Problem z lodówkowcem

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Sprężarka zasilana agregatem - krok po kroku

Postprzez erkamo » poniedziałek, 2 stycznia 2012, 15:47

Może urządzenie rozruchowe z wbudowanym termowyłącznikiem nie działa poprawnie? Np. termowyłącznik nagrzewa się zbyt szybko (felerny?)
Ale może też być, że uzwojenie silnika się rzeczywiście zbyt szybko przegrzewa, bo ma jakąś wadę.
Zakładam, że presostat nie ma z tym nic wspólnego :mrgreen:
Masz zbiornik wyrównawczy i dosyć wysokie ciśnienie 8-10 bar?
Pozdrawiam

erkamo.

"...Protest Chin przyczyną rozwiązania ONZ, zadłużenie USA..., sprzedaż Alaski dla..." - Juliusz Machulski - wizjoner czy fantasta?
erkamo

Reklama

Problem z lodówkowcem

Postprzez Sebastian » poniedziałek, 2 stycznia 2012, 16:49

A ja mam prośbę bo i mój lodówkowiec odmawia mi posłuszeństwa :cry: Po uruchomieniu pracuje około 5 sek. i się wyłącza. Mija 20 sek. i znów się włącza na chwilę. Uzupełniłem olej bo myślałem że jego brak to powoduje ale usterka nie zniknęła.Pomóżcie koledzy co może być nie tak.
Sebastian

Re: Problem z lodówkowcem

Postprzez mate64 » poniedziałek, 2 stycznia 2012, 19:18

jak zrealizowałeś podłączenie? Dmucha czy tylko warczy? Może być termik, może być coś innego, musisz więcej szczegółów/zdjęć podać bo nikt wróżką nie jest :mrgreen: :mrgreen:
mate64

Postprzez Sebastian » poniedziałek, 2 stycznia 2012, 22:13

To jest stary Mińsk jeśli idzie o agregat. Dziwnie to wygląda bo pracował normalnie i nagle tego samego dnia zaniemógł. Spróbuję więc ten presostat kupić i wymienić.
Sebastian

Postprzez mate64 » poniedziałek, 2 stycznia 2012, 22:29

Masz wogóle presostat zamontowany??
mate64

Postprzez Sebastian » sobota, 7 stycznia 2012, 21:40

Nie nie mam presostatu. Agregat pracował chyba z 11 lat z przerwami wiadomo. Tłoczy a raczej tłoczył non stop powietrze i nagle przestał. :( ewidentnie jakiś element się nagrzewa i wyłącza a po chwili jak wystygnie to puszcza na chwilkę.
Sebastian

Postprzez dareksommerfeld » niedziela, 8 stycznia 2012, 11:57

Witam
Możesz sróbować oczyścić styki w urządzeniu rozruchowym. Objawy jakie opisałeś są typowe dla sklejonych styków w cewce urządzenia rozruchowego ( to taka mała kostka w plastikowej obudowie w linii zasilania elektrycznego). Jak zdejmiesz obudowę to będziesz widział termostat i właśnie podobną do przekaźnika cewkę. W celach diagnostycznych możesz też po uruchomieniu agregatu a jeszcze przed zadziałaniem wyłącznika termicznego ostukać rękojeścią wkrętaka tę kostkę. Jażeli to nie pomoże to będzie cię czkać wymiana agregatu niestety.
Pozdrawiam
Darek
dareksommerfeld

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje