Slash napisał(a):Przez Ciebie, Icka, Murka, Jaha3d i długo by wymieniać mam poważną ochotę na ten model. Wybrałem już nawet malowanie

Rzeczywiście jakieś nagłe zainteresowanie tematem Bf 109 i modelem Zvezdy się spontanicznie wytworzyło. Bardzo mnie to cieszy.
Model masz, zaczynaj

marco2607 napisał(a):Już robią do tego modelu
Tak, ja te swoje wklejałem z rok temu, wtedy jeszcze nie było. Mam nadzieję, że tym razem dobrze wymierzyli rury i element do Zvezdy pasuje do Zvezdy
Mam dedykowane rury QB do dużego 109 K-4 (32 Hasegawa) i są o jakieś 10-15% za krótkie! Jakby się skurczyły. I to już jest kicha...
Kilka dni temu chciałem wkleić i jak odkryłem co jest to się zdrowo wkurzyłem.
marco2607 napisał(a):Może Edkowa do ICM będzie pasowała, tania jest .
No właśnie mam taką tablicę, z tym, że to oczywiście kolorowa blaszka i na domiar złego malowana na kolor 02, niepoprawnie.
W drugim 109 F sprawdzę jak pasuje o ile ją wcześniej przerobię. Najlepiej byłoby sobie zaprojektować i wytrawić komplet kilkudziesięciu tablic, podzielić kosztami i proszę. Na forumowe Zvezdy by starczyło

Jacek Bzunek napisał(a):Spasowaniem model bije Tamiye-wiem bo korzystając z kilku wolnych dni parę części wyciełem z ramek. Jedyny problem to dwuczęściowe średniopasujące fartuchy we wnękach kół w płacie.
Murek napisał(a):Uwagę trzeba zachować przy wklejaniu paneli na spodzie płata - są przygotowane do wersji otwartej.
No to prawda. Te podskrzydłowe panele szczególnie wymagają uwagi. Ja w tym egzemplarzu je też zakleiłem ale miałem mieszane uczucia co do efektu.
W sumie jak patrzę na ten zestaw to on aż krzyczy - zrób mnie w wersji pootwieranej, zrób zrób!

Murek napisał(a):Także przy podwoziu. Co prawda ja moje nieco poprawiałem ale chyba nie miało to wpływu na to, że po wklejeniu goleni koła miały tendencję do nietrzymania równoległości - lekko rozchylały się na zewnątrz osi samolotu od strony silnika.... no chyba, że Bf-y tak miały?
Nie rozumiem

Jak to Ci się rozjeżdżały?
Mecenas...Kolekcjoner... napisał(a):Kuba...
kiedy koniec?
Ponieważ zadałeś pytanie wiedziony czystą życzliwością i troską o moje modele - odpowiem Ci na nie jednocześnie dziękując za okazane zainteresowanie

Zważywszy na to, że model zacząłem ciąć i pokazywać 26 maja 2010, teraz ostatniego dnia grudnia 2011 mam zrobione ciut więcej jak tu wyżej widać to jest uzasadnione ryzyko, ze na Euro nie zdążę

Wyjaśnienie takiego stanu rzeczy jest następujące. Spieszyć się nigdzie nie muszę. Rywalizacja modelami na forum też mnie nie bawi, na konkursy w zasadzie nie jeżdżę. Chałturzyć za kasę też nie chałturzę, pracuję normalnie po 8-10 godzin dziennie. Najbardziej mnie cieszy za to, jak mogę model ocenić, zweryfikować z dokumentacją, coś poprawić i dzielić się tymi spostrzeżeniami z innymi. Taki ze mnie już pozytywista modelarstwa

Parę lat temu natomiast dla żartu (który sądząc z efektów i popularności happeningu także mi się udał) zrobiłem model od zera do końca w dobę, wliczając kilka godzin snu.
http://www.ipmsstockholm.org/magazine/2 ... day_01.htm
Fajna zabawa, polecam. Jakbyście się Panowie Mecenas i Michał el Rozito sprężyli to kilka dób i w Da-Ta macie Flugplatz jak ze snu!
Serdecznie pozdrawiam i życzę Wszystkim w nadchodzącym 2012 roku jak najwięcej satysfakcji z hobby, modeli gotowych jak i rozbabranych.