pz. III E dragon 1:35 (standard)

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

pz. III E dragon 1:35 (standard)

Postprzez ups » czwartek, 22 grudnia 2011, 17:35

Witam to może i ja spróbuję sił, generalnie porobię za tłum i tło dla forumowych wymiataczy ale może się czegoś nauczę nowego.
Modelik OOB prosto z pudła może lufkę od RB dorzucę.
Na początek standardowo pudełko i ramki.

Obrazek

Pozdrawiam
ups

Reklama

Re: pz. III E dragon 1:35 (standard)

Postprzez bartek72 » piątek, 23 grudnia 2011, 10:38

Fajny model, też go mam w szafie. Jest o wiele lepszy od wydanej w podobnym czasie przez Dragona wersji F, bo ten tak właściwie też ma wszystkie części potrzebne do zrobienia wersji F, a poza tym ma dwa komplety kół (węższych i normalnych).
W malowaniu proponowałbym pokusić się o modulację (tutaj z lepszym bądź gorszym skutkiem ćwiczoną przeze mnie):
Obrazek
bartek72

Postprzez ups » niedziela, 1 stycznia 2012, 22:44

Witam, mało czasu ostatnio mam ale coś tam podłubałem dzisiaj.
Generalnie koła założone prowizorycznie , jeszcze nie przyklejone.

Obrazek

Mam pytanie odnośnie kół , jako ,że jak Kolega zauważył są 2 komplety . Czy mogę wymieszać jedne z drugimi?

bartek72 napisał(a):Fajny model, też go mam w szafie. Jest o wiele lepszy od wydanej w podobnym czasie przez Dragona wersji F, bo ten tak właściwie też ma wszystkie części potrzebne do zrobienia wersji F, a poza tym ma dwa komplety kół (węższych i normalnych).
W malowaniu proponowałbym pokusić się o modulację (tutaj z lepszym bądź gorszym skutkiem ćwiczoną przeze mnie):
Obrazek

Zdecydowanie z lepszym :)

Myślę , że też spróbuję , aczkolwiek cudów się nie spodziewam z moimi umiejętnościami.
Pozdrawiam
ups

Postprzez ups » poniedziałek, 2 stycznia 2012, 18:18

Malutki postęp.

Obrazek

Niestety po złożeniu tej bazy na której siedzi wieża spawy zniknęły i będę musiał robić nowe.

Pozdrawiam
ups

Postprzez bartek72 » poniedziałek, 2 stycznia 2012, 18:25

Oj, niestety zbyt późno po sklejeniu formowałeś taśmy gąsienic i niestety Ci wstały...
Co do kół, to zależy z kiedy będzie ten konkretny egzemplarz. Ja osobiście pamiętam tylko zdjęcia Pz. III G z Afryki z łączonymi starymi i nowymi kołami.
A tak w ogóle to nie ma tu chyba większego speca od Pz. III E niż Mariusz72. Znajdź jego wątek z Pz. III E i poczytaj albo nawet do niego napisz w tej sprawie, a co!
bartek72

Postprzez ups » poniedziałek, 2 stycznia 2012, 20:16

bartek72 napisał(a):Oj, niestety zbyt późno po sklejeniu formowałeś taśmy gąsienic i niestety Ci wstały...
Co do kół, to zależy z kiedy będzie ten konkretny egzemplarz. Ja osobiście pamiętam tylko zdjęcia Pz. III G z Afryki z łączonymi starymi i nowymi kołami.
A tak w ogóle to nie ma tu chyba większego speca od Pz. III E niż Mariusz72. Znajdź jego wątek z Pz. III E i poczytaj albo nawet do niego napisz w tej sprawie, a co!

Eee z tymi gąskami to luzik rozklejone są i dlatego wyglądają, po przyklejeniu wszystko wróci do normy obiecuje :)

Dzięki za wskazówke.
ups

Postprzez ups » wtorek, 3 stycznia 2012, 17:54

Witam znalazłem wątek , a właściwie powieść Mariusza o pzIIIe. No cóż, nie będę próbował kopiować nawet ułamka tego co on tam nawyprawiał. Prawdziwy z niego Mistrz detalu.

Co nie zmienia faktu ,że mam zamiar przyłożyć sie do modeliku po swojemu.
I tak jak obiecałem dremelkiem zrobiłem w miejscu starych spawów loże na nowe, które wykonałem z miliputu.

Nie wiem,czy fotki to pokażą ale na żywo wyglądają zadawalająco. Zastanawiam się czy ich nawet trochę papierem ściernym nie przyszlifować. Fotki:

Przed

Obrazek

i po

Obrazek

Pozdrawiam.
ups

Postprzez ups » sobota, 7 stycznia 2012, 11:43

Niewielki ale postep.

Obrazek

Zastanawiam się nad przerobieniem spawów na wieży , na własnej produkcji ale jeszcze zobaczymy.

Pozdrawiam
ups

Postprzez ups » niedziela, 22 stycznia 2012, 10:05

Powoli zbliżam się do końca składania.

Na zdjęciach wyszły oczywiście moje niedopatrzenia jak nieusunięte szwy na narzędziach, do szlifu jest też wieża. W kilku miejscach na płycie poziomej wieżyczki zgodnie z istrukcją należało zaszpachlować fabrycznie zrobine śruby, wczoraj zauważyłem ,że moje szpachlowanie mimo wszystko było niedostateczne więc zagłebienia pokryłem kropelkami ca , ktorę będzie robiło za pseudo-szpachlę i dziś to na równo zeszlifuję. Dorabiałem też spawy gdzieniegdzie, z różnym skutkiem :-/ .
Antena też do zamontowania jeszcze.
Kilka poglądowych fotek .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mam też pytanie co do malowania . Pojazd chciałem robić w malowaniu z kampanii polskiej, instrukcja podaje malowanie 2barwne. Field-gray i brown ma ktoś może plansze jakąś kolorową z tego typu maskowaniem jakiegoś czołdżka, jak ten brązowy ma wyglądać???

Pozdrawiam
ups

Postprzez ups » czwartek, 26 stycznia 2012, 23:05

Dramat goni dramat :?
Najpierw w wyniku niefortunnego przytarcia musiałem zmywać chaos black z wieży , a teraz zauważyłem że brakuje mi jednego elementu kopuły wieży.

Obrazek

Tego na fotce , może ktoś z Kolegów takim dysponuje w swoich zapasach ?? Jeśli tak bardzo bym prosił o kontakt na pw.
ups

Postprzez ups » czwartek, 23 lutego 2012, 15:42

Po licznych perturbacjach z modelikiem miałem go przez dłuższy moment dosyć. Ale jakoś mnie znowu wena naszła także , psiknąłem czarny podkład od vallejo (oczywiście nie ten z puszki, a do aero) i dzisiaj poleciałem z bazą. Jakoś tam pomieszałem field gray z german gray i białą i takie coś wyszło. W sumie w realu ciemniejszy ten kolor jest.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Następnie w planie cieniowanie , bo w moim wydaniu CM to raczej nie przypomina nigdy, a potem dołożę brązowe plamy zgodnie z instrukcją.

Pozdrawiam
ups

Postprzez ups » czwartek, 23 lutego 2012, 16:47

Wybaczcie , że post pod postem ale tak jakoś wyszło.
Cieniowanie- w sumie nazwa pasuje , bo cienko mi na wieży wyszło i oczywiście zapluć farbą musiał aero w najmniej odpowiednim miejscu. Całe szczęście , że łatki brązowe będę jeszcze nanosił to ukryje tego nieszczęsnego kleksa.
Foty:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wyciągne detale teraz , następnie chcę plamki kamuflażu na lakier do włosów położyć i podrapać troszkę brązowe łatki.

Pozdrawiam
ups

Postprzez ups » poniedziałek, 27 lutego 2012, 10:09

Monologu ciąg dalszy .Progres minimum. Delikatnie detale rozjaśniłem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niestety plamy kamo malowane metodą na lakier do włosów w moim wykonaniu nie spełniły oczekewiań :-/

Obrazek

Będzie przemalowywanie plam.

Obrazek

Nietety przyzmać należy szczerze , że na plamach poległem.

Mazne jakimś filtrem.

No to poszedł filtr , gotowiec miga warm gray. Muszę powiedzieć ,że wygląda to nawet fajnie w rzeczywistości, nie wiem czy zdjęcia oddadzą właściwą barwę.

Wybaczcie , że wieża trochę krzywo włożona.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
ups

Postprzez ups » wtorek, 28 lutego 2012, 14:23

Położyłem kalki. Siadły bardzo ładnie. Nie używałem sido , ani innego lakieru wcześniej pod kalkomanie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam
ups

Postprzez bartek72 » wtorek, 28 lutego 2012, 16:11

Niewiele na temat tego wczesnego kamuflażu wiem ale czy on czasem nie był ostrokrawędziowy?
bartek72

Następna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat