Spitfire Vb Hobby Boss 1/32

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Spitfire Vb Hobby Boss 1/32

Postprzez Jaho63 » niedziela, 1 stycznia 2012, 03:09

Moim też kratka jest za mocna, ale chyba to nie koniec pracy i jeszcze się to trochę wytłumi?
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Reklama

Postprzez K.Y.Czart » niedziela, 1 stycznia 2012, 08:25

Jaho63 napisał(a):Moim też kratka jest za mocna, ale chyba to nie koniec pracy i jeszcze się to trochę wytłumi?

Ja tam się nie znam Janusz. Ale po co wytłumiać coś, czego nie widać na zdjęciach pierwowzoru? Gdyby tych zdjęć nie było, to można by również wierzyć w instrukcję malowania producenta zestawu. Jakieś Light Green, Medium Grey czy Light Gull. Ale takie zdjęcia są powszechnie dostępne. Nawet pomijając jakąś tam historyczną wiedzę o schematach malowania RAF. Ale nie zamierzam wcale dyskutować, bo niby po co. Jest pozamiatane, a to nie mój model. W moich oczach jest tak, jak napisałem. Wyraziłem opinię jako potencjalny widz. ;o)
K.Y.Czart

Postprzez Czarny » niedziela, 1 stycznia 2012, 11:55

K.Y.Czart napisał(a): Ale nie zamierzam wcale dyskutować, bo niby po co. Jest pozamiatane, a to nie mój model. W moich oczach jest tak, jak napisałem. Wyraziłem opinię jako potencjalny widz. ;o)

A po co wsadzać kij w mrowisko i później robić taki unik?

Zgadzam się z tobą w 100000% że na wspaniałych czarno-białych zdjęciach widać dokładnie każdy detal i najmniejszą plamkę przebarwień a ponad wszystko dobitnie pokazują, że służąca w linii maszyna tyrana to deszczem to śniegiem, konserwowana i naprawiana dalej pozostała w super oryginalnych barwach.

Model podoba mi się nawet bardzo, czekam na dalsze postępy i gorąco kibicuje.
Czarny

Postprzez K.Y.Czart » niedziela, 1 stycznia 2012, 13:29

Czarny napisał(a):Zgadzam się z tobą w 100000% że na wspaniałych czarno-białych zdjęciach widać dokładnie każdy detal i najmniejszą plamkę przebarwień a ponad wszystko dobitnie pokazują, że służąca w linii maszyna tyrana to deszczem to śniegiem, konserwowana i naprawiana dalej pozostała w super oryginalnych barwach.

Ano tak. Na zdjęciach można wiele zobaczyć. Na czarnobiałych. Na kolorowych. Nawet takiego EN951.

Obrazek

Zresztą jak wyglądał EN951 widać na wielu zdjąciach. Książka jakaś jest. Tu jakaś prywatna strona z paroma archiwalnym fotkami:
http://wpiotrus.republika.pl/spit5b.htm
K.Y.Czart

Postprzez Czarny » niedziela, 1 stycznia 2012, 13:33

Te piękne fotki raczej przekonują mnie do tego, żeby powłokę trochę pomęczyć :lol:
Czarny

Postprzez Slash » niedziela, 1 stycznia 2012, 13:37

K.Y.Czart napisał(a):Zabawne kolory. Krateczka też.

i z małżonką, też zawsze tak jak ksiądz przykazał bez dodatkowych ekscesów? ;o)
Zycie jest za krótkie żeby w koło malować wszystkie Spitfajery tak samo :mrgreen:
Slash

Postprzez Jacek Bzunek » niedziela, 1 stycznia 2012, 13:44

Slash napisał(a):Zycie jest za krótkie żeby w koło malować wszystkie Spitfajery tak samo :mrgreen:

Ale 75% wszystkich wojennych Spitfirów była malowana tak samo. Dla miłośników egzotyki zostają birmańskie zielono-brązowe i zielone irlandzkie.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Czarny » niedziela, 1 stycznia 2012, 13:46

Jacek Bzunek napisał(a):
Slash napisał(a):Zycie jest za krótkie żeby w koło malować wszystkie Spitfajery tak samo :mrgreen:

Ale 75% wszystkich wojennych Spitfirów była malowana tak samo. Dla miłośników egzotyki zostają birmańskie zielono-brązowe i zielone irlandzkie.

To zależy o której wojnie mówimy ;o) ;o) ;o) ;o) ;o)
Czarny

Postprzez K.Y.Czart » niedziela, 1 stycznia 2012, 13:55

Czarny napisał(a):Te piękne fotki raczej przekonują mnie do tego, żeby powłokę trochę pomęczyć :lol:

Wtedy, kiedy jest na to uzasadnienie - jak najbardziej. Popieram z całego serca.

Slash napisał(a):i z małżonką, też zawsze tak jak ksiądz przykazał bez dodatkowych ekscesów? ;o)

O takich sprawach z dziećmi nie rozmawiam. ;o)

Jacek Bzunek napisał(a):Ale 75% wszystkich wojennych Spitfirów była malowana tak samo.

I cała sztuka polega na tym, by znaleźć i wydobyć te różnice.
K.Y.Czart

Postprzez Marek Naja » niedziela, 1 stycznia 2012, 20:00

Pomalowałem kokardki przy pomocy masek. Strasznie upierdliwe to jest i nie wiem czy na drugi raz by mi się chciało. Dobra kalka jest też dobra. Zacząłem go też drapać ale małżonka na mnie już krzywo patrzy, że cały Nowy Rok spędzam nad samolotem, to dałem sobie spokój :mrgreen:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
vel Baldigozz
Marek Naja

rpm3

Postprzez JGucwa » poniedziałek, 2 stycznia 2012, 13:02

To ja się przyczepię do żółtej krawędzi natarcia na skrzydłach. Ładnie, że zaznaczona, ale trochę za wąsko. Powinieneś rozszerzyć ją nieco na wierzch skrzydła.
Pozdrawiam serdecznie - Jarosław Gucwa.
JGucwa

Postprzez spiton » poniedziałek, 2 stycznia 2012, 13:14

Bardzo podobają mi się zadrapania na płacie.
spiton

Postprzez Marek Naja » wtorek, 3 stycznia 2012, 12:34

JGucwa napisał(a):To ja się przyczepię do żółtej krawędzi natarcia na skrzydłach. Ładnie, że zaznaczona, ale trochę za wąsko. Powinieneś rozszerzyć ją nieco na wierzch skrzydła.

Eee, nie warto. Słaby zestaw, farbki nie te, kamuflaż nie taki, a na dodatek jak go dziś chciałem łoszować, to się okazało, że zgubiłem jeden wydech, pewnie w trakcie świątecznych porządków. Model wędruje więc do krainy wiecznego być może spoczynku...
vel Baldigozz
Marek Naja

rpm3

Postprzez Aleksander » wtorek, 3 stycznia 2012, 12:36

Marek Naja napisał(a): Model wędruje więc do krainy wiecznego być może spoczynku...

Nieeeee! Marek - nie daj sie złamać "pierdółkami" - dawaj dalej, bardzo jestem ciekawy co możesz zrobic z tego zestawu!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez malinowski » wtorek, 3 stycznia 2012, 12:38

Marek Naja napisał(a): to się okazało, że zgubiłem jeden wydech, pewnie w trakcie świątecznych porządków

Nie przejmuj się takimi drobnostkami ;) Wydech można dorobić ;)
na warsztacie:
Obrazek
malinowski

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat