Bf 109F-4/Trop. - Zvezda - 1:48 - standard

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Bf 109F-4/Trop. - Zvezda - 1:48 - standard

Postprzez Kuba P. » wtorek, 10 stycznia 2012, 09:29

Muśtax napisał(a):U Ciebie na zdjęciu jest F ale jeszcze z wcześnijszym fotelem

To jest w ogóle bardzo wczesny F, być może i F-1, wyposażony do zadań JABO. O ile dobrze poznaję, to widać miękki, materiałowy pokrowiec na bęben i korpus działka MG-FF/m, widać panel sterowania podwieszeniami.
Fotel oczywiście wczesnego wzoru, taki jakiego zabrakło w tym modelu Zvezdy. Przy okazji byłoby rewelacyjnie jakby udało się znaleźć więcej zdjęć/rysunki tego fotela. On jest dość prosty do zrobienia od podstaw ale mi osobiście brakuje materiałów na jego temat.

Wracając do modelu: czy dla zaokrąglonych wnęk podwozie pokrowce powinny wyglądać tak samo, jak dla klasycznych? Mi się wydaje, że właśnie nie.
Kuba P.

Reklama

Postprzez posejdon » wtorek, 10 stycznia 2012, 14:06

W "Klubie 72" Skrzydlatej Polski był taki rysunek tylnej części kabiny, na którym pasy wychodziły zza fotela. Tam też znajdował się chyba jakiś napinacz do nich (albo to coś innego - nie wiem). Domyślam się więc, że jeżeli u mnie mocowanie ma być jak w G to chodziło tam pewnie o ten starszy typ?
posejdon

Postprzez Muśtax » wtorek, 10 stycznia 2012, 17:35

Masz rację na tych rysunkach wygląda to tak:
Obrazek
Obrazek
Przepraszam za jakość zamieszczonych rysunków ale zdjęcia robiłem kiepskim aparatem.

Wygląda to na jakiś tryb przejściowy między starym fotelem pilota z początkowych "F"gdzie pasy wychodziły z za niego a nowym gdzie były przytwierdzone na stałe, ale to tylko moje domysły, możliwe też że to jakaś pomyłka rysownika, poszukam jakiś fotek może się coś znajdzie żeby to potwierdzić istnienie takiej konfiguracji.

Edit.

Jednak autor rysunków się nie pomylił taki typ fotela razem ze sposobem mocowania pasów występował w naturze.
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam
Paweł
Muśtax

Postprzez Kuba P. » wtorek, 10 stycznia 2012, 19:15

Przy okazji sprawdziłem dwie rzeczy, które chcę sprostować:

[1] Na zdjęciu tego 109 F po lądowaniu na brzuchu nie widać miękkiego pokrowca działka FF tylko miękki pokrowiec ale działka MG 151 (mowa o tym 151 15mm kal. nie 151/20). To wskazuje na Bf 109 F-2, nie F-1.

[2] Sprawdziłem na zdjęciach skrzydeł 109 F z okrągłymi otworami wnęk podwozia i wygląda, że dolne mocowanie pokrowca we wnęce było poprowadzone po staremu. Dobrze, to wiele upraszcza.
Kuba P.

Postprzez posejdon » wtorek, 10 stycznia 2012, 20:44

Muśtax napisał(a):Obrazek

Właśnie takie rozwiązanie proponuje Zvezda. Za oparciem jest jakiś taki pręcik/wałek, dookoła którego będą zawijać się pasy. Dzięki - właśnie o ten rysunek mi chodziło.

Kuba P. napisał(a):[2] Sprawdziłem na zdjęciach skrzydeł 109 F z okrągłymi otworami wnęk podwozia i wygląda, że dolne mocowanie pokrowca we wnęce było poprowadzone po staremu. Dobrze, to wiele upraszcza.

No to całe szczęście. Chyba projekt by upadł gdybym miał to przerabiać bo nawet teraz jak pomyślę o wypełnianiu szczeliny między elementami tego pokrowca to mnie ciarki przechodzą ;o) . Chyba zaleję CA i nadmiar zmyję debonderem - pilnik to tam nie ma nijak podejścia.
posejdon

Postprzez Murek » środa, 11 stycznia 2012, 14:32

To podsumowując - dla wersji F-4, które mocowanie pasów jest poprawne?
Murek

Postprzez Kuba P. » środa, 11 stycznia 2012, 14:38

Podsumowując, na pewno drugie, tj fotel jak w modelu, ten z rysunków i zdjęć z Handbucha.
Czy w F używano już fotela takiego jak dla G - uczciwie powiem, że nie jestem pewien.
Taki późny fotel, ten jak w G, przedstawiony jest w Bf 109 F Ersatzteil-Liste i jest to jedyny typ tam pokazany.
Przeglądałem trochę zdjęć i mało gdzie widać w ogóle typ oparcia a zauważenie punktów mocowania pasów jest trudne.
Na pewno widziałem zdjęcia kabin 109 F-4, co do których nie mam wątpliwości ze to F-4 i mocowania pasów były niewidoczne, tak jak z rysunku i Handbucha. Więc jak tak zrobisz - nie zrobisz źle.
Kuba P.

Postprzez Murek » środa, 11 stycznia 2012, 15:28

Dzięki
Murek

Postprzez posejdon » piątek, 13 stycznia 2012, 01:15

Jeżeli ktoś ma w planach budowę tego modelu to wpadłem na pewien pomysł:
kokpit skleić razem z tymi dwoma elementami z tyłu. Dzięki temu można sobie ładnie wyrównać spoinę za oparciem fotela, dopasować pasy a po malowaniu wszystko ładnie pobrudzić. Podejrzewam, że odkryłem właśnie Amerykę w konserwach ale przyznam, że męczyła mnie myśl o dość uciążliwej obróbce tego miejsca.

Obrazek

Zdjęcie zrobiłem jeszcze przed szpachlowaniem połączenia. Teraz, po wyrównaniu i warstwie podkładu, wszystko wygląda elegancko. Wgłębienia w siedzisku już nie ma.
posejdon

Postprzez posejdon » niedziela, 15 stycznia 2012, 18:58

Wnętrze pokolorowane. Zdecydowałem się na zastosowanie blaszkowej tablicy bo nie byłem w stanie samemu wymalować. :oops: Brakuje jeszcze kilku drobiazgów. Przepraszam za jakość zdjęcia ale mój aparat nie chce robić przy sztucznym świetle.

Obrazek

Jaki kolor powinien być we wnękach podwozia? RLM 02 czy kolor spodu? Brezentowe osłony były malowane na kolor wnęki?

EDIT:
Zmieniłem zdjęcie. Jest w naturalnym świetle ale wiele to nie pomogło...
Ostatnio edytowano wtorek, 17 stycznia 2012, 01:23 przez posejdon, łącznie edytowano 2 razy
posejdon

Postprzez Murek » niedziela, 15 stycznia 2012, 23:31

Bardzo ładny kokpit. Jedynie rurka od paliwa powinna być żółta tylko w górnym odcinku, część pionowa była owijana czymś białym.
Murek

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 16 stycznia 2012, 16:29

posejdon napisał(a):Jaki kolor powinien być we wnękach podwozia? RLM 02 czy kolor spodu? Brezentowe osłony były malowane na kolor wnęki?

Zrób 02, będzie poprawnie.
Osłony z materiału w kolorze materiału. Montowane były do pomalowanego skrzydła.
Kuba P.

Postprzez posejdon » wtorek, 17 stycznia 2012, 01:04

Kuba P. napisał(a):Osłony z materiału w kolorze materiału.

:roll: Czyli jakie? Dowolne? Kojarzy mi się jakiś brązowy/oliwkowy...
posejdon

Postprzez Kuba P. » wtorek, 17 stycznia 2012, 08:28

posejdon napisał(a)::roll: Czyli jakie? Dowolne? Kojarzy mi się jakiś brązowy/oliwkowy...

Wybacz Stary, ale mi kojarzą się tylko czarno-białe. Musiałbym przegrzebać teraz zdjęcia, szukać jakichś informacji ale zwyczajnie nie mam na to czasu. Mam nadzieję, że się nie pogniewasz, ale tym razem nie dam rady podejść z tacą.

Napisałem Ci, że tego nie malowano tak jak nie maluje się plastikowych nadkoli w samochodach itp. Do gotowej wnęki mocowano pokrowiec. Ale jaki kolor miał ten materiał (brezent, jakiś impregnowany materiał, skóra?) musisz już sobie poszukać.
Kuba P.

Postprzez Muśtax » wtorek, 17 stycznia 2012, 09:07

Może coś w tym stylu:
Obrazek
Pozdrawiam
Paweł
Muśtax

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat