Fw 190 A Rudla

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Re: Fw 190 A Rudla

Postprzez Pawel Burchard » niedziela, 1 stycznia 2012, 20:28

Georg01 napisał(a):Żółty pas na kadłubie wygląda na wyjątkowo szeroki i taki dziwnie skośny z tyłu.

Nie pasuje mi to jakoś, aczkolwiek nadal nie wiem jak wyjaśnić to skośne mocno kontrastujące coś...
Pawel Burchard

Reklama

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 2 stycznia 2012, 14:58

O ile to nie jest jakiś kolejny photoshop...

[1] Ten samolot jak sądzę nie ma pod skrzydłami ETC, to może być F-8 ale może być i A-8?
[2] Wlew do tylnego zbiornika cylindrycznego jest oznakowany żółtym trójkątem. Obok jest coś, co może wyglądać na jakiś napis. Konia z rzędem za zbliżenie na trójkąt i napis. C3 w trójkącie? Napis "Andrehkurbel", "Kraftstoff"?? Dlaczego na drugim zdjęciu napisu nie widać, inny samolot, napis to tylko złudzenie na pierwszym foto?
[3] Ciemna barwa grzbietu schodzi bardzo nisko, do połowy kadłuba i tak nietypowo jest plamkowany kadłub. Też interesujące.
Kuba P.

Postprzez Pawel Burchard » poniedziałek, 2 stycznia 2012, 16:13

Na fotoszopa to mi nie wygląda. Podskrzydłowych ETC faktycznie nie ma. Wygląda mi to na dość systematyczną sesję być może jakiegoś reportera wojennego więc pewnie jakieś fotki gdzieś tam jeszcze się poniewierają. Ponoć była swego czasu na ebayu fotografia Rudlowego Fw 190 F z oznaczeniem T6+ widział to ktoś może?

Rzeczone 'nowe' fotki (źródło - internet)

Obrazek
Obrazek

p.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 2 stycznia 2012, 16:21 przez Pawel Burchard, łącznie edytowano 1 raz
Pawel Burchard

Postprzez spiton » poniedziałek, 2 stycznia 2012, 16:18

Zaczynam mieć coraz większą ochotę na taką fokę ,-))
spiton

Postprzez Jaro_Su » wtorek, 3 stycznia 2012, 08:07

Jak się przypatrzeć to "skośny pas" to tylko słońce, widać ten sam deseń kamuflażu co na stateczniku. Tył samolotu jest pod drzewem, więc plamy słoneczne są dość nieregularne lecz silne, natomiast cień statecznika jest regularny, co dodatkowo zwiększa złudzenie. Był jasny dzień, a fotografowanie w słońcu nie jest łatwe, więc fotograf zmniejszył przesłonę, co dodatkowo wprowadza większy kontrast.
Jaro_Su

Postprzez Pawel Burchard » wtorek, 3 stycznia 2012, 09:11

No nie wiem czy tam widać kamuflaż, to raczej światłocienie od gałęzi drzew.

p.
Pawel Burchard

Postprzez shivadog » wtorek, 3 stycznia 2012, 09:13

Pawel Burchard napisał(a):No nie wiem czy tam widać kamuflaż, to raczej światłocienie od gałęzi drzew.

Ja też tak to widzę. Nie pasuje mi też kierunek światła do tego, żeby tak ułożył się cień,
ale to akurat jest dyskusyjne.
shivadog

Postprzez Georg01 » wtorek, 3 stycznia 2012, 11:28

Pawel Burchard napisał(a):No nie wiem czy tam widać kamuflaż, to raczej światłocienie od gałęzi drzew.

p.

Właśnie. To cienie od gałęzi a nie kamuflaż. Nie dość, że skośny pas, to na stateczniku pionowym jest dość ostra linia pozioma, tak jakby góra statecznika też była malowana na jasno. W sumie to mało wiadomo o zasadach malowania i oznakowania w jednostkach Schlacht w 1944. O ile myśliwce są jako tako opisane, to tu jest plaża. Samolot Geschwaderkommodora mógł mieć dodatkowe oznakowania identyfikacyjne. W końcu to Fw 190 a nie Ju 87G.
Georg01

Postprzez Jaro_Su » czwartek, 5 stycznia 2012, 10:05

też tak myślałem, ale kiedyś interesowałem się techniką zdjęciową i pamiętam taki poradnik z lat 60 dla fotografii czarno białej...
nawet jeśli przyjmiemy, że są to cienie od gałęzi to jeszcze bardziej wygląda to na efekt podniesionego kontrastu spowodowanego małą przesłoną przy jasnym oświetleniu. Wątpię czy zdjęcie było robione "lustrzanką" to raczej okres wojny w Wietnamie, raczej Leicą o małej świetności obiektywu. Więc trzeba by się napatrzyć na czarno-białe zdjęcia np z Egiptu czy inne, aby ten efekt po prostu zauważyć. Potwierdza to duża głębia ostrości na zdjęciu. Wtedy też był duży nacisk aby zdjęcie było "ostre" a to się uzyskuje właśnie taką techniką..... Kontrast pomiędzy jasną smugą światła a ciemnym spodem jest przesadzony, a kierunek cienia zbiega się z kierunkiem "plam z drzew". Gdyby podejśc do zdjęcia dosłownie, to można by wyciągnąć mylny wniosek, że "foka" jest malowana od spodu czarnym kolorem, co jest też nieprawdą... po prostu nienaturalny kontrast możliwy do uzyskania klasycznym aparatem w technice czarni-białej, nieosiągalny dla ludzkiego oka. człowiek tak nie widzi w realu.....

Jeśli ktoś jest przyzwyczajony do fotografii cyfrowej i kolorowej - to bedzie widział pas, bo to się narzuca i mnie....

ale to właśnie taki efekt.... nawet sobie taką fokę ze skośnym pasem narysowałem ale jest tak jak piszę..... stety lub niestety.....
Jaro_Su

Postprzez Pawel Burchard » czwartek, 5 stycznia 2012, 11:40

Tak czy owak, ja nadal nie wiem jak zinterpretować wygląd ogona tego samolotu między żółtym pasem i statecznikiem ;)
Gdybym teraz miał ten model malować to po prostu chyba zignorował bym istnienie tego jasnego, ukośnego czegoś.

p.
Pawel Burchard

Postprzez Georg01 » czwartek, 5 stycznia 2012, 12:02

Jaro_Su napisał(a): po prostu nienaturalny kontrast możliwy do uzyskania klasycznym aparatem w technice czarni-białej, nieosiągalny dla ludzkiego oka. człowiek tak nie widzi w realu.....

To prawda. Pamiętam taki efekt na słynnym zdjęciu ogona Bf 109E H. Ihlefelda. Na stateczniku poziomym widać ukośny bardzo kontrastowy pas, który niemalże na 100 % mógłby być interpretowany jako malowany. Tymczasem to cień od statecznika pionowego bardzo przekontrastowany. Nie mam pod ręką tego zdjęcia samolotu Ihlefelda, ale pewnie wielu je kojarzy.
Tak czy owak potrzebna jest dodatkowa fotografia samolotu Rudela - tym razem ogona. Bardzo by się przydała. Chociaż zdjęciem nosa i rozwianie wątpliwości co do filtrów też bym nie pogardził :mrgreen: . Nie widziałem na zdjęciach A-8 i F-8 z filtrami, ale Rudel jako Rudel instytucja jednoosobowa mógł mieć różne dziwactwa na zamówienie.
Georg01

Postprzez shivadog » czwartek, 5 stycznia 2012, 12:22

Powiększyłem sobie tą fotkę w PS.
Moim zdaniem ta ukośna linia nie jest ani żadnym cieniem, ani fragmentem pasa.
Ona się ładnie składa z tym ciemniejszym polem tuż nad statecznikiem.
Według mnie albo przemalowano całą tylno/dolną część, albo co bardziej prawdopodobne,
ta część była wymaskowana podczas malowania reszty.

Przeciw opcji cienia:
- nie składa się dokładnie z początkiem statecznika
- statecznik nie jest jakoś wyjątkowo mocno i równomiernie oświetlony (niebieskim zaznaczyłem cienie).
- kąt wydaje mi się inny niż kąt padania światła w reszcie zdjęcia, gdyby to była granica światła byłaby znacznie abrdziej wychylona do tyłu.

Obrazek
shivadog

Postprzez Pawel Burchard » czwartek, 5 stycznia 2012, 12:31

O... nie zauważyłem tego, cień idzie też po łokciu Rudla
Pawel Burchard

Postprzez Georg01 » czwartek, 5 stycznia 2012, 13:30

Pawel Burchard napisał(a):O... nie zauważyłem tego, cień idzie też po łokciu Rudla

Teoria cienia jednak rulez...
Tego cienia nie rzuca statecznik poziomy, ale jakiś przedmiot obok samolotu. Ciekawe, że statecznik poziomy wygląda na oświetlony od góry.
Georg01

Postprzez Jaro_Su » czwartek, 5 stycznia 2012, 17:20

no to maluj z czarnym spodem.... :lol:

jak trochę inaczej pomalujesz te załamki, to zobaczysz, że jest wyraźna linia podziału pomiędzy oświetloną górą statecznika a spodem na granicy natarcia.... załamki powinny być nieco inne, bo nie uwzględniłeś perspektywy, statecznik przebiega nieco inaczej, do tego jest jeszcze cień pod niewielkim kątem od statecznika pionowego....

ja tam póki co pozostaję przy swoim... ale jak kto chce. Ten efekt jest nienaturalny, ale fotografowanie to nie proste odzwierciedlanie natury. A szkoda, bo z takim nietypowym paskiem byłby ciekawszy....
Jaro_Su

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste