SUPERMARINE SPITFIRE Mk.Vb 1/48 TAMIYA

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: SUPERMARINE SPITFIRE Mk.Vb 1/48 TAMIYA

Postprzez Kuba P. » wtorek, 20 grudnia 2011, 17:04

Borek napisał(a):jest jeszcze opcja malowania maski oddalonej jakiś milimetr od powierzchni widziałem gdzieś w necie. ale to tak jeżeli już gdybamy

Ja tak malowałem swój model chociażby:

Obrazek

Tu maska z papieru naklejona na cieniutkie wałki UHU Patafix

A tu już same wałki, bez naklejania papieru:

Obrazek

I szczerze mówiąc drugi sposób daje praktycznie identyczne efekty a zdecydowanie mniej chrzanienia się z docinaniem tej maski i klejeniem jej tak, żeby na całym modelu równo odstawała od podłoża. Prościej nakleić taśmę NA model i jej krawędzie zakleić wałeczkami.

To tak odrobina praktyki tytułem kontry dla forumowych teoretyków :roll:
Kuba P.

Reklama

Postprzez Grzegorz2107 » wtorek, 20 grudnia 2011, 18:08

Daniel iceman Gronowski napisał(a):Grzegorz to pokaż jeszcze kamuflaż po poprawkach, gdzie przejścia kolorów są postrzępione i wyglądają jak pomalowane pędzlem. Sorry, ale mnie to nie przekonuje i będe obstawał przy swoim, przy czym technika jaką przypomniał Borek byłaby dla Romana najlepsza, przy braku wyczucia aerografu do którego się przyznał.

Pozdrawiam

Daniel, masz rację, też to widzę. I Kuba też masz rację, że sposób kontroli granicy przejścia kolorów z pomocą wałeczków jest b.skuteczny i godny polecenia.
Ja natomiast jak już pisałem, jestem z tego co zrobił Roman zadowolony. Oczywiście można lepiej. To jest też poza dyskusją. Jednak ze względu, że Roman nie "siedzi" w samolotach, wybaczmy mu drobne w sumie, w porównaniu z poprawionymi, błędy. Nie dołujmy go :mrgreen: Jestem pewien, że jego następny model będzie już bliższy perfekcji.
Może tak zostać?
Grzegorz2107

Postprzez Jaho63 » wtorek, 20 grudnia 2011, 18:45

Grzegorz, dla mnie Spitfirek Romana jest, jak na razie 7/10. Gdyby każdy "początkujący" w jakimś temacie tak robił, byłbym zszokowany.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Grzegorz2107 » wtorek, 20 grudnia 2011, 19:33

Jaho63 napisał(a):Grzegorz, dla mnie Spitfirek Romana jest, jak na razie 7/10. Gdyby każdy "początkujący" w jakimś temacie tak robił, byłbym zszokowany.

Jak na prostozpudełkowca jest dobrze. Jest w tym też mój udział i paru innych krytykantów. :mrgreen:
Po tym jak wziął sobie do serca nasze rady, oraz "brutalne naciski i pomiatanie", to ma dodatkowe punkty. :mrgreen:
No i relacja jest wzorcowa. To przecież też ma znaczenie.
Grzegorz2107

Postprzez piotr dmitruk » wtorek, 20 grudnia 2011, 20:58

Tu mój patent- rozgraniczenie kolorów malowane od taśmy z drucikiem podklejonym pod taśmą 2 mm od brzegu.
Obrazek
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Murek » wtorek, 20 grudnia 2011, 22:41

Przy prostych wzorach kamuflażu (np segmentowy w niemiaszkach) lub prostej linii rozgraniczenia kolorów przyklejam dwa paski taśmy Tamiya, z tym że jeden (ten górny) wystaje nieznacznie nad drugi, tak aby nie miał styku z powierzchnią modelu. Przy kamuflażu takim jak na Spicie po prostu odginam taśmę wykałaczką lub czymś innym. Taśma Tamiyi doskonale współpracuje i trzyma "odgięcie". Trzeba tylko uważać żeby przypadkiem nie przycisnąć do modelu i można malować. U mnie się sprawdza.
Murek

Postprzez mnak24 » piątek, 30 grudnia 2011, 23:12

ROMAN napisał(a):Przyszedł czas na położenie kalek, więc sido trzeba prysnąć. Do sido wykorzystuje stary rozkalibrowany aero by nie brudzić podstawowego.

Obrazek

Obrazek

się ma błyszczeć jak ..... :mrgreen:

Obrazek

Zaraz wyschnię i lakier osiądzie gdzie trzeba.

Obrazek

Mam taki sam aero, też mi zdołu cieknie, tak samo brudny. Czy on się za często nie zapycha, zwłaszcza przy dyszy :?:
"Ja mogę powiedzieć coś na ten temat, że po prostu, że ja na ten temat nic za bardzo nie mogę powiedzieć"

KW-1 zimowy|Tarpon mk. 1|Panther ausf. A|Schwimmwagen|Ju-87 G1|F4F-4 Wildcat|
MiG-21 "Latający ołówek"
mnak24

Postprzez Borek » piątek, 30 grudnia 2011, 23:50

Moim zdaniem o sprzęt należy dbać wtedy będzie długo sprawnie służył...
Borek

Postprzez ROMAN » piątek, 30 grudnia 2011, 23:57

Ten aerograf ma z pięć lat i wogóle się nie zatyka. Nawet bardzo dobrze się mi nim maluje np. jednolite w barwie obszary. Ta kropla sido pod nim nie jest efektem przeciekania tylko w jednej ręce trzymałem aparat fotograficzny a drugą aerograf i po prostu bujnęło się i pociekło po zbiorniczku. Jak widać nie ma on tej tulejki u nasady dyszy. Tam czasem zbierała się farba i zatykała. Ale odkąd wywaliłem ten drobiazg problem zniknął. Nigdy nie było też problemu z uszczelkami. Maluje tradycyjnie emaliami a do czyszczenia wlewam troszke rozcięczalnika i przedmuchuje na koniec pracy. Na początek przed malowaniem sprawdzam czy działa a jeśli ma opory przemywam iglice zmywaczem, czasem dyszę i zawsze działa. Może z raz go moczyłem rozbierając na części. Jeszcze wcześniej miałem identyczny i postępowałem podobnie. Tamtego popsułem przez przypadek za mocno dokręcając tą małą dyszę tym małym kluczykiem i gwint został w środku.

Prawda, o sprzęt trzeba dbać bo to prawda, dlatego mojego sposobu nie polecam jak napisałem wcześniej. Podaje jako ciekawostke, że i z martwą materią można żyć w zgodzie i symbiozie długo i szczęśliwie. ;o)

Szczęśliwego Nowego Roku Wszystkim życzę.
ROMAN

Postprzez mnak24 » sobota, 31 grudnia 2011, 00:09

Też to wywaliłem, uszczelke zgubiłem, a zapychanie to na tej wystajscej czesci iglicy(patyczkiem do uszu zanużonym w zmywaczu czyszcze).
"Ja mogę powiedzieć coś na ten temat, że po prostu, że ja na ten temat nic za bardzo nie mogę powiedzieć"

MiG-21 "Latający ołówek"
mnak24

Postprzez ROMAN » sobota, 31 grudnia 2011, 00:25

No jak uszczelki nie ma to będzie cieknąć. Gdy zatyka się w miejscu o którym mówisz to na szybko wystarczy lekko poluzować tą część do której był przykręcony ten dynks co wywaliłem. Ale jeśli farba jest prawidłowo rozmieszana i odpowiedniej konsystencji takie zatykania nie powinny się pojawiać. Oczywiście dotyczy to emali. Poza lakierami akrylowymi nie miałem okazji malować aero żadną farbą akrylową. Akrylami to pędzlem maluje.
ROMAN

Postprzez mnak24 » sobota, 31 grudnia 2011, 10:59

Ja tylko akrylami Pactry, ale spróbuje porozcieńczać.

MiG-21 "Latający ołówek"
mnak24

Postprzez mnak24 » niedziela, 1 stycznia 2012, 10:43

Problem rozwiazany, iglice cała musiałem przeczyscic i farbki troche rozcienczac.

MiG-21 "Latający ołówek"
mnak24

Postprzez ROMAN » poniedziałek, 2 stycznia 2012, 21:40

Moje boje dalsze z samolotem. Zauważył ktoś, że nie ma korka wlewu paliwa na żadnym zdięciu?
Zagimął jakieś sześć tygodni temu 8-) Zabroniłem sprzątać w mojej pracowni. Znajdę ten kurek na dywaniie.

Obrazek

Osadziłem wydechy. Pomyślałem że rdzawe są dyskusyjne więc zrobiłem Gunmatal

Obrazek

Set i sol. Czym on jest i jak go rozpoznać? Po prostu środkowa literka "e" jest pierwsza w alfabecie. Set dajemy jako pierwszy a sol rozpuszcza kalke. Tu jak widać Sol'a było za dużo. Rozmiękczył kalkę aczkolwiek tego efektu na półeczce absolutnie nie widać, tylko w powiększeniach

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ROMAN

Postprzez Slash » poniedziałek, 2 stycznia 2012, 21:48

Co do korka to uważaj, bo na kapciach czasem rzeczy potrafią daleko uciec. Zdarzyło mi się zaginioną kalkomanie przypadkowo odnaleźć 2 pomieszczenia dalej po 2 dniach.

Sol chyba nie tyle rozpuszcza kalkomanie co zmiękcza. Nie mam pojęcia jak to technicznie działa, ale rozpuszcza to czasem zmywacz wamodu. Poznać można po tym, że kolorki odpływają :mrgreen: Wydaje mi się, że elastyczniejsza kalka, która zarazem jakoś już tam przylega do podłoża (w końcu poszedł Set + jej naturalne właściwości) przybiera lekko na powierzchni. Stąd te zmarszczenia (nie popękania), u Ciebie uwydatnione mocnym washem. Ja zawsze kalki, trochę po położeniu Sola wałkuję nawilżonym uchogrzebem.

A wydechy mógłbyś też lekko przykurzyć. Takie świeżo wykute nie są fajne. Można je ładnie posypać pigmentami i utrwalić tak samo jak a czołgach. Ja tak raz zrobiłem i jest to jedyne co mi się podoba na obrazku poniżej:
Obrazek
Slash

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat