Fw 190 A Rudla

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Re: Fw 190 A Rudla

Postprzez Kuba P. » czwartek, 12 stycznia 2012, 21:58

Ja się specjalizuję we wróżeniu o kolorze spodów D-9/11/13, A-8/9 i F-8 :) Robię z tego licencjat.
A tak w temacie, jedyna rzecz po jakiej może dać się poznać czy to A czy F to fotka skrzydeł od przodu, żeby było widać co ma w okolicy zewnętrznego działka. Jak ma panele z gniazdkami dla ETC to F-ka. Jak ma gładką zaślepkę albo ślady po wyjętych armatach - A.
Poza tym tego samolotu prawie nie widać na tych zdjęciach. Wróżycie Panowie ale to wszystko psu na budę. Co widać, że ma oznaczenia Kommodore i tyle. Jest o wiele więcej lepiej obfotografowanych 190, których wygląd można zrekonstruować i to ma sens bo będzie jak malować modele tylko, że to samoloty anonimowe. Tu jest Rudel, swoją drogą nieźle spaczony koleś i kawałek Focke-Wulfa.
Dla mnie nuda. SORRY.
Kuba P.

Reklama

Postprzez shivadog » czwartek, 12 stycznia 2012, 23:08

Kuba P. napisał(a):A tak w temacie, jedyna rzecz po jakiej może dać się poznać czy to A czy F to fotka skrzydeł od przodu, żeby było widać co ma w okolicy zewnętrznego działka. Jak ma panele z gniazdkami dla ETC to F-ka. Jak ma gładką zaślepkę albo ślady po wyjętych armatach - A.
Poza tym tego samolotu prawie nie widać na tych zdjęciach. Wróżycie Panowie ale to wszystko psu na budę. Co widać, że ma oznaczenia Kommodore i tyle. Jest o wiele więcej lepiej obfotografowanych 190, których wygląd można zrekonstruować i to ma sens bo będzie jak malować modele tylko, że to samoloty anonimowe. Tu jest Rudel, swoją drogą nieźle spaczony koleś i kawałek Focke-Wulfa.
Dla mnie nuda. SORRY.

Wiesz Kuba wszystko zależy od punktu widzenia, Ty powiesz nuda, bo niewiele widać, Ewpiga powie nuda, bo taki w jedym kawałku, ktoś inny powie, że nie ma nic wyjątkowego w kamuflażu. Dla mnie ciekawe było sprawdzanie czy można coś wyczytać z tych fragmentów (taka fotograficzna archeologia), dla kogoś kogo kręcą historie asów (nawet spaczonych) to będzie właśnie to. Nie będzie miało dla nich nawet znaczenia czy to F, czy A, skoro prawie się nie różnią (tak wiem, rzecz względna).
shivadog

Postprzez Kuba P. » czwartek, 12 stycznia 2012, 23:13

Mogę Ci rzucić ze 20 przypadków, gdzie widać więcej i bardziej kompleksowo a na bank zabawę z interpretacją będziecie mieli większą bo po prostu widać kawal samolotu z fajnych ujęć. Tu jest naprawdę cienki materiał.
Ale ok, nie psuję zabawy.
Kuba P.

Postprzez shivadog » czwartek, 12 stycznia 2012, 23:16

Kuba P. napisał(a):Mogę Ci rzucić ze 20 przypadków, gdzie widać więcej i bardziej kompleksowo a na bank zabawę z interpretacją będziecie mieli większą bo po prostu widać kawal samolotu z fajnych ujęć.
).
To dawaj od czasu do czasu po jednym, to fajna zabawa.
shivadog

Postprzez Grzegorz2107 » czwartek, 12 stycznia 2012, 23:58

Kuba P. napisał(a):A tak w temacie, jedyna rzecz po jakiej może dać się poznać czy to A czy F to fotka skrzydeł od przodu, żeby było widać co ma w okolicy zewnętrznego działka. Jak ma panele z gniazdkami dla ETC to F-ka. Jak ma gładką zaślepkę albo ślady po wyjętych armatach - A
.

No i po to jesteś, z licencjatem czy bez.
Grzegorz2107

Postprzez Georg01 » piątek, 13 stycznia 2012, 09:53

Kuba P. napisał(a):A ja zapytam tak prozaicznie - A czy F? :)
Dość fundamentalna kwestia, jakby poza chęcią mierzenia kąta padania cienia ktoś próbował zmalować model tego samolotu.

To dobre pytanie. Na nowe zdjęcia nie ma co liczyć. Natomiast na pewno zachowały się dokumenty stanu sprzętu dla Stab./SG 2 od 01.08.1944. Cała sprawa może dotyczyć okresu sierpień-październik 1944. Obstawiam F-8.
Georg01

Postprzez Pawel Burchard » piątek, 13 stycznia 2012, 11:29

Są takie zestawienia. Wynika z nich, że mógł by to być F-8 lub G-8.

p.
Pawel Burchard

Postprzez Pawel Burchard » środa, 22 maja 2013, 11:07

Kolejne fotki (źródło internet) -

Obrazek

Obrazek

Teraz przynajmniej wiadomo gdzie i kiedy.

p.
Pawel Burchard

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste