Odkurzanie starych zestawów

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Odkurzanie starych zestawów

Postprzez milord » czwartek, 26 stycznia 2012, 23:46

Witam, ostatnio wygrzebałem z szafy stary prezent, ale jestem zupełnie początkujący i nieuświadomiony. Kiedyś cośtam już sklejałem, ale niezbyt poważnie. Poczytałem już conieco i chyba mogę się wziąć do roboty, ale martwi mnie kurz. Czym najlepiej oczyścić z niego wypraski, szczególnie szczeliny i zakamarki, żeby dało się je bezproblemowo skleić? Mam nadzieję że nie zostanę uznany za upośledzonego. :)
milord

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Odkurzanie starych zestawów

Postprzez Adam Obrębski » czwartek, 26 stycznia 2012, 23:55

Bez przesady... zdmuchnij? :mrgreen:
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez piotr dmitruk » piątek, 27 stycznia 2012, 00:17

Ewentualnie woda, mydło i stara szczoteczka do zębów.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Jiloo » piątek, 27 stycznia 2012, 11:12

Ja nowe modele traktuję tak samo. Przed malowaniem wszystkie wyciete i przygotowane części wrzucam do miseczki z wodą i płynem do mycia naczyń i jadę szczoteczką do zębów. Myślałem, że to stardardowa procedura ;o)
| keep-disco-evil |
Jiloo

Postprzez HK » piątek, 27 stycznia 2012, 11:18

Jiloo napisał(a):Ja nowe modele traktuję tak samo. Przed malowaniem wszystkie wyciete i przygotowane części wrzucam do miseczki z wodą i płynem do mycia naczyń i jadę szczoteczką do zębów. Myślałem, że to stardardowa procedura ;o)

W starych lub niszowych zestawach zdarzało się, że wypraski były lekko tłuste od separatora w formach. No i jeszcze jeśli wypraski były wielokrotnie "macane" tłustymi paluchami. Ale w pozostałych przypadkach, twoja procedura jest jak rumianek w medycynie - nie zaszkodzi, nie pomoże.
Ponieważ podczas klejenia i montażu i tak mogą powstać ślady od palców, ja przed położeniem podkładu przecieram powierzchnię alkoholem - spirytusem lub izopropylem. Czasem przed położeniem farby na podkład też, ale to juz raczej spirytusem (z tym, że nie podkład akrylowy!) bo izo może lekko naruszać surfacera.
Ostatnio edytowano piątek, 27 stycznia 2012, 11:26 przez HK, łącznie edytowano 1 raz
Hendryk
HK

Postprzez Jiloo » piątek, 27 stycznia 2012, 11:22

Oj, jak obrabiam części to macam je jak szalony. Wolę odtłuścić. Napewno nie zaszkodzi :)
| keep-disco-evil |
Jiloo

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje