Holownik Aziz 1/50 scratch

Zestawy, relacje z budowy, galerie ukończonych modeli, porady i problematyka modelarstwa szkutniczego.

Re: Holownik Aziz 1/50 scratch

Postprzez Korowiow » czwartek, 5 stycznia 2012, 21:43

Twoje dokonania trochę mnie dołują bo uświadamiam sobie ile jeszcze rzeczy nie umiem ale z drugiej strony motywują do nauki.
Bardzo chętnie zaglądam bo warto a Twoja praca to Premier League modelarstwa.
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez grzegorz75 » czwartek, 5 stycznia 2012, 22:01

Dzięki za miłe słowa Chłopy . To bardzo motywuje . Teraz za radary się biorę i czekam na siatkę fotoutrawioną od Abera na pozostałe platformy . Ciężko będzie .

Soris000 - Motip mnie się skończył ;o) , znaczy się surfejser ;o) . Masz gdzieś w Gdyni miejsce , gdzie go kupić , bo do Gdańska nie bardzo mi po drodze . A żebyś Ty wiedział jak zazdroszczę Ci Twojego warsztatu .....
Obrazek
grzegorz75

Postprzez Soris000 » czwartek, 5 stycznia 2012, 22:34

Śląska 33 po prawej stronie jadąc w kierunku Wejherowa, za stacją benzynową, sklep Spies Hecker. Ale chyba taniej będzie na początku Wielkopolskiej , po prawej stronie, przed wiaduktem, jadąc w kierunku obwodnicy.
Zazdrościć nie ma czego, zamiast sklejać samoloty to pogłębiarki po nocach scratchuje(końcówka wyrazu do ocenzurowania). :D
Soris000

Postprzez grzegorz75 » wtorek, 24 stycznia 2012, 21:47

Heloł ewrybadym współmodelarzom :lol:

Prace przy kominach uważam za zakończone i odstawiam je do kolejki do malowania . W niektórych miejscach położyłem już podkład . Wydechy są wetknięte tylko do zdjęcia bez kleju , tak samo jak klmaki od włazów kominowych , trzeba je potem będzie równo powklejać i na odpowiedniej głębokości . Rury wydechowe zrobiłem z rurek poprzycinanych na "przyrżni " . Flansze wokół nich wyciąłem cyrklem i ręcznie roztoczyłem do żądanej średnicy kamieniem szlifierskim. Drzwi są z polistyrenu 0,5 , dorzeźbiłem zawiasy jakieś i klamki z srututu majtki z drutu . Sklejalność drzwiczek jest lepsza od sklejalności rurek . Chyba dlatego , że mają więcej powierzchni .... Emblemat armatora to utrawiona blacha . Czterdzieści zdjęć z różnych perspektyw :P :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
grzegorz75

Postprzez Soris000 » wtorek, 24 stycznia 2012, 23:39

Jest OK :D
Soris000

Postprzez grzegorz75 » piątek, 3 lutego 2012, 20:54

Soris000 napisał(a):Jest OK :D

Grunt to dobre wsparcie ;o)

Heloł współmodelarzom . Jak zwykle , nic nie pomontowane na klej , poprzykładane do zdjęcia telepiącymi się łapami tudzież na taśmę klejącą .

Zrobiłem z kawałka polistyrenu 0,25 mm , 0,5 mm i rurki plasticzanej trzon masztu . Wykonawszy "szkielet" masztu , owinąłem go na kształt cienkim polistyrenem :

Obrazek

Z polistyrenu naszatkowałem ramki platformy , wkleiłem kawałek siatki z Abera , lub jakiegoś innego ... Abera :P . Wkleiłem słupki wytrawione wcześniej przez wspomnianego wcześniej kolegę współmodelarza i wlutowałem reling .Odczyniałem egzorcyzmy z chwaloną i polecaną pastą "koki" , ale chyba nie umiem tym ustrojstwem lutować , połączenie jest zbyt słabe według mnie . Polutowałem kolbą na cynę i pastę . Do zdjęcia wystawiłem Preiserowego przystojniaka , bez specjalnego wyrazu tFarzy ...

Obrazek

Na taśmę przylepiłem rzeczoną platformę do masztu

Obrazek

Obrazek
Obrazek
grzegorz75

Postprzez grzegorz75 » sobota, 11 lutego 2012, 18:27

Heloł ewrybadym .

W ramach odpoczynku od masztowych platform , a została mi jeszcze jedna najwredniejsza na top masztu , "rozerwałem się " lepiąc ostatnich pięć drabek . Trzy większe na nadbudówkę , dwie różne mniejsze na maszt . Oprócz tego wydziergałem skrzydła drzwi do sterówki .

Dziś bez niebowego tła :

Obrazek
Obrazek
grzegorz75

Postprzez KK » sobota, 11 lutego 2012, 21:36

Grzesiu piękne dziargi Ci wychodzą :)
KK

Postprzez grzegorz75 » sobota, 25 lutego 2012, 23:13

Cieszę się Robercie , ze Ci się podoba .

Dziś ponownie , bez niebowego tła :-/

Z takich bajerów , tyle że w nieco większej ilości :

Obrazek

wymodziłem ostatni pomost . Teraz żmudnie oczyszczam z cyny miejsca połączeń , wbrew pozorom nie jest jej dużo. Dopiero na zdjęciu widzę wżer na jednym ze słupków , ale już temu zaradziłem. Ten element naprawdę dal mi w kość . Dopiero raczkuję w lutowaniu i naprawdę nie jest to takie łatwe , zlutować słupki z drutami na tak małej powierzchni , nie ma jak dobrze kolby przyłożyć .

Biorę się za piłowanie i mizianie podestu , coby podkład położyć ....

Obrazek
Obrazek
grzegorz75

Postprzez grzegorz75 » niedziela, 26 lutego 2012, 22:18

I jeszcze z zatkniętymi bez kleju antenkami :

Obrazek
Obrazek
grzegorz75

Postprzez piotr dmitruk » poniedziałek, 27 lutego 2012, 00:00

Pełen podziw! :shock:
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Korowiow » poniedziałek, 27 lutego 2012, 10:26

Piękne lutowanie.
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Postprzez grzegorz75 » sobota, 3 marca 2012, 20:28

Dzięki za miłe słowo chłopy , miło , że ktoś zagląda .
Lekko przynudzę , bo element już był . Zrobiłem od nowa pierwszy podest , wyszedł koślawy i poszedł do śmietnika . Uciekło mi pół milimetra i rzucało się w oczy . Słupki uratowałem i na nowo ulutowałem .
Nie wiem czemu , ale pierwotnie wypiłowałem go z jednego kawałka , tym razem zlepiłem go z figur .
Podkładki przyklejone do opiłowania na okrągło jako szablon . Teraz lutowanie barjerek będzie i mogę składać do kupy cały maszt .

Obrazek

Obrazek
Obrazek
grzegorz75

Postprzez grzegorz75 » piątek, 30 marca 2012, 20:41

Heloł

Zrobiłem też wentylator z takim bajerem , po raz drugi zresztą , bo poprzedni wyszedł niekoniecznie :

Obrazek

A maszt miewa się tak , zostały lampy i radary do zrobienia , sucha przymiarka :

Obrazek

Obrazek
Obrazek
grzegorz75

Postprzez Przemek - MaXus » piątek, 30 marca 2012, 21:22

Hej, ilość oraz jakość Twojego "scratchu" powala. Nic, tylko oglądać i podziwiać.
Tak patrzę na te efekty lutowania i mam prośbę: czy możesz opisać, jak sobie z tym radzisz? Chodzi mi o to, jak i czym usztywniasz elementy przed robieniem łączeń oraz o samą technikę lutowania. Mam z tym trochę problemów i przydałyby się wskazówki kogoś doświadczonego.
Przemek - MaXus

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Szkutnicze