V Inowrocławski Konkurs Modelarski

Nasze wrażenia, relacje z różnych imprez, zawodów, spotkań oraz wizyt w muzeach.

Re: V Inowrocławski Konkurs Modelarski

Postprzez Ozi 35 » niedziela, 17 kwietnia 2011, 19:51

:)
Ostatnio edytowano czwartek, 21 kwietnia 2011, 20:24 przez Ozi 35, łącznie edytowano 4 razy
Ozi 35

Reklama

Postprzez nobie1973 » niedziela, 17 kwietnia 2011, 22:55

Ozi 35 napisał(a): :lol: TO BYŁY CZASY ŚWIETNA ZABAWA A NIE KŁÓTNIE NA FORUM.

Ozi !
Święte słowa !
Popieram cię !!!
Koledzy, dajcie na wstrzymanie...wasze kłótnie do niczego nie prowadzą.
nobie1973

Postprzez Hobby » piątek, 22 kwietnia 2011, 20:23

Jubileuszowa, piąta edycja konkursu w Inowrocławiu jest już za nami. Czas na podsumowanie.

Idea

Historia spotkań modelarzy sięga roku 2004. Inicjatorem ich jest Adam (obecnie prezes Inowrocławskiego Stowarzyszenia Modelarzy Redukcyjnych).

Pierwsza informacja na jaką się natknąłem to wpis na forum www.konradus.com

23.07.2004
Ogłaszam złaz (nie zjazd, bo blisko) sekcji Kujaw Zachodnich forum Konradusa, czyli Inowrocław i chętne okolice!
Termin - 31 lipca, godz. 19.00 (termin do negocjacji)
Miejsce - niech będzie, że Tramwaj, ale jak ktoś ma lepszy pomysł, to się nie będę upierał... Tylko, żeby nie w Solankach, bo stamtąd mnie kiedyś wyrzucili.

Jednym słowem - wszystko jest do negocjacji, za wyjątkiem niezbędnej konieczności odbycia Złazu, bo normalnie już wstyd jest!!!

Z tych kilku zdań jasno wynika forma i idea takich spotkań, początkowo członkami byli modelarze kartonowi, bo z forum kartonowego się znali. Spotkania, złazy, czy jak to nazwać odbywały się niemal regularnie raz w miesiącu, za wyjątkiem miesięcy wakacyjnych i tych kiedy ekipa ta jechała na konkurs modelarski. Z czasem jednak i to przestało być przeszkodą, co miesiąc byli wszyscy razem.

W 2007 roku dojrzała idea konkursu modelarskiego, bo skoro się tak spotykali, to postanowili raz w roku to co maja do kupy w jednym miejscu poznosić i zaprosić na superspotkanie modelarzy z dalszych stron.

Z lokalnego konkursiku doszło do tegorocznego, na który z wielką radością gościliśmy 168 modelarzy, którzy zaprezentowali 730 modeli, oraz ponad 50 jako modele wystawowe.

Przygotowania i Przebieg

Zeszłoroczny konkurs przerósł nasze oczekiwania pod względem frekwencji. dlatego w tym roku postanowiliśmy nie dać się Wam :) Już po poprzednim konkursie, zaczęliśmy pracować nad znalezieniem nowego miejsca. Z pomocą przyszedł Pan Starosta Inowrocławski i zaproponował nowobudowaną halę sportową.

PLUS - Opracowany został profesjonalny plakat, którym chwaliliśmy się gdzie tylko było można
PLUS - Nowy przestronny obiekt, z bardzo dobrym naturalnym, rozproszonym oświetleniem co zaowocowało dobrej jakości zdjęciami jakie można obejrzeć między innymi na tym forum.
MINUS - Na to niestety nie mieliśmy wpływu, w piątek wieczorem dostaliśmy halę do dyspozycji, a w sobotę niestety brzegi "się nie uleżały" w przyszłym roku to "przyfastrygujemy"
PLUS - Rozsunęliśmy rzędy stolików tak aby przestrzeń pomiędzy nimi pozwalała na swobodne pochylanie się i przechodzenie.
MINUS - Miejsce do parkowania. W pobliskiej szkole był akurat zjazd studentowi zaocznych i rzeczywiście pozajmowali oni sporo miejsca wokół obiektu. Niemniej zaparkowanie samochodu 200-300 metrów dalej nie należy chyba do zbytnich uciążliwości. W tej chwili kończona jest budowa dużego parkingu przewidzianego dla potrzeb tej hali.
PLUS - Zadbaliśmy o tanie noclegi zaledwie 550 metrów od konkursu. Warunki adekwatne do ceny, za to z monitorowanym i zamykanym parkingiem.
PLUS - Dla chcących być z nami dłużej zapewniliśmy tez noclegi z piątku na sobotę
PLUS - Po zeszłorocznym doświadczeniu formularza zgłoszeń dostępnego w formie pliku Excela okazała się dla wielu zbyt dużą przeszkodą, dlatego opracowany został opracowany nowy łatwy dla każdego formularz zgłoszeniowy. Dzięki temu praktycznie nie było kolejek przy rejestracji modeli.
PLUS - Przygotowane na stolach w odpowiednim miejscu "kartki pod model" pozwoliły ułatwić modelarzom znalezienie miejsca na położenie modelu.
PLUS - Nasi przedstawiciele zajęli się obsługą przybywających pomoc w przeniesieniu większej ilości pudeł, znalezieniu miejsca z odpowiednią klasą.
PLUS - Zamykana szatnia zarówno na ubrania, jak i kartony.
PLUS - Podtrzymana została tradycja i dla uczestników sprowadzone zostało 100 babeczek, po jednej dla każdego.
PLUS - W tym roku już z pełną konsekwencją pod modelami były jedynie kartki wydrukowane przez nas, co wzmocniło zasadę anonimowości prac.
PLUS - Miejsce rozgrywania zawodów oznakowane zostało nowym banerem
PLUS - W internecie przedstawiona została wizualizacja trasy dojazdowej do miejsca rozgrywania konkursu
PLUS- Podobnie jak w poprzednim konkursie, zadbaliśmy aby na hali była kawiarenka aby odpocząć nie opuszczając klimatu imprezy
PLUS - Udało nam się przeprowadzić w pełni profesjonalny kurs sędziowski, dzięki temu przeszkoliło się 18 kandydatów na sędziów
PLUS - Giełda modelarska nie tak wielka jak w Bytomiu ale myślę, że największa w tej szerokości geograficznej, tu z uwagi na obawę o kłopoty logistyczne musieliśmy odmówić zgłoszenie na giełdę jakie wpłynęło w przeddzień (na przyszłość zapraszamy wcześniej).
PLUS - Grupa ASG oraz prezentacja kolekcji sprzętu i akcesoriów przez Mariusza Piankowskiego nadała koloru całej imprezie
PLUS / MINUS - Przeprowadzone zostały warsztaty fotograficzne, niestety z uwagi na trudności z pozyskaniem odpowiedniego pomieszczenia organizacja tej atrakcji była w ostatniej chwili i wypadło w tym samym czasie co kurs sędziowski. Kandydaci na sędziów nie mogli w nim wziąć udziału (tu przepraszam Wojtka i obiecuję poprawę).
MINUS - Nie udało nam się zapewnić sterylności biura zawodów
PLUS / MINUS - Nie udało się przeprowadzić zasad sędziowania zgodnie z zamierzeniami, niemniej sędziowanie było pełniejsze niż na wielu zawodach. oceniane były wszystkie modele a nie tylko medalowe. W przyszłym roku ten punkt będzie zdecydowanie wzmocniony, dlatego już dziś zapraszamy chętnych do sędziowania na okrągłym Szóstym Inowrocławskim Konkursie Modelarskim, który odbędzie się 21-22 kwietnia 2012 roku. Sędziom tradycyjnie zapewniamy bezpłatny nocleg i posiłek i dużo ciężkiej pracy.
PLUS - Udało się zapewnić sędziom bezpłatny nocleg i posiłek, co przy braku opłat startowych należy zaliczyć do sukcesów.
WIELKI PLUS - Inowrocławskie Spotkanie Modelarzy, w pełni udane spotkanie modelarzy okraszone tradycyjnym kujawskim żurkiem, z tradycyjną kujawską białą kiełbasą i tradycyjnym kujawskim Kujawiakiem. Tu wielki ukłon i podziękowanie wszystkim obecnym za wspaniałą atmosferę jaką stworzyliście.
WIELKI PLUS - Wycieczka do 56 Pułku Śmigłowców Bojowych wbrew mojemu poczuciu niedosytu okazała się bardzo udanym punktem programu i została wysoko oceniona przez jej uczestników.
MINUS - Zakończenie odbyło się z półgodzinnym opóźnieniem, musimy nad tym popracować.
MINUS - Nie udało się zatrzymać przedwczesnego pakowania modeli, rozumiemy że wielu było związanych środkami komunikacji i tu ukłon dla Kasi i Andrzeja z Delfina w Gdańsku za zrozumienie.
MINUS - Impreza się skończyła, a następna dopiero za rok.

Podsumowanie

Cieszy nas wysoka ocena imprezy przez jej uczestników, nasza idea przewodnia w tym roku się sprawdziła, zdajemy sobie sprawę z konieczności pracy nad kluczową sprawą jaką jest sędziowanie, ale jest to szukanie ideału do którego można dążyć ale osiągnięcie jego jest niemożliwe.

GIGA PLUS - Sukcesem imprezy jest obecność modelarzy z tak wielu rejonów Polski, a największą nagrodą dla nas były uśmiech i miłe pożegnania na koniec i miłe telefony kilka dni po imprezie.

Zaczynamy więc ładować bateryjki i zapraszamy na okrągły 6 Inowrocławski Konkurs Modelarski 21-22 kwietnia 2012 roku

PS

Po napisaniu tego zwróciłem uwagę, że jest tak wiele plusów, ale proszę nie myślcie że wpadliśmy w samozachwyt, z pokorą analizujemy to co powinno być lepiej zorganizowane.

Obrazek
Niech Cię nie zraża myśl moja prosta, smutny efekt reform szkolnictwa.
Obrazek
11 Inowrocławski Konkurs Modelarski 22-23 kwietnia 2017
Hobby

Postprzez Ozi 35 » niedziela, 24 kwietnia 2011, 07:57

Witam. Mi tramwaj odpowieda. Jak mi nic nie wypadnie będe napewno :lol:
Ozi 35

Postprzez SKYRAIDER » wtorek, 3 maja 2011, 12:39

PLUS / MINUS - Nie udało się przeprowadzić zasad sędziowania zgodnie z zamierzeniami, niemniej sędziowanie było pełniejsze niż na wielu zawodach. oceniane były wszystkie modele a nie tylko medalowe.

No i o to w tym wszystkim chodziło, trzeba było tak od razu, z tym pełniejszym to bym się wstrzymał ? ? ? ? ?

Marek
SKYRAIDER

Postprzez SOPOL73 » wtorek, 3 stycznia 2012, 11:43

Witam !!!

Długo się nie odzywałem!!!

Proszę o pomoc!!!

Przepraszam, że w tym wątku taką treść umieszczam, ale wiem, że ten temat jest czytany przez brać modelarską z Inowrocławia.
Mam problem. Przeprowadziłem się na osiedle toruńskie ul.Jacewska 17 i chciałem zrobić sobie warsztat w piwnicy ( w domu nie ma jak i nie chcę rozpylać zapachów). Nic z tego: po pierwsze zużycie prądu, a co istotniejsze nie spokojna dzielnica!!!( włamy non stop i pożary też bywają). Proszę o podpowiedź środowisko modelarskie z Inowrocławia kto mnie przygarnie z całym dobytkiem warsztatowym!? Sprzęt będzie udostępniony na ustalonych zasadach. Z chęcią bym to widział w modelarni inowrocławskiej , ale jeszcze lepiej jak u kogoś w „garażu”. Jestem już gotowy po przeprowadzce do budowy pięknych modeli tylko nie mam gdzie i boję się że sprzęt znajdzie nabywcę bez mojej wiedzy.
Proszę o pomoc i podpowiedź!!!

Robertr Sopoliński :? :oops: :-/
SOPOL73

Postprzez imek46 » wtorek, 3 stycznia 2012, 13:55

SOPOL73 napisał(a):Witam !!!

Długo się nie odzywałem!!!

Proszę o pomoc!!!

Przepraszam, że w tym wątku taką treść umieszczam, ale wiem, że ten temat jest czytany przez brać modelarską z Inowrocławia.
Mam problem. Przeprowadziłem się na osiedle toruńskie ul.Jacewska 17 i chciałem zrobić sobie warsztat w piwnicy ( w domu nie ma jak i nie chcę rozpylać zapachów). Nic z tego: po pierwsze zużycie prądu, a co istotniejsze nie spokojna dzielnica!!!( włamy non stop i pożary też bywają). Proszę o podpowiedź środowisko modelarskie z Inowrocławia kto mnie przygarnie z całym dobytkiem warsztatowym!? Sprzęt będzie udostępniony na ustalonych zasadach. Z chęcią bym to widział w modelarni inowrocławskiej , ale jeszcze lepiej jak u kogoś w „garażu”. Jestem już gotowy po przeprowadzce do budowy pięknych modeli tylko nie mam gdzie i boję się że sprzęt znajdzie nabywcę bez mojej wiedzy.
Proszę o pomoc i podpowiedź!!!

Robertr Sopoliński :? :oops: :-/

Ja co prawda nie jestem z Inowrocławia, ale mogę ci powiedzieć, że od kiedy się przeprowadziłem na nowe osiedle ( w tym roku będzie 10 lat) swoją modelarnię przeniosłem do piwnicy. I wcale tego nie żałuje. Trzeba sobie zadać pytanie co to jest spokojna dzielnica. Otóż uważam, że taki dzielnic nie ma, chyba że otoczone płotem. U mnie też zdarzają się włamania czy kradzieże. Zużycie prądu w piwnicy i tak idzie w koszty ogólne budynku. Ja w swojej staram się nie siedzieć dłużej niż dwie godziny. I jeszcze jedno. Jak ubezpieczałem mieszkanie to ubezpieczyłem sobie też piwnicę od włamań, kradzieży czy pożarów. Płacę 186 złotych ubezpieczenia za cały rok. Taki pakiet oferuje firma ubezpieczeniowa InterRisk. Czy inne firmy to oferują nie wiem, ale mam spokój. Także myślę że pakuj się do piwnicy i nie zastanawiaj się.

Pozdrawiam Zbigniew Imieliński Lublin

P.S. Wartość moich modeli zgromadzonych w piwnicy grubo przekracza 2000 złotych.
Pozdrawiam I.Z.
imek46

Poprzednia strona

Powrót do Imprezy - relacje - spotkania - muzea