Akrylowe farby Humbrola

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Akrylowe farby Humbrola

Postprzez mr » środa, 7 listopada 2007, 11:48

A może koledzy podłożą sobie skrawki cienkiej folii pod nakrętki, takiej do żywności, rozwiązując tym samym wszystkie problemy...
mr

Reklama

Postprzez MarcinKK » środa, 7 listopada 2007, 16:01

Metalowe nakrętki można lekko podgrzać np w ciepłej wodzie lub na kaloryferze, a plastikowe można delikatnie podważyć/podgiąć z kilku stron np nożykiem.

Ja natomiast mam ogromny problem z odkręceniem słoiczka z Clearfixem (taka nakrętka którą trzeba nacisnąć i przekręcić), jakiś sfajdolony ma ten mechanizm że nawet jak słoń na to usiądzie to nie chce się otworzyć :(
MarcinKK

Postprzez Greszi » niedziela, 29 stycznia 2012, 00:10

Po ponad czterech latach odgrzeję kotleta.

Ostatnio Airfix dodaje do niektórych modeli farbki akrylowe.
Chcąc, nie chcąc - stałem się posiadaczem kilku takich pojemniczków.
To da się tym malować, czy od razu dać sobie spokój?
A jeśli malować to czym rozczieńczać? Nie chcę kupować oryginalnego rozcieńczalnika, bo na dłuższą metę nie zamierzam ich stosować.
Tomek
Greszi

Postprzez Jiloo » niedziela, 29 stycznia 2012, 11:19

Z opinii wynika, że najbardziej uniwersalny jest rozcieńczalnik Gunze Mr. Color Levelling Thinner ewentualnie Mr. Color Thinner.
Farby akrylowe i rozcieńczalniki
| keep-disco-evil |
Jiloo

Postprzez Władek » sobota, 3 marca 2012, 17:57

Stratocaster napisał(a):
Krzysztofoslaw napisał(a): (...) skoro mogę kupić przynajmniej pactrę i mieć słoiczek z zakrętką... :) (wiem, że to mało modelarskie podejście do farb, ale dla mnie to się liczy, jak się otwiera farbki:))

To kup sobie słoiczek farby Tamiya, a jego funkcjonalność odbierze Ci mowę na trzy dni. :mrgreen:

Potwierdzam najlepsza Tamiya i Vallejo.
Władek

Postprzez iras67 » sobota, 3 marca 2012, 20:40

Kiedyś Humbrol robił farbki akrylowe w 12ml białych opakowaniach otwieranych (nie odkręcanych) na biały kapsel z okrągłą naklejką koloru i numerem .Mam jeszcze kilka tych farbek i... maluje się nimi świetnie pędzlami i aerkiem , pigment w tych które mam jest zbliżony do innych akryli np.Lifecolor. Farba na przestrzeni 17 lat otwierana była wielokrotnie, jedynie delikatnie zgęstniała. Bardzo dobre jakościowo farbki.Wiem że kiedyś produkowali akryle podobne do jakości tych Hellera z zaokrąglonym dnem z takiego przeźroczystego tworzywa i to była lipa totalna.
iras67

Poprzednia strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje