Witam,
Na wstępie sorki zanim "umęczyłem" wpis do dwóch pierwszych odpowiedzi ukazały się kolejne za które również dziękuję. Są uzupełniające a teraz pierwotna wersja;
Dziękuję za informacje;
Kolega RAV dołączył zdjęcie (łady model), które wsazuje seledynek FS34424 też podobny do Sky type S i tak to widać ze zdjęć (w tej chwili przystawiłem Spitfire MkI z połówką skrzydła ze sky type S do wzornika FS34424 i ..bingo

idealnie pasują - duże dzięki nie będę musiał szukać farby z FS34424. Dręczy mnie jednak ten FS35622 Pale blue wg instrukcji Hasegawy w wersji F16I a więc najnowszej wersji.
Zastanawiam się też nad wczesnym F-16. Znalazłem rozgrzebaną wiele lat temu Italerkę wersję C/D oraz wspomniane kalki HDL (Techmod) na F16C i chodzą mi teraz po głowie dwa izraelskie F16.
Z F16C widać nie ma problemu FS24426 lub sky type S, a na F16I dalej pozostaje wątpliwość (na pudełku Hasegawy aby zamieszać w głowie jest oczywiście seledynek).
Kolega Czarny (piękny model) - na zdjęciu Twojego modelu to raczej FS24426, a moim zdaniem FS34227 jest zdecydowanie typowo zielony (czysta jasna zieleń może ktoś nazwać nawet średnią) i to mi pasuje na izraelskie F-4 Phantom czy A-4 Skyhawk, Kfir.
Zaznaczam, że w izraelskich jestem zielony od wczoraj zaczęłem drążyć temat więc słucham wszystkie uwagi za, które dziękuję.