BT-7 wrzesień 39, 1:35, Tamiya

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: BT-7 wrzesień 39, 1:35, Tamiya

Postprzez TomB(raider) » poniedziałek, 2 stycznia 2012, 00:44

Prawie koniec klejenia i szlifowania. Jest jeszcze kilka rzeczy do poprawki. No i praca nad gąskami, tak jak było wspomniane wcześniej, jest troszkę śladów po wypychaczach do usunięcia.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zacząłem zastanawiać się nad dokupieniem metalowej lufy, ta z zestawu jakaś taka jajowata w przekroju...
Pozdrawiam
Tomek
TomB(raider)
TomB(raider)

Reklama

Postprzez kugelblitz » poniedziałek, 2 stycznia 2012, 09:43

Dokupienie lufki ma sens. Ta z RB Model jest fajna i kosztuje grosze tyle że w BA-10 Zvezdy okrutnie się namęczyłem żeby ją zamontować.
Popatrzcie na jamniczka, wyturlał się z koszyczka
kugelblitz

Postprzez Pan_Cerny » poniedziałek, 2 stycznia 2012, 09:55

Raczej trudno przekładać trudność mocowania lufy w modelach różnych producentów.
Tomek, ja myślę że Cię robak inwestycji podgryza, bo jakże to do modelu nic nie dokupić? Nie uchodzi zrobić prosto z pudła...
Ja tam nie widzę by była jajowata. Na pewno jest nieostra. Ale to pewnie wina zdjęć, w realu jest pewnie ostra jak żyleta :)
Zaglądałem do swoich modeli i zestawowe lufy są jak najbardziej ok.
Tymcza!
Marek
Mam zmienne IP i się tego nie wstydzę.
Pan_Cerny

Postprzez merlin_PL » poniedziałek, 2 stycznia 2012, 11:32

Mocowałem u siebie jest OK . Akurat myślę , że tego nie trzeba zmieniać.
Ten model detalami się broni w zasadzie sam.
Ja u siebie gąski jedynie zmieniłem. W pierwszej kolejności ślady po wypychaczach mnie denerwowały. Potem trochę brak zwisu.
Wiem friul to największy wydatek, ale fajnie wyglądają. Zwis lekki tez jest. Do tego możesz w każdej chwili zdjąć i kołowy zostawić. :)
Łańcuszek zestawowy też dodaj z przodu bo ożywia model . :)
Robią się różne rzeczy
merlin_PL

Postprzez TomB(raider) » poniedziałek, 2 stycznia 2012, 12:57

Marek, przy usuwaniu z lufy śladów po formie owinąłem lufę papierem ściernym i obracałem ją w palcach trzymając papier. Ewidentnie czuć było, że nie jest ona okrągła.
Kilka spraw jeszcze mi się nasunęło. Jedna z pokryw włazu wieżowego ma zakładkę, chyba żeby ładniej się układały jako położone. Podejrzewam, że takich zakładek nie było w rzeczywistości? Kolejna sprawa, czy pokrywy włazów wieżowych, jak i kierowcy były białe od środka?
merlin_PL napisał(a):Łańcuszek zestawowy też dodaj z przodu bo ożywia model .

Tak, łańcuszek będzie, ale dopiero przed brudzeniem, tak jak i reflektory.
Pozdrawiam
Tomek
TomB(raider)
TomB(raider)

Postprzez Pan_Cerny » poniedziałek, 2 stycznia 2012, 13:14

Klapy na wieży były zwykłymi stalowymi prostokątami. Żeby nie zapadły się do wieży, wokół otworu wejściowego w jej dachu był przyśrubowany blaszany pas na którym się te klapy opierały. Powierzchnia klap powinna być zlicowana z dachem.
http://data3.primeportal.net/tanks/yuri_pasholok/bt-5/images/bt-5_265_of_349.jpg
Nie mam teraz modelu w rękach, ale myślę że tamija robiąc schodek w klapie chciała oszukać oko modelarza. Chcąc być w zgodzie z realiami musiała by te klapy zrobić cienkie jak opłatek.
Klapy od wewnątrz powinny być zielone tak jak czołg z wierzchu.

A co do lufy, to chyba nie pozwolisz by ktoś macał Twoją armatkę? Otwór wylotowy jest okrągły. Dopóki jest okrągły, to lufa mogłaby mieć przekrój elipsy a na zdjęciach i tak by tego nie było widać. Metalowe lufki to fetysz.
Tymcza!
Marek
Pan_Cerny

Postprzez pawel » sobota, 7 stycznia 2012, 19:21

TomB(raider) napisał(a):Chciałbym zrobić go z wizyty przyjaźni we wrześniu 1939. Z tego co oglądałem w sieci, to większość zdjęć ze wspomnianej wizyty pokazuje BT-7 z wieżą stożkową. .
Jest sporo zdjęć pokazujących BT-7 z wieżami cylindrycznymi w czasie "wyzwalania" ziem zachodnich w 1939 roku. Były na Ukrainie, więc może i dalej na zachód też dotarły. Zdjęcie wykonane we Lwowie w 1939 pokazuje czołgi z wieżami stożkowymi i chyba dwubarwnym kamuflażu. Piszę chyba, bo tylko dwóch kolorów na pewno można się dopatrzeć, ale trzech wykluczyć nie można.
pawel

Postprzez TomB(raider) » wtorek, 10 stycznia 2012, 10:47

Dzięki za informację. Próbowałem wyszukać te zdjęcia w sieci, ale albo ich nie ma, albo nie umiem zadać odpowiedniego zapytania wujkowi Google.
Pozdrawiam
Tomek
TomB(raider)
TomB(raider)

Postprzez pawel » wtorek, 10 stycznia 2012, 20:04

TomB(raider) napisał(a):Dzięki za informację. Próbowałem wyszukać te zdjęcia w sieci, ale albo ich nie ma, albo .
Albo są źle opisane. Sam niedawno oglądałem w sieci album "ZSRR 1941" a w nim np. zdjęcie T-34 model 43. Ja wspomniane zdjęcia widziałem w monografii "Tanki BT " wydawnictwa Wojennyj Muziej.
pawel

Postprzez Pan_Cerny » środa, 11 stycznia 2012, 01:33

Obrazek
17 września 1939 - przejazd przez granice z Interturistem

Obrazek
Czołgi 24. lekkiej brygady wjeżdżają do Lwowa

Obrazek
Parada we Lwowie. 7 listopada 1939

Zdjęcia pochodzą z zeszytu Бронеколлекциа 5/96 - Лекий танк БТ-7
Tymcza!
Marek
Pan_Cerny

Postprzez Mariusz 72 » sobota, 14 stycznia 2012, 14:36

Pogapię się :shock: . Model chyba łatwy nie jest?
Kiedyś chciałem go budować ale odpuściłem sobie wszystko co CCCP z braku czasu.
War-sztat klik: Obrazek Obrazek Obrazek
Portfolio: klik
Mariusz 72

Postprzez Pan_Cerny » sobota, 14 stycznia 2012, 18:32

Mariusz 72 napisał(a):Model chyba łatwy nie jest?

Mariusz, to nie jest model dla Ciebie. Składa się fenomenalnie i nic nie trzeba poprawiać (jeśli się chce mieć wczesnego BT-7).
Tobie bym polecił zviezdę ze zwichrowanych wyprasek. Przy tamiyi byś się zanudził na smierć. :)

Tomek, leniu, pokaż co zrobiłeś do tej pory.
Tymcza!
Marek
Pan_Cerny

Postprzez TomB(raider) » sobota, 14 stycznia 2012, 19:29

pawel napisał(a):Jest sporo zdjęć pokazujących BT-7 z wieżami cylindrycznymi w czasie "wyzwalania" ziem zachodnich w 1939 roku. Były na Ukrainie, więc może i dalej na zachód też dotarły. Zdjęcie wykonane we Lwowie w 1939 pokazuje czołgi z wieżami stożkowymi i chyba dwubarwnym kamuflażu. Piszę chyba, bo tylko dwóch kolorów na pewno można się dopatrzeć, ale trzech wykluczyć nie można.

Dzięki, faktycznie, zmieniając trochę zapytanie daje się więcej znaleźć.
Mariusz 72 napisał(a):Pogapię się :shock: . Model chyba łatwy nie jest?

W sumie, to Pan_Cerny Ci już odpowiedział. Model to bułka z masłem. Typowe klocki lego. Jak dla mnie, można by popracować nad osłoną silnika, ponieważ mam podejrzenie, że powinna być inna, w modelu jest późna. Znając jednak radzieckie realia, to każda konfiguracja była możliwa.
Jeżeli masz ochotę skleić model i pomalować, ot tak dla samego fun'u, to polecam. :-)
Pan_Cerny napisał(a):(...)
Tomek, leniu, pokaż co zrobiłeś do tej pory.

Dzięki Marek za fotki.
Jeżeli chodzi o model, to nie ma co pokazywać. Pomalowałem w środku wieżę i wannę, walczę ze śladami po wypychaczach w gąsienicach. Głowię się jak to zorganizować, żeby kierowcę wsadzić do środka po zamknięciu kadłuba, ponieważ wolę iść dalej z modelem, niż siedzieć teraz nad figurką...
Pozdrawiam
Tomek
TomB(raider)
TomB(raider)

Postprzez TomB(raider) » czwartek, 26 stycznia 2012, 11:19

Generalnie to myślałem, że z malowaniem aerografem jest jak z jazdą na rowerze. Niestety tak nie jest. Odkopałem moją farbkę Model Master Acryl, którą malowałem kilka lat temu KV-1 i chciałem pomalować nią BT. Niestety, pomimo użycia rozcieńczalnika Model Mastera, cały czas zatykał mi się areo. Różne kombinacje z rozcieńczalnikami spowodowały tylko tyle, że wczoraj kupiłem to co było w najbliższym sklepie - Valejo. Tu też działy mi się dziwne rzeczy, a do tego skończył mi się zmywacz Wamodu. Miałem drugi, kilkuletni, kupiony niedługo po tym jak kupiłem ów pierwszy co akurat się skończył. I co? I okazało się, że trafiłem na słynny zmywacz Wamodu, który niszczy plastik. Cóż, dzisiaj znów muszę odwiedzić sklep (mam nadzieję, że zdążę do 18).
Z beciaka byłem bardzo zadowolony. Do czasu gdy go pomalowałem. Jest kiszka, ale może coś się jeszcze z niego da zrobić.
Poniżej zdjęcia zrobione na szybko. Było późno i wybaczcie, ale nie miałem już siły wyciągać aparat.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Tomek
TomB(raider)
TomB(raider)

Postprzez TomB(raider) » środa, 1 lutego 2012, 09:33

Cóż, mogę tylko powiedzieć, że modelarsko cofnąłem się znacznie. Do tego doszły nowe wyzwania zwane modulacją itd. Nie idzie mi i tyle.
Poniżej, coś dla osób o mocnych nerwach. Osoby ze słabym sercem proszę o przełączeniem się do innego wątku.
Nie jestem zadowolony z efektów mojej pracy... Próbowałem zrobić coś a'la MiG, ale to dla mnie 'z motyką na słońce".

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Tomek
TomB(raider)
TomB(raider)

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat