczęściowe średniopasujące fartuchy we wnękach kół w płacie.
Murek napisał(a):Uwagę trzeba zachować przy wklejaniu paneli na spodzie płata - są przygotowane do wersji otwartej.

No to prawda. Te podskrzydłowe panele szczególnie wymagają uwagi. Ja w tym egzemplarzu je też zakleiłem ale miałem mieszane uczucia co do efektu.
W sumie jak patrzę na ten zestaw to on aż krzyczy - zrób mnie w wersji pootwieranej, zrób zrób! :)

Murek napisał(a):Także przy podwoziu. Co prawda ja moje nieco poprawiałem ale chyba nie miało to wpływu na to, że po wklejeniu goleni koła miały tendencję do nietrzymania równoległości - lekko rozchylały się na zewnątrz osi samolotu od strony silnika.... no chyba, że Bf-y tak miały?

Nie rozumiem :? Jak to Ci się rozjeżdżały?

Mecenas...Kolekcjoner... napisał(a):Kuba...
kiedy koniec?

Ponieważ zadałeś pytanie wiedziony czystą życzliwością i troską o moje modele - odpowiem Ci na nie jednocześnie dziękując za okazane zainteresowanie :)
Zważywszy na to, że model zacząłem ciąć i pokazywać 26 maja 2010, teraz ostatniego dnia grudnia 2011 mam zrobione ciut więcej jak tu wyżej widać to jest uzasadnione ryzyko, ze na Euro nie zdążę :)

Wyjaśnienie takiego stanu rzeczy jest następujące. Spieszyć się nigdzie nie muszę. Rywalizacja modelami na forum też mnie nie bawi, na konkursy w zasadzie nie jeżdżę. Chałturzyć za kasę też nie chałturzę, pracuję normalnie po 8-10 godzin dziennie. Najbardziej mnie cieszy za to, jak mogę model ocenić, zweryfikować z dokumentacją, coś poprawić i dzielić się tymi spostrzeżeniami z innymi. Taki ze mnie już pozytywista modelarstwa :)

Parę lat temu natomiast dla żartu (który sądząc z efektów i popularności happeningu także mi się udał) zrobiłem model od zera do końca w dobę, wliczając kilka godzin snu.

http://www.ipmsstockholm.org/magazine/2 ... day_01.htm
Obrazek

Fajna zabawa, polecam. Jakbyście się Panowie Mecenas i Michał el Rozito sprężyli to kilka dób i w Da-Ta macie Flugplatz jak ze snu!

Serdecznie pozdrawiam i życzę Wszystkim w nadchodzącym 2012 roku jak najwięcej satysfakcji z hobby, modeli gotowych jak i rozbabranych.
;o)
Kuba P.

Postprzez Murek » sobota, 31 grudnia 2011, 12:28

Kuba P. napisał(a): Murek napisał(a):Także przy podwoziu. Co prawda ja moje nieco poprawiałem ale chyba nie miało to wpływu na to, że po wklejeniu goleni koła miały tendencję do nietrzymania równoległości - lekko rozchylały się na zewnątrz osi samolotu od strony silnika.... no chyba, że Bf-y tak miały?

Nie rozumiem :? Jak to Ci się rozjeżdżały?

Chodziło mi o to, że golenie a razem z nimi koła nie są równoległe do osi kadłuba tylko przód koła odchyla się na zewnątrz, tak jak na obrazku:
Obrazek

Czarna linia to oś podłużna kadłuba, zielone to osie równoległe do osi kadłuba (moim zdaniem tak powinny być ustawione koła), czerwone to kierunek, pozycja do której "dążyły" golenie w moim modelu.
Murek

Postprzez Kuba P. » sobota, 31 grudnia 2011, 12:33

A widzisz, to coś nie tak wyszło. Ciekawe czy to elementy modelu (gniazda goleni?) są tak delikatne i się odkształcają czy może coś tam nie pasuje jak powinno. Plastik, z którego zrobiony jest model jest bardzo miękki i plastyczny, może tu jest powód?
Ciekawe jak to będzie u mnie wyglądało :-|
Kuba P.

Postprzez Murek » sobota, 31 grudnia 2011, 12:46

Mocowania goleni są dość solidne i mają sporą powierzchnię styku z gniazdami w które się je wkleja. Ustalają pozycję raczej jednoznacznie. Ja je poprawiłem, może coś się zmieniło, trzeba by przymierzyć na sucho tak jak fabryka dała i sprawdzić.
Murek

Postprzez Kuba P. » sobota, 31 grudnia 2011, 12:53

Będę o tym pamiętał przy swoim 109 i dam znać, co wyjdzie.
Dzięki za tą uwagę, na pewno się przyda też innym.
Kuba P.

Postprzez zenon-król woźnych » sobota, 31 grudnia 2011, 15:11

Kuba,mam nadzieję że jednak zobaczymy go gotowego przed planowanym końcem świata. :mrgreen:
Tak żeście mnie wszyscy zachęcili że dziś wieczorem/nocą,korzystając z faktu że jestem chory i nie mogę zabalować rozdłubuję swojego messera-ale chyba jednak hasegawę. :)
zenon-król woźnych

Postprzez Murek » sobota, 31 grudnia 2011, 15:42

Hasegawa to tez zacny model, jeśli będziesz robił zamknięty to chyba nawet lepszy wybór, Zvezda jest zrobiona ewidentnie pod eksponowanie "wnętrzności" ;o)
Murek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat