M48 - Wietnam - Revell 1/72 - pierwszy czołg :)

Budujesz modele w 'małej' skali, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

M48 - Wietnam - Revell 1/72 - pierwszy czołg :)

Postprzez alphard » wtorek, 17 stycznia 2012, 20:10

Witam.
Jestem żółtodziobem jeżeli chodzi o modelarstwo, a o modelach "pancernych" to mogę powiedzieć śmiało, że prawiczkiem :)

Główny bohater
Obrazek

Na początek szybki in box - niestety nie kompletny, gdyż zacząłem już składać kiedy pomyślałem o zdjęciach :oops:
Model jak na moje możliwości wygląda dosyć przerażająco - mnóstwo wersji, malowań, luf, wieżyczek. Początkowo trochę ciężko było mi się w tej całej instrukcji połapać. Postanowiłem zrobić taki, który mi osobiście będzie się podobał w sumie będzie to A5, ale nie do końca z instrukcji. Mam nadzieje, że nie zostanę zlinczowany za lekkie SF.

I jeszcze jedna prośba nie krzyczcie jeżeli nie będę używał fachowego słownictwa lub coś pomylę - Dzięki :)

gąski:
Obrazek

i jeszcze więcej gąsek - jak ja to posklejam :roll:

Obrazek

Obrazek

Na początek wyciąłem większe elementy wannę - górę, wieżyczki i spsowałem na sucho. O ile przód wygląda całkiem nie źle to z tyłu nie jest już tak kolorowo.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Usunąłem też linie po formach na wannie - nie mam pojęcia czy usuwać je z tych rolek - w sumie będzie zasłonięte przez koła.

Obrazek

Następnie przymierzyłem tą małą wieżyczkę, ale chyba nie powinna być obsadzona tak wysoko więc podebrałem sklapelkiem trochę materiału z tego mocowania. Rozumiem że ten element zaznaczony strzałeczką to jakiś wizjer- peryskop czy nie należałoby go podebrać z przodu żeby nadać mu trochę trójwymiarowości ?

Obrazek

Obrazek

I teraz dwa pytania na koniec.
Co zrobić z tą dziurą? przyznam, że trochę mnie drażni. wstawić coś w środku wanny co zapobiegnie przedostawaniu się światła na wylot? Bo raczej gąski tego nie zakryją.

Obrazek

Oraz czy ten odcień może być jako baza do malowania amerykańskich M48 w Wietnamie ? Jeżeli nie - to jakiego koloru użyć:)

Obrazek

Na koniec model złożony na sucho prezentuje się tak - czy montując lufę nie lepiej wkleić ją na stałe - nie chciałbym żeby po miesiącu opadła i wyglądała jak nie powiem co :)

Obrazek
Obrazek
alphard

Reklama

Re: M48 - Wietnam - Revell 1/72 - pierwszy czołg :)

Postprzez czak45 » wtorek, 17 stycznia 2012, 20:56

Piękna relacja jak na żółtodzioba :)
czak45

Postprzez alphard » wtorek, 17 stycznia 2012, 21:18

Podglądam najlepszych na forum ;) ... hehe
Obrazek
alphard

Postprzez Slash » wtorek, 17 stycznia 2012, 23:13

Może jak jesteś chętny na lekkie SF to zrobiłbyś polskiego Pattona z kampanii na Krymie w 1980 roku :?: :lol:
Mówię poważnie, sam mam czasem na takie wariacje ochotę przekładając pudełka z modelami o których pierwowzorach nie wiem za wiele. Relacja, fakt. Dobra, mam nadzieję, że utrzymasz taki poziom relacjonowania do końca. Dziurę sądzę, że możesz zostawić, zasłoni ją najpewniej gąsienica, a jak nie to się jeszcze błoto brudem doszpachluje. No chyba, że ambicja Ci nie pozwala to przepraszam ;o) Kolor bazowy, jeśli zamierzasz potem smarować jeszcze olejami (patrz form), może być wieloma zielonymi. Farby olejne dla plastyków pozwalają w znacznym stopniu zmieniać kolor wyjściowy. Przy czym lepiej zacząć wówczas do lekko za jasnej bazy.
Slash

Postprzez alphard » wtorek, 17 stycznia 2012, 23:47

na polskiego pattona niesty nie mam zadnych kalek- to dopiero moj 5 model wiec sie jeszcze nie dorobilem.

mam nadzieje, zabawa olejami mi sie uda. Bedzie to moje pierwsze spotkanie z ta technika, ale do tego jeszcze daleka droga.
Obrazek
alphard

Postprzez Slash » środa, 18 stycznia 2012, 00:05

Gdybyś miał chęć na takiego daleko posuniętego SF to myślę, że coś bym dobrał z kalek. Jakieś numery na wieżę, tu akurat mam wybór, coś może na godła, napisy eksploatacyjne, małe czerwone gwiazdki na lufę jako oznaczenia trafionych, a pewnie i szachowniczki w odpowiednim formacie ;o)
Slash

Postprzez alphard » środa, 18 stycznia 2012, 00:29

Hehe... wchodze w to... :-) szczegóły dogadamy na pw, ale to już jutro bo właśnie skonczylem wycinanie i szlifowanie tych wszystkich koleczek- pora spac.
Obrazek
alphard

Postprzez alphard » środa, 18 stycznia 2012, 17:46

No to "pracy" ciąg dalszy:

Najpierw dopasowałem wieże - myślę, że teraz wygląda całkiem nieźle. Oraz wyciąłem ten "peryskop" bo kawałek nalanego plastiku mnie drażnił. Poszło łatwiej niż myślałem - użyłem do tego skalpelka jak na zdjęciu oraz papierku 800 przyklejonego na CA do czubka wykałaczki. Co to za urządzenia na wieży bo rozumiem ze z przodu to wizjerki?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

następnie zabrałem się za lufę - coś dziwnie wyszło niby wszystko do siebie ładnie pasowało - jednak jest krzywo obawiam się ze teraz jak to przyszlifuje to od przodu będzie to lipnie wyglądało - gdyż otwór nie będzie już centralnie :|

Obrazek

następnie wyciąłem wszystkie kółeczka i przeszlifowałem papierkiem 400 - nie mam pojęcia czy to dobre posunięcie, ale takie gładkie dziwnie wyglądały - przecież to czołg nie jakieś BMW.

Obrazek

Później złożyłem to ustrojstwo, które ma być zamontowane na lufie/wieży - nie mam pojęcia co to jest ..ale paskudnie do siebie pasowało - zalałem CA i przetarłem - przy okazji troszkę zmniejszyła się ta "kratka/rączka"

Obrazek

I na koniec co zrobić z fakturą wieży na górze nie jest ona jak reszta - jakaś jakby bardziej płaska - kupić nitro i sztywnym pędzelkiem? czy może jakieś inne pomysły?

Obrazek
Obrazek
alphard

Postprzez Sherman » czwartek, 19 stycznia 2012, 15:22

Te cosie na wieżyczce dowódcy to wizjery. Dość marnie zrobione.

To pudełko na lufie to o ile pamiętam noktowizor, ale nie jestem na 100 pewny.

Z modelem ESCI (bo to tak naprawdę właśnie stare ESCI pakowane przez Revella) jest ten zasadniczy problem że ma koła zrobione jako walce, a w rzeczywistości były to podwójne koła. Nie pamiętam jak się ma sprawa z płytą nadsilnikową, bo coś mieli pomieszane, ale nie wiem czy w tej wersji czy w innej. Musiałbyś poszukać gdzieś w necie (i chyba lepiej szukać po ESCI jako poroducencie).

Powodzenia ;o)
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez rollingstones » czwartek, 19 stycznia 2012, 15:25

Świetna relacja.
płotka
rollingstones

Postprzez alphard » czwartek, 19 stycznia 2012, 16:52

Sherman napisał(a):Te cosie na wieżyczce dowódcy to wizjery. Dość marnie zrobione.

W sumie w zestawie są jeszcze dwie inne opcje (2 różne włazy ) najlepiej będzie jak wytne i sobie zobacze jak wygląda w innych konkfiguracjach - przecież ma być SF.

Sherman napisał(a): Musiałbyś poszukać gdzieś w necie (i chyba lepiej szukać po ESCI jako poroducencie).
Powodzenia ;o)

Jutro w pracy na spokojnie pośmigam sobie po necie i poszukam - to bardzo "ciekawy" czołg więc warto dowiedzieć się więcej :)

rollingstones napisał(a):Świetna relacja.

Wcześniej już pisało tak kilka osób- Dzięki. :oops:
Myślę, że prowadzenie takiej relacji to nic trudnego - najważniejsze to na bieżąco dokumentować postęp z prac - później przy wolniejszej chwili można spokojnie wrzucić fotki na serwer (mam własny możliwe, że to trochę ułatwia sprawę zwłaszcza jeżeli chodzi o nazwę zdjęć) i napisać posta.

Moje małe "studio" fotograficzne wygląda tak:
Obrazek

Sorki za "pierdzielnik" na biurku, ale dopiero się uczę utrzymywania porządku przy modelowaniu. Po prawej sobie dziubam, a po lewej mam rozwinięte tło - kawałek tapety z zeszłorocznego remontu (w szafie mam taki zapas, że tła starczy mi na lata). Jak zrobię coś co warto pokazać wrzucam na tło, przestawiam lampkę i cykam zdjęcie - po czym dziubam dalej. Myślę, że to najwygodniejszy sposób jaki tylko może być. Oświetlenie jest praktycznie ciągle takie same więc ustawiam aparat raz i ewentualnie wprowadzam małe korekty.
Będe kończył kawe i śmigam podziałać przy czołgu ;o)
Obrazek
alphard

Postprzez Sherman » czwartek, 19 stycznia 2012, 16:56

Konstrukcja zaiste ciekawa, sam mam go na liście "kiedyś kupię" bo chce zrobić takiego z Wietnamu.

OKB Grigorow robi zestaw kół (podwójnych) i gąsienic we wtrysku, bodajże BlackDog robi zestaw tobołów i worków z piaskiem na niego.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez czak45 » czwartek, 19 stycznia 2012, 19:38

"Pierdzelnika" to nie widać.
Fajne mebelki nie szkoda?
czak45

Postprzez alphard » czwartek, 19 stycznia 2012, 22:11

czak45 napisał(a):Fajne mebelki nie szkoda?
Od kiedy pozbyłem się stacjonarnego kompa biurko stało się nie potrzebne - staram się wycinać elementy na tej wysuwanej szufladzie - zawsze można ją wymienić na nową:)

Człowiek siądzie na chwile przy modelu i 4 godziny z życiorysu wyrwane :shock:

Na początek tak jak pisałem wyżej wyciąłem pozostałe konfiguracje "włazów" i przymierzyłem jak to wygląda i jak na mój gust najlepiej prezentuje się wersja z wieżyczką:)

Obrazek

Później pojechałem wannę bardzo rzadką farbką - tak na wszelki wypadek nie wiedziałem czy po złożeniu kółek będę miał dostęp do tej przestrzeni, a maluje pędzlem (zawsze lepiej trochę zielonego niż miałoby być widać goły plastik). Na szczęście jakoś się da tam dojść.
Czubkiem skalpelka wywierciłem mały otworek w lufie - od razu lepiej wygląda :)
Pytanie do specjalistów na jaki kolor pomalować wnętrze tego ustrojstwa ??? przyłożyłem ten "filtr" z zestawu żeby zobaczyć jak mocno będą widoczne środki i okazało się, że będą dobrze widoczne ;/

Obrazek

Pora na wklejanie kółeczek i tych mini amortyzatorków :) Szczerze mówiąc to ani nie jestem zachwycony ani załamany. Myślałem, że będzie łatwiej ustawić te koła w miarę prosto, ale jak na pierwszy raz tragedii też nie ma.

Obrazek

i na koniec czołguś złożony na sucho - lufę przykleiłem na stałe w jednej pozycji oraz dopasowałem już tył, który troszkę tam nie pasował.

Obrazek
Obrazek
alphard

Postprzez alphard » niedziela, 22 stycznia 2012, 02:00

No to jedziemy dalej;)
Dziś nie będę się zbytno rozpisywał bo padam z nóg :-/
Podoklejałem do wieży co mi się podobało oraz jakieś pierdołki do reszty czołgu. Zabrałem się za składanie gąsek - o matko jakie to męczące. Wyszło jak wyszło - szału nie ma, ale też płakać nie będę :) ważne, że przypomina czołg :) ... jutro poskładam wszystko i biorę się za malowanko :)

Jak to mówią: "Jeden obraz jest więcej wart niż tysiąc słów"

Obrazek
Obrazek
alphard

Następna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe w skali 1:72 i mniejsze - warsztat