mate64 napisał(a): nie jestem pewien czy b-17 mogło wylądować w Polsce
Po wielu latach poszukiwań i prób kontaktu z członkami załogi i związkami kombatanckimi udało im się ustalić, że 19 marca 1945 r. bombowiec B-17 o nazwie własnej „Try’n Getit” awaryjnie lądował na polu nieopodal Witkowa.
...byłem członkiem załogi B-17 #44-6407 w czasie, gdy została stracona w Polsce 14 marca 1945...
Odkrycie jesienią 2001 przez J. i K. Wielgusów miejsca lądowania B-17 niedaleko Gdowa
mate64 napisał(a):chyba jednak ciut później bo w 45 to dopiero co reaktywowali uczelnię
Wojtek 12 napisał(a):Stopien dziadka bede wiedzieć najpóźniej jutro. Babcia musi znaleźć jego dokumenty. Co do b-17 to wiedzieliście o tym? : http://forum.keypublishing.com/showthread.php?t=88735
Może to jeden z tych ruskich? Może uda mi się znaleźć wiecej zdjęc, które rozwieją wątpliwości.
spiton napisał(a):Wojtek 12 napisał(a):Stopien dziadka bede wiedzieć najpóźniej jutro. Babcia musi znaleźć jego dokumenty. Co do b-17 to wiedzieliście o tym? : http://forum.keypublishing.com/showthread.php?t=88735
Może to jeden z tych ruskich? Może uda mi się znaleźć wiecej zdjęc, które rozwieją wątpliwości.
Tu-4 to B-29 .
Slash napisał(a):Spiton, coś niewyraźny jesteś dzisiaj
Wojtek 12 napisał(a):Panowie, nic ciekawego nie wykopałem. Ale temat poruszyłem. Wujki, ciocie i tata sa powiadomieni i poszperaja w swoich albumach i dam znacBabcia tez szpera wiec moze bedzie dobrze ;) @Slash Ale zauważ, że trzecie smigło wygląda wporzadku. Moze akurat ta łopata... Nie mniej jednak wszystko sie okaże jak się znajdą inne fotki o ile wogole sa ;)
Pozdrawiam i dobrej nocy życzę

Slash napisał(a):Mi się jeszcze jedna rzeczy rzuciła w oczy odnośnie odnośnie Douglaso-Lisunowa.![]()
Samolot ma ewidentnie na stateczniku numer, który krojem w sumie może odpowiadać zachodnim. Do tego widać, że numer raczej był zamalowywany, co pewnie było związane ze zmianą właściciela. Albo z jakąś naprawą. Na lewo od łaty ciemniejszego koloru wyraźnie widać odpryski/zarysowania.
Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości