1/48 F4U-4 Corsair - Hasegawa czy Academy?

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

1/48 F4U-4 Corsair - Hasegawa czy Academy?

Postprzez kogel_model » piątek, 6 stycznia 2012, 19:46

Odwieczne pytanie dręczące modelarza: który zestaw lepszy?
No właśnie, sprawa tyczy późniejszego ale jeszcze drugowojennego Corsaira wersji F4U-4.
Mam model Hasegawa nr kat. J-9, 09009 (JT-25,09125 to chyba te same wypraski tylko inna edycja), na moim rok produkcji 1989 :-/ więc wypukłe linie i sporo uproszczeń(kokpit, wnęki podwozia głównego i kółka ogonowego, bardzo prosty silnik).
I następna kwestia odnośnie malowania z Hasegawy - są dwa:
-"310" "Ghostriders" VF-193 U.S.NAVY
-"18" "Deathrattlers" VMF-323 U.S.M.C.
Pytanko, bo nie jestem mocny w tym temacie :oops: , czy te malowania są "drugowojenne"?
A jak wygląda sprawa z modelem Academy?
W ModelFan 3/2000 Pan P.Skulski pokazał model Academy nr kat. 1656 w malowaniu z Okinawy Kennetha Walsh`a, wersja F4U-4 z uzbrojeniem skrzydłowym 6x12,7mm. Aktualnie w sklepach dostępny jest nr kat. 2124 i przedstawia wersję F4U-4B czyli z uzbrojeniem w działka 4x20mm a więc wersja latająca już w wojnie koreańskiej. Jaka jest różnica w wypraskach pomiędzy tymi edycjami modelu Academy?
Czy modele Academy mają wklęsłe linie podziału? W "ModelFan" napisano, że Academy to "pirat"(a nie korsarz) Hasegawy, tylko trochę poprawiony i zamienione ma linie. Pozostały jednak podobno te same błędy czyli np. zły obrys wiatrochronu i inne przypadłosci.
Czy zatem warto angażować się w model hasegawy?
Jakie są opinie, może ktoś "popełnił" ten model?
Przy okazji Corsairów, może ktoś z kolegów robił model academowy 2147, czyli wersję F4U-1D i zamieniał w nim silnik jakimś żywicznym odpowiednikiem. Poszukuję części nr D26 czyli tylną gwiazdę silnika :!: .
Rób swoje, a wszystko się uda. Nie słuchaj zazdrośników, którzy mówią, że jest już na coś za późno lub że w twoim wieku czegoś nie wypada.
kogel_model

Reklama

modele polskich samolotów

Re: 1/48 F4U-4 Corsair - Hasegawa czy Academy?

Postprzez Wojciech Perkowski » niedziela, 8 stycznia 2012, 16:38

Poczekałbym na zapowiadanego Hobbybossa - może akurat nie spalą podejścia ;o) .
Wojtek
Wojciech Perkowski

Postprzez kogel_model » niedziela, 8 stycznia 2012, 19:20

Panowie, dzięki za odpowiedzi.
Fajne linki.
Ale mały problem - ja mam już niestety :-/ Corsaira-4 z Hasegawy i o opinie o nim mi chodziło. Czy warto go ruszać - tzn. po pierwsze ryć mu nowe linie, po drugie kombinować ze zbyt płytkimi komorami podwozia głównego i praktycznie nieistniejąca wnęką kółka ogonowego, bardzo prymitywnym kokpitem po trzecie i po czwarte i piąte itd.......
A kupować Academy żeby znowu przerabiać albo czekać nie wiadomo jak długo na HB nie wiadomo jakiego?
No i te malowania z Hasegawy - czy są to malowania drugowojenne czy już po?
Rób swoje, a wszystko się uda. Nie słuchaj zazdrośników, którzy mówią, że jest już na coś za późno lub że w twoim wieku czegoś nie wypada.
kogel_model

Postprzez Wojciech Perkowski » niedziela, 8 stycznia 2012, 19:37

kogel_model napisał(a):... mam już niestety :-/ Corsaira-4 z Hasegawy i o opinie o nim mi chodziło. Czy warto go ruszać ...?

Nie warto moim zdaniem. Nie bez powodu CMK oferuje/oferowało konwersję do Tamki.
Wojtek
Wojciech Perkowski

Postprzez ivn » wtorek, 10 stycznia 2012, 01:49

Model Hasegawy wydany w 1981 lepszy jest pod względem wymiarów od Modelu Academy ale za to Academy wydana w 1987 ma wklęsłe linie podziału. Ogólnie Academy to kopia Hasegawy tak samo pusta w środku tylko dziwnym trafem nie trzyma tak dobrze jak Hasegawa wymiarów. Alternatywy nie ma no chyba, że przeróbki modelu Tamiya albo stary Monogram z 1967 roku. Myślę, że jeśli nie przeraża Cię rycie to masz najlepszy gotowy zestaw na rynku. Możesz też sprzedać Hase, która jest droższa od Academy i kupic właśnie tańszą Academy oszczędzając sobie rycia nowych lini podziału poszycia. Tak czy inaczej kabinę pilota + parę innych rzeczy będziesz musiał wykonać we własnym zakresie w obu przpadkach.

-"18" "Deathrattlers" VMF-323 U.S.M.C. jeśli ma na ogonie WS to napewno Korea 1950/51
Popatrz i poczytaj tu:
http://www.aircraftresourcecenter.com/G ... es/00.shtm
, zmagania z materią, którą Ty ku swojej uciesze posiadasz ;o)
Człowiek poległ na konwersji CMK+Tamiya, a dał radę Hsegawie+szrot z Tamiya :shock:

-"310" "Ghostriders" VF-193 U.S.NAVY też Korea ale niebardzo wiem kiedy.

A tu jeszcze coś ciekawego:
http://www.network54.com/Forum/644810/t ... -4+Corsair.

CMK+Tamiya, nie wygląda to zachęcająco. Co myślisz ?

pozdrawiam

ivn
ivn

Postprzez kogel_model » wtorek, 10 stycznia 2012, 08:54

Hej!
ivn - serdeczne dzięki, właśnie o taką odpowiedź mi chodziło :D . Jak w wojsku-krótko i na temat :mrgreen: . Teraz wiem już wszystko(no prawie :?: ).
A może jeszcze króciutka podpowiedź gdzie znaleźć kalki do drugowojennych czwórek, mógłbym wymienić na te z zestawu jakby ktoś chciał.
kogel_model

Postprzez greatgonzo » wtorek, 10 stycznia 2012, 13:17

greatgonzo

Postprzez kogel_model » wtorek, 10 stycznia 2012, 17:37

greatgonzo - great dzięki
a widział to ktoś gdzieś w naszych sklepach :oops: ?
kogel_model

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie