Będzie PZL -37..Łoś". Hawker Hurricane już jest !

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Re: Będzie PZL -37..Łoś". Hawker Hurricane już jest !

Postprzez Marek Naja » niedziela, 29 stycznia 2012, 14:31

K.Y.Czart napisał(a):To ja też powiem, co mam na wątrobie, choć miałem już więcej gęby w sprawie nie otwierać. Najbardziej mnie bawi w tym wszystkim to, że najwięcej krytyki (ba... wręcz złośliwości i szyderstwa) na budowniczych Łosia spada od tych modelarzy, którzy zwykli dość lekko i pobłażliwie traktować swoje hobbystyczne produkcje modelarskie.

Ale ja napisałem, że ci goście będą moimi guru :mrgreen: Piszę w tym wątku tylko dlatego, że nieraz widziałem jak na forach modelarskich odbywa się lincz na kimś kto nie poprawił, ba nie chce poprawić jakiejś linii o 0,5 mm. Tymczasem tu mamy sytuację taką, że na hasło "robią Łosia" rozlega się gromkie hurra. A że robią kaszanę, to pada odpowiedź, wicie rozumicie, a najlepiej sami zróbcie lepszy... Widzę tu efekt skali. Jak ktoś marnuje kupkę plastiku za parędziesiąt zł, to trzeba go na forum zjechać. Jak ktoś marnuje parę ton stali i aluminium, to wicie rozumicie...
Ja przeważnie zlewam czy coś wygląda tak czy inaczej, bo robię przeważnie kilka, kilkanaście razy modeli więcej niż inni. Robię je różne i zwyczajnie nie chce mi się za każdym razem robić doktoratu na temat danego modelu. Ba, nie mam zwyczajnie na to czasu, a na dodatek nie jest to akurat ta część modelarstwa, która mnie interesuje. Nigdy jednak nie wyrażałem się lekceważąco o tych co budują jeden model 5 lat poprawiając te przysłowiowe 0.5 mm. I ktoś dysponując ograniczonymi środkami może to poprawić. Tu zaś grupa gości, dla których inżynieria lotnicza, to chleb powszedni, mając do dyspozycji pełny warsztat niezbędny do budowy normalnego samolotu odwala kaszanę na poziomie małego Kazia. Mnie zupełnie nie rażą pewne uproszczenia, wykonanie jako stałych części ruchomych itd. Rozumiem to. Jednak zbudowanie tego statecznika tak jak widać oznacza, że ci goście budują tą makietę na zasadzie - "wiecie co, jak byłem dzieckiem, to widziałem taki model na wystawie sklepowej, wydaje mi się, że wyglądał tak (i tu gość szkicuje na chusteczce domniemane profile łosiopodobne). Wiesz, zaraz to rzucę chłopakom na komputer żeby rozrysowali to chłopakom na warsztaty, to zbudujemy sobie Łosia." Choć zgadzam się zupełnie z analogią filmową - zbudujemy sobie Misia...
vel Baldigozz
Marek Naja

rpm3

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez iras67 » niedziela, 29 stycznia 2012, 15:10

Uważam że krytykować może każdy nawet noworodek który nie powąchał farby , i mnie to nie bawi jeśli tylko wytyka oczywiste błędy dzieł Mistrzów i "miszczów". A klasą Mistrza jest przyjąć taką krytykę bez złośliwych odpowiedzi. Jeśli taka dyskusja (ostatnio to rzadkość) podparta jest ciekawym materiałem i wymianą informacji a nie epitetów to warto takie coś robić zawsze i z każdym.
Ten pomnik-bo tak można nazwać wariację na temat Łosia, pokazuje tylko w jakich tandetnych czasach żyjemy.
iras67

Postprzez K.Y.Czart » niedziela, 29 stycznia 2012, 15:20

Panowie, nie wiem skąd bierzecie wiedzę o tym, że to przedsiędwzięcie jest za państwowe pieniądze, firmowane przez zakłady lotnicze, realizowane siłami załogi Mielca, z mieleckim wsparciem logistycznym i pełną wiedzą techniczno-inżynieryjną. By może zadzwoniliście do zainteresowanych (telefony podałem w którymś z postów), wszystkiego sie od nich dowiedzieliście, i macie potwierdzenie na to, co sugerujecie w swoich postach. Jeśli tak jest, to przeproszę was i odszczekam. Ale jeśli to wszystko co piszecie wywnioskowaliście jedynie z filmiku na YT, to zdania nie zmienię. Nie wiem czy to, co wyczytałem w notkach prasowych w poniższych linkach, to prawda. Ale ja tu znajdzuję zupełnie inną wiedzę na ten temat. Z komentarza w YT i z notek wynika raczej, że Mielec przyklaskuje inicjatywie i wspiera materiałowo złomem oraz że pomagają w budowie zakładowe złote rączki.
http://galekpawel.blogspot.com/2011/12/na-tropie-osia.html
http://www.hej.mielec.pl/miasto2/aktualnosci/art1960,pasjonaci-lotnictwa-pracownicy-pzl-buduja-model-11-samolotu-los.html
http://bylo-nie-minelo.pl/forum/viewtopic.php?f=16&t=333

shivadog napisał(a):Dajcie na luz, albo napiszcie do autorów repliki, szkoda pary na puszczanie jej na forum.

Jestem tego samego zdania od początku tej gadki szmatki.

iras67 napisał(a):A klasą Mistrza jest przyjąć taką krytykę bez złośliwych odpowiedzi. ... Ten pomnik-bo tak można nazwać wariację na temat Łosia, pokazuje tylko w jakich tandetnych czasach żyjemy.

Ciekawe tylko czy twórcy tego "tandetnego pomnika Łosia" mają pojęcie o tym, że powini przyjąć pokornie krytkę PWM i nie wyzłośliwiać się w odpowiedzi. :D :D :D :D Bo póki co to ich ani ziębi, ani grzeje.
Ostatnio edytowano niedziela, 29 stycznia 2012, 15:49 przez K.Y.Czart, łącznie edytowano 2 razy
K.Y.Czart

Postprzez przemus » niedziela, 29 stycznia 2012, 15:45

Witam,
Widzę, że większość piszących na tym forum już wie jaki będzie efekt końcowy, a więc poczekajmy. Planuje się ukończenie na sierpień i każdy będzie mógł makietę zobaczyć i ocenić, chyba że nie zdążą zrobić ale mogę Was o tym poinformować aby na darmo nie jechać.
Kolega K.Y.Czart ma rację ale do niektórych nie dociera, że PZL nie jest państwowym zakładem tylko prywatną spółką i właściciel każdą złotówkę wydaną a nie przynoszącą zysk ogląda dwa razy. A poza tym moja propozycja z poprzedniego postu jest aktualna.
Pozdrawiam
przemus

Postprzez Jaho63 » niedziela, 29 stycznia 2012, 15:56

Krzyś ja też popieram ideę próby kontaktu z twórcami Łosia. A nuż...
Nie rozumiem jednak za czorta/czarta (nomen omen ;o) ) co ma do rzeczy źródło pieniędzy? Czyżby ze względu na własne środki ten kaszaniasty statecznik zaczął się podobać?
przemus napisał(a):nie jest państwowym zakładem tylko prywatną spółką i właściciel każdą złotówkę wydaną a nie przynoszącą zysk ogląda dwa razy

I po tym obejrzeniu dwa razy stwierdza "a co tam będę robił poprawny kształt statecznika, pierdyknę se takiego naleśnika jak miał Be-6, bo mi się tak podoba"? Tak to widzisz? :lol:
K.Y.Czart napisał(a):Jestem tego samego zdania od początku tej gadki szmatki.

Krzyś, gdybyś to traktował jak gadkę szmatkę, to nie atakowałbyś (m.in. mnie) za stwierdzenie "ale skopali te stateczniki". Wprawdzie Sebastian już jedzie ostro po patriotyzmie i innych, ale z tych wszystkich wypowiedzi o albo perfekcjonizmie, albo o ograniczonych możliwościach, nikt z obrońców projektu nie próbował wyjaśnić dlaczego TE STATECZNIKI są akceptowalne.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez przemus » niedziela, 29 stycznia 2012, 16:11

Witam,
Przy usterzeniu nastąpiła pomyłka i tego się już nie cofnie nikt nie da kase na powtórkę (chyba, że się mylę). Mi też mi się on nie podoba ale poczekajmy co dalej - może geometrycznych baboli już nie będzie.
Właściciel nie zna geometrii Łosia jak i 99,5% społeczeństwa.
Pozdrawiam
przemus

Postprzez Jaho63 » niedziela, 29 stycznia 2012, 16:17

Myślę podobnie jak Ty. Tylko wyciągam ostrożnie wnioski. Jeżeli ktoś ma zdjęcie kwadratowego statecznika a robi okrągły (taka przenośnia) to nie spodziewam się, że dalej już będzie PRÓBOWAŁ zrobić zbliżone kształty.
Jaho63

Postprzez spiton » niedziela, 29 stycznia 2012, 16:19

przemus napisał(a):Witam,
Przy usterzeniu nastąpiła pomyłka i tego się już nie cofnie nikt nie da kase na powtórkę (chyba, że się mylę). Mi też mi się on nie podoba ale poczekajmy co dalej - może geometrycznych baboli już nie będzie.
Właściciel nie zna geometrii Łosia jak i 99,5% społeczeństwa.
Pozdrawiam

To już coś ,-)).
Może kiedy okaże się, że pozostała cześć łosia będzie zrobiona fajnie, to ten ogonek jeszcze poprawicie. Jak mówił ktoś w filmiku, pewnie niejedno muzeum chciało by mieć Łosia. Oczywiście ładnie zrobionego... ,-)).
spiton

Postprzez K.Y.Czart » niedziela, 29 stycznia 2012, 16:20

Jaho63 napisał(a):Krzyś ja też popieram ideę próby kontaktu z twórcami Łosia. A nóż...

Cieszę się :)

Jaho63 napisał(a):Nie rozyumiem jednak za czorta (nomen omen ;o) ) co ma do rzeczy źródło pieniędzy? Czyżby ze względu na własne środki ten kaszaniasty statecznik zaczął się podobać?

A to, że podobać ci się nie musi. Ale żeby to odniosło jakiś skutek trzeba na to zwrócić uwagę właścicielom projektu. Tak jak to robisz wobec "właścicieli warsztatów" na tym forum. Nie widzę adresatów tych krytyk na tym forum. Ty widzisz?

Jaho63 napisał(a):I po tym obejrzeniu dwa razy stwierdza "a co tam będę robił poprawny kształt statecznika, pierdyknę se takiego naleśnika jak miał Be-6, bo mi się tak podoba"? Tak to widzisz? :lol:

Jak wyżej...

Jaho63 napisał(a):Krzyś, gdybyś to traktował jak gadkę szmatkę, to nie atakowałbyś (m.in. mnie) za stwierdzenie "ale skopali te stateczniki". Wprawdzie Sebastian już jedzie ostro po patriotyzmie i innych, ale z tych wszystkich wypowiedzi o albo perfekcjonizmie, albo o ograniczonych możliwościach, nikt z obrońców projektu nie próbował wyjaśnić dlaczego TE STATECZNIKI są akceptowalne.

Nie są akceptowalne, ale to jest sprawa WŁAŚCIELEI PROJEKTU. A tych tu nie ma. Jeśli oni tak uważają, to ich sprawa, bo to ich projekt. Tak zresztą wielu z forumowiczów odpowiada na krytyką wobec ich projektów. Skąd ta nagła zmiana? Dlaczego nie krytykuję "mielczan", a czasem krytykuję modele? Bo po pierwsze "mielczan" tu nie ma. Po drugie to nie są modele, tylko przedsięwzięcia o zgoła innych założeniach i warunkach realizacji. Po trzecie, że mimo wszystko jest to ciekawa inicjatywa, o reszcie już ci pisałem na PW. Cała ten wątek wygląda jak spieranie się widzów o film, który wszyscy doskonale znają na podstawie 30 sekundowego fragmentu z planu. I wszyscy są kompetentni do ferowania wyroków, bo scenariusz dotyczy narodowego dobra. I przecież większość też nakręciła już jakieś 2 min. filmów komórką. A w ogóle kilkadziesiąt innych widzieli przecież w telewizji. Więc mają wiedzę. ;o)
K.Y.Czart

Postprzez Jaho63 » niedziela, 29 stycznia 2012, 16:24

:lol:
OK Krzycho. Bo normalnie oczyma wyobraźni widzę jak Ci twarz krwią nabiega. LUZ!
Tylko, że z tym podejściem (nie dyskutowania o niczym na co się nie ma wpływu) naprawdę musiałbym się mocno ograniczać w Twoim towarzystwie. ;o)
Jaho63

Postprzez spiton » niedziela, 29 stycznia 2012, 16:38

Ja mam nadzieje, że nasza rozmowa w jakiś sposób dotrze do uszu budowniczych Łosia i się trochę bardziej będą starać. Bo to że nikt nie wiej jak Łoś wyglądał, to nie prawda. My wiemy.
spiton

Postprzez K.Y.Czart » niedziela, 29 stycznia 2012, 16:46

spiton napisał(a):Ja mam nadzieje, że nasza rozmowa w jakiś sposób dotrze do uszu budowniczych Łosia i się trochę bardziej będą starać. Bo to że nikt nie wiej jak Łoś wyglądał, to nie prawda. My wiemy.

A po co mieć nadzieję, wystarczy zadzwonić i poprosić ich o to. Przy okazji dzieląc się posiadaną dokumentacją. Jeżeli to oczywiście coś więcej, niż tylko znana powszchnie monografia, którą i tak pewnie sobie już zdążyli kupić ;o)
http://projekt-jakaz.strefa.pl/kontakt.html
K.Y.Czart

Postprzez Jaho63 » niedziela, 29 stycznia 2012, 16:48

Sebastian, Ciebie chyba najbardziej dotknął ten projekt. Zadzwonisz?
Jaho63

Postprzez spiton » niedziela, 29 stycznia 2012, 17:02

[quote="Jaho63"]Wersja nr 2 ,-)) Jak uważacie , że za ostro, to jeszcze zmienię.(szkic):

Obejrzałem materiał dotyczący budowy makiety "Łosia" tworzonej w Mieleckich zakładach
i mam mieszane uczucia. Sama idea jest znakomita, tak jakość z jaką makieta jest tworzona budzi niepokój.
Tak ciekawy projekt odbił się echem w internecie i niezgodności z oryginałem, zwłaszcza wygląda usterzenia jest szeroko komentowaną sprawą.
Myślę, że większość entuzjastów lotnictwa dostrzeże znaczące różnice pomiędzy wyglądem prawdziwego Łosia, a tworzonej przez Państwa makiety i zamiast prestiżu i uznaniu w środowiska staniecie się Panowie obiektem kpin.
Mam nadzieje, że nie jest jeszcze za późno by końcowy efekt waszej pracy napełniał was dumą z dobrze wykonanej roboty, a nam miłośnikom lotnictwa dał radość oglądania tego pięknego samolotu w skali 1:1.
Sebastian Pitoń
Ostatnio edytowano niedziela, 29 stycznia 2012, 18:45 przez spiton, łącznie edytowano 1 raz
spiton

Postprzez Jaho63 » niedziela, 29 stycznia 2012, 17:04

:lol:
Dopisz Sebek jeszcze, że zrobiłeś lepszego ze śniegu po Rysami? ;o)
Jaho63

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste