P-38 w skali 1:48 - który zestaw?

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

P-38 w skali 1:48 - który zestaw?

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 9 stycznia 2012, 14:24

Panowie, jaki zestaw najlepiej kupić chcąc budować późną wersję Lightninga? Interesuje mnie P-38 w NMF, najchętniej J/L choć się nie upieram.
Zależy mi na dokładności i możliwości dołożenia sobie jakichś poprawiaczy, kokpit, wnęki podwozia itp.
Wiem, że jest Academy i Hasegawa i chyba każdy z tych zestawów ma jakieś swoje bolączki.
Ceny pod uwagę nie biorę, tylko te kryteria które wymieniłem.
Co byście mi polecili?

Dzięki
Kuba P.

Reklama

Re: P-38 w skali 1:48 - który zestaw?

Postprzez Muśtax » poniedziałek, 9 stycznia 2012, 14:48

Witam,
ja obstawiał bym Hasegawe, choć na żywca jej nie widziałem, nie wiem czy czytałeś tę recenzje jak nie to podrzucam, może coś rozjaśni w sprawie.
http://www.plastikowe.pl/recenzje/48-p- ... gawa-09101
Pozdrawiam
Paweł
Muśtax

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 9 stycznia 2012, 15:09

No właśnie tak się też skłaniam w stronę Hasegawy + airesowy kokpit. Chciałbym jednak jeszcze zapytać kogoś, kto robił ten czy podobny zestaw - jak się ogólnie całość składa. Hasegawa ma w zwyczaju dość dziwnie pociąć model i potem nawet przy prostym klejeniu można cholery dostać. Tu jest dwukadłubowiec więc dodatkowo może być miazga z symetrią.
Kuba P.

Postprzez Wojciech Perkowski » poniedziałek, 9 stycznia 2012, 18:09

Sklejałem wczesnego P-38 Academy; późny Hasegawy mam w pudełku. Z uwagi na mocno opuchnięty nochal Academy nie ma moim zdaniem alternatywy dla Hase (opuchlizna - gdy się ma jej świadomość - wyraźnie widoczna w porównaniu ze zdjęciami "reala" i modelem Hase). Krawędzie usterzenia Academy również jakby opuchnięte. Wizualnie Hase lepsza. Wczesna Hase ma coś nie tak z wiatrochronem - nie pamiętam co. Hase podobno trudniejsza w uzyskaniu prawidłowej symetrii kadłubów, ale myślę, że dasz radę.
Aha - ponadto nos Academy fatalnie spasowany, a oponki gumowe i nieładne.
Wojtek
Wojciech Perkowski

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 9 stycznia 2012, 18:56

Dziękuję Wojtek. Czyli ostatecznie szukam P-38 J Hasegawy.
Może ktoś akurat ma na zbyciu jednego?
Kuba P.

Postprzez Krzycho 88 » poniedziałek, 9 stycznia 2012, 20:04

Jeszcze jest Italeri, ale co to jest?
Krzycho 88

Postprzez Wojciech Perkowski » poniedziałek, 9 stycznia 2012, 20:25

Italeri to przepak nieładnego Minicraftu - kiepska kopia Academy.
Wojtek
Wojciech Perkowski

Postprzez Darek Trzeciak » poniedziałek, 9 stycznia 2012, 20:47

Wojciech Perkowski napisał(a): Wizualnie Hase lepsza. Wczesna Hase ma coś nie tak z wiatrochronem - nie pamiętam co. Hase podobno trudniejsza w uzyskaniu prawidłowej symetrii kadłubów, ale myślę, że dasz radę.

Kuba, bierz Hasegawę jest zdecydowanie lepsza. Aftermarketów do P-38 jest całkiem sporo. Lightningi wczesnych serii wersji "Dżej" miały inny wiatrochron (jak w wersji G/H) . Z komorami podwozia głównego trzeba się troszkę pogimnastykować. Z symetrią kadłubów nie miałem kłopotów.
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Postprzez CzarekB » poniedziałek, 9 stycznia 2012, 23:54

Kuba, spieszy Ci się z tym ?
Tak się pytam bo doszły mnie ostatnio słuchy o nowym modelu P-38 szykowanym przez dość renomowana firmę.
Oczywiście 1/48.
Tylko tyle mogę powiedzieć bo tylko tyle wiem. Słyszałem nazwę firmy ale nie chce siać plotek wiec proszę traktujcie to jako.... no właśnie, plotkę.
No ale z tego samego źródła słyszałem o kilku innych modelach które się ukazały.
Co niczego oczywiście nie oznacza, o wiele więcej plotek się nie sprawdziło.
Tak tylko wspomniałem, może warto by do lata poczekać ? To co jest będzie dalej, jak się pojawi coś nowego to wygrasz.
Czarek.
Czarek.
CzarekB

Postprzez Jacek Bzunek » wtorek, 10 stycznia 2012, 00:17

CzarekB napisał(a):Tak się pytam bo doszły mnie ostatnio słuchy o nowym modelu P-38 szykowanym przez dość renomowana firmę.
Oczywiście 1/48.
Tylko tyle mogę powiedzieć bo tylko tyle wiem. Słyszałem nazwę firmy ale nie chce siać plotek wiec proszę traktujcie to jako.... no właśnie, plotkę.

Czy ta firma specjalizuje w samolotach z dwoma belkami?
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Kuba P. » wtorek, 10 stycznia 2012, 00:25

Ciekawa wiadomość.
Mi się absolutnie nie spieszy. Z pomysłem kupienia P-38 chodzę już kilka lat i czy go sobie sprawię teraz czy za pół roku zupełnie nic nie zmieni. Mam co robić i tak. Jak się trafi Lightning wcześniej to pewnie kupię. Jak nie trafi, to zobaczę co się będzie działo.
Jeśli rzeczywiście ktoś wyda nowy, świeży model niedługo to bardzo fajnie :)
Kuba P.

Postprzez Wojciech Perkowski » wtorek, 10 stycznia 2012, 07:58

Jacek Bzunek napisał(a):....Czy ta firma specjalizuje w samolotach z dwoma belkami?

Oby nie ci partacze ;o) .
Wojtek
Wojciech Perkowski

Postprzez Ostach » wtorek, 10 stycznia 2012, 18:13

Robiłem Academy, wersję F. Zaletą jest to, że skrzydła są w jednym kawałku. Ale dla Ciebie Kuba to będzie bez rżónicy czy w kawałku czy osobno jak w hase. W academy bieda w komorach podwozia, dziób trzeba było piłować. Tak jest w F, pewnie w J podobnie. Szpachli trzeba było uzyć, podpiłować, podciąć. A no i oszklenie kiepawe, nie składa się w ładną bryłę. Trzeba by to dokładniej przemysleć, ja mam dziury. I kalki miałem typowe dla tych starszych Academy, po 5 minut trzeba było moczyć żeby odeszła a cienka i delikatna była. Teraz ja bym brał na pewno Hasegawę.
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Postprzez mr.jaro » poniedziałek, 16 stycznia 2012, 21:07

Kuba P. napisał(a):Chciałbym jednak jeszcze zapytać kogoś, kto robił ten czy podobny zestaw - jak się ogólnie całość składa. Hasegawa ma w zwyczaju dość dziwnie pociąć model i potem nawet przy prostym klejeniu można cholery dostać. Tu jest dwukadłubowiec więc dodatkowo może być miazga z symetrią.

Bierz Hasegawe - zestaw jest zdecydowanie bardziej filigranowy. Fakt, P-38 Hasegawy tez jest dziwnie pociety, ale miazgi nie bedzie, jesli zachowasz jeden warunek. Przyczyna utraty symetrii w modelu Hasegawy sa tylne czesci wnek podwozia glownego. Belki silnikowe sa w tym miejscu dosyc waskie, wiec oba elementy trzeba porzadnie oszlifowac. Jak to zrobisz starannie, by pasowaly bez koniecznosci wciskania, dociskania, przytrzymywania i co tam jeszcze, model pieknie zachowa symetrie i obedzie sie bez sensacji.
Jarek M
mr.jaro

Postprzez Komandor » wtorek, 3 lipca 2012, 02:10

Wojciech Perkowski napisał(a):Sklejałem wczesnego P-38 Academy; późny Hasegawy mam w pudełku. Z uwagi na mocno opuchnięty nochal Academy nie ma moim zdaniem alternatywy dla Hase (opuchlizna - gdy się ma jej świadomość - wyraźnie widoczna w porównaniu ze zdjęciami "reala" i modelem Hase). Krawędzie usterzenia Academy również jakby opuchnięte. Wizualnie Hase lepsza. Wczesna Hase ma coś nie tak z wiatrochronem - nie pamiętam co. Hase podobno trudniejsza w uzyskaniu prawidłowej symetrii kadłubów, ale myślę, że dasz radę.
Aha - ponadto nos Academy fatalnie spasowany, a oponki gumowe i nieładne.

Kuba, późno, ale potwierdzam ! Kleiłem Academy. Nos to dramat i ciężko spasować między kadłubową belkę statecznika ! Aha, no i ten niekształtny nos.
Pozdrawiam.
Paweł
Pozdrawia Paweł
Obrazek
Komandor

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie