RAV napisał(a):
Jednocześnie zdziwiło mnie, że oba pokazane tu schematy zielono-brązowe każą namalować żółte krawędzie natarcia - to chodziło razem?
Żółte krawędzie to kwiecień 1941, a Day Fighter Scheme to połowa sierpnia. Nie jest to jednoczesne.
Przy okazji: różnica koloru miedzy kołpakiem a spodem kadłuba nie musi dowodzić, że spód nie był w kolorze Sky. Dolne osłony silnika mogły być brudne, kołpak malowany z innej puszki i w innym czasie, a że Sky Sky'owi nierówny,
Tylko weź pod uwagę, że na zdjęciach z września 1941 samolot jest fabrycznie nowy. 315 był jego pierwszym użytkownikiem.
Są zdjęcia zaraz po dostawie szeregu Mk.V które ewidentnie są szarozielone. Co więcej mam przekonanie, że nawet Mk.II zdążyli przemalować. Stracony w dniu 29/8 1941 P7606 był już przemalowany.

Co do braku kontrastu na zdjęciach, to chyba nie trzeba się dziwić, to przecież tylko czarnobiała klisza, wszystko jest możliwe
Tu masz na pewno szarozielony, a kontrast prawie żaden
http://www.polishsquadronsremembered.comArtur Domański napisał(a):Zakładam na swój prywatny użytek co następuje
Ab931 miał krasnala i był w malowaniu brązowo-zielonym
BM597 był już w malowaniu szaro-zielonym[/size]
OK, ale na jakiej podstawie tak zakładasz?
Mi wychodzi, że oba były szarozielone. AB931
być może był w starym schemacie w chwili gdy dotarł do jednostki, ale trudno znaleźć jakiś mocny na to dowód.