P.7a-ToroModel-1:48-open

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

P.7a-ToroModel-1:48-open

Postprzez potez » czwartek, 29 grudnia 2011, 22:40

Postanowiłem się z 7-mką zmierzyć w ramach konkursu. Pewnie tradycyjnie nie wyrobię czasowo ale pożyjemy zobaczymy 8-)
Model dla tych co nie wiedzą, żywiczny - tak wygląda box:
Obrazek
a tak wygląda in-box:
Obrazek
Dostałem go w przeddzień Wigilii i oczywiście od razu złapałem za piłkę i odciąłem kanały wlewowe, nie bacząc na to, że pewnie za 5-6 lat będzie rarytasem na Alledrogo za bardzo, bardzo drogo ;o)
Obrazek
Po obejrzeniu wyprasek ( chyba bardziej wylewek albo odlewek) postanowiłem go dopieścić. Co mi się podoba w modelu- oczywiście to, że jest. Co mi się niepodoba? Sporo rzeczy ale o tym szzcegółowo już w trakcie budowy.
Co do samego modelu - jak na wątku na DWSie można podejrzeć w wykonaniu auTURa matek, jest sklejalny i sympatyczny aczkolwiek trochę rzeczy mu brakuje, które trzeba dorobić albo poprawić. Tak też mam zamiar zrobić. Jest też pewna niekonsekwencja w przygotowaniu powierzchni zewnętrznych al e to już będę poprawiał później :P
Co do malowania to mam dwie poważne opcje - nie wiem, która zwycięży - albo Kondor '1' ze 151 EM albo kaczka z Torunia '31' ze 141EM. Ta druga opcja wymaga przerobienia kadłuba z przodu, wersja modelu pudełkowa ma lufy karabinów maszynowych pilota w stylu P.11c i nie ukrywam, że mnie bardzo kusi :idea:
Zastanawiałem, się też na malowaniem Pamuły ale akurat z nim mam ten problem, że niestety wapnem zachlapano kaczkę i niewiele z tego ładnego godła widać. No chyba, że ktoś z kolegów ma lepsze zdjęcie tego samolotu niż z monografii Aj-Pressu - byłbym wdzięczny za podzielenie się.
Na razie zacząłem dłubać wnętrze. Z pomocą odpadowych blaszek Parta z P11.c zrobiłem nowe 'podnóżki' dla pana pilota i zdetalowałem pokrywy zasobników amunicyjnych. Muszę pochwalić konstruktora modelu- wnętrze jest w sposób bardzo przemyślany zaprojektowane, zwłaszcza pod kątem montażu i pozycjonowania wyposażenia kokpitu -brawo!!!
Obrazek
Trzeba do tego jeszcze dorobić uchwyty do pokryw i kilka innych małych drobiazgów ale to już szczególiki.
Z burty kabiny usunąłem coś co mi sie nie podobało i wywierciełem otwory na wylot rakietnicy i oś do pompki z rozrusznika Viet'a:
Obrazek
teraz robi się wyposażenie, którego nie ma w pudełku ale o tym w kolejnej relacji.
cdn.
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Reklama

Re: P.7a-ToroModel-1:48-open

Postprzez MARIO » czwartek, 29 grudnia 2011, 22:52

Witam Widzę że ludziska szaleją za 7. szkoda,że cena :shock: :cry: . Życzę miłej robutki
MARIO

Postprzez shivadog » czwartek, 29 grudnia 2011, 22:54

Super! Trzymam kciuki, za wyrobienie się w terminie.

Pozdrawiam,

J
shivadog

Postprzez potez » piątek, 30 grudnia 2011, 22:08

Się robi 8-)
Dzisiaj skończyłem rozrusznik Viet'a. Całe ustrojstwo ma niecałe 6 mm długości, w cholerę różnych pokręteł i wichajstrów oraz dwa manometry :mrgreen:
A tak wygląda w skali 1:48
Obrazek
Obrazek
Po pomalowaniu, będzie widać więcej, na razie plastik się zlewa w jedna wielką szarzyznę :(
Spróbuje to może jakoś odlać, bo nie chce mi się go robić za każdym razem od nowa do polskich samolotów, troszkę zabawy z tym jednak jest - nie wiem dokładnie ile tu jest części ale około 50 na pewno...
potez

Postprzez spiton » sobota, 31 grudnia 2011, 01:08

Do czego służył ten rozrusznik ??
spiton

Postprzez Jacek Bzunek » sobota, 31 grudnia 2011, 01:34

spiton napisał(a):Do czego służył ten rozrusznik ??

Jak sama nazwa wskazuje do rozruchu silnika. Podaje on sprężone powietrze ze zbiornika do cylindrów w trakcie suwu pracy powodując obrót korbowodu o ile dobrze zrozumiałem zasadę działania.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Murek » sobota, 31 grudnia 2011, 01:52

potez napisał(a):Po pomalowaniu, będzie widać więcej, na razie plastik się zlewa w jedna wielką szarzyznę

Nic się nie zlewa, zdjęcia jak i sam rozrusznik są super. Zrób formę silikonową, przyda się Tobie i może innym ;o)
Murek

Postprzez potez » niedziela, 1 stycznia 2012, 22:11

Się robi dalej. Dzisiejszy odcinek sponsorują literki O oraz I.
Zaczynamy od O jak Orczyk:
to znajdziecie w pudełku:
Obrazek

Się mi to za bardzo nie podobało więc zrobiłem to:

Obrazek

chciałem odtworzyć mechanizm przestawiania orczyka z pokrętłem i sprężyną i chyba mi sie udało ;o)
Literka I jak Iskrownik:

zamontowany na burcie, czeka na okablowanie:
Obrazek
to tyle w relacji noworocznej.
Wszystkiego najlepszego w 2012 roku.
CDN.
potez

Postprzez erkamo » niedziela, 1 stycznia 2012, 23:28

A jak wycinałeś tę gwiazdeckę-pokrętełko?
Pozdrawiam

erkamo.

"...Protest Chin przyczyną rozwiązania ONZ, zadłużenie USA..., sprzedaż Alaski dla..." - Juliusz Machulski - wizjoner czy fantasta?
erkamo

Postprzez potez » poniedziałek, 2 stycznia 2012, 09:52

Najpierw kółeczko wycinakiem 1,47 mm ( z Waldrona to calowe jest ;o) ) z plastiku 0,25 mm
Potem ołówkiem podzieliłem sobie na osiem części i trójkątnym mikro-iglakiem nacinałem rowki. Ważne, żeby nacinać po dwa ale po przeciwnych stronach, wtedy symetria sama wychodzi. Powinno być jeszcze 8 otworków w tym pokrętle ale to już zrobię w P11.a jak będę go kończył :mrgreen:
Teraz to robie na szybko tą 7-kę...
potez

Postprzez spiton » poniedziałek, 2 stycznia 2012, 13:17

To się nazywa "miarka w oku".
ale, że napisałeś 1,47 mm zamiast 1,5 mm to już czysty bajer ,-))
Przy tak zdetalowanym wnętrzu pomyślał bym o zdjęciu jakiegoś panelu z burty kadłuba.
spiton

Postprzez iras67 » poniedziałek, 2 stycznia 2012, 14:12

Witaj Potez w nowym roku :) .Zacna relacja i model powstanie na pewno.
Patrze na swoje materiały ...
A może zrób "aparat latający" Pamuły przed domalowaniem tego "czegoś" z tyłu. W "Polskich Skrzydłach 3" jest fajna fotka 3/4 z tyłu przed malowaniem wapnem z pasem na stateczniku pionowym.
iras67

Postprzez potez » niedziela, 29 stycznia 2012, 19:58

Sie dłubie dalej...
Miałem problem w paru miejscach ze zrozumieniem jak ten samolot jest zbudowany i powoli, powoli w końcu zaczynam rozumieć - chyba :?:
Po pierwsze zupelnie niezrozumiałą dla mnie była sprawa jak to jest, że stery działają, a osi napędu lotek od drążka sterowniczego i orczyka się przecinają. Odpowiedź okazała się prosta - nieprzecinają się :mrgreen:
Po prostu do kratownicy kadłuba jest zamocowany uchwyt przed orczykiem w którym osadzona jest oś drążka. No i oczywiście musiałem to zrobić, do tego musiałem przerobić od zera jeszcze raz orczyk. Tak to wygląda w częsciach - składał razem będe już po malowaniu:
Obrazek
Obrazek
zamknięcia klapek do komór z amunicją też się już pojawiły.
Obrazek
Przy okazji dorobiłem sam drążek:
Obrazek
oraz dopieściłem zbiornik oleju, który jest umieszczony pod tablicą przyrządów a który mi się bardzo nie podobał z pudełka:
Obrazek
Na koniec skończyłem czyszczenie burt kadłuba z tego czego tam nie ma 8-) a w modelu było i dorobiłem mocowanie dźwigni sterowania silnikiem:
Obrazek
Teraz jestem na etapie odlewania karabinów, bo nie chce mi się sklejać PARTowskich, sa dosyć upierdliwe w montażu...
Potem mocowanie karabinów i zasilanie w amunicję...ale to tak około środy będzie gotowe...
CDN
potez

Postprzez Aleksander » niedziela, 29 stycznia 2012, 20:19

Nieźle "detalujesz" - bardzo mi się to podoba i nie ukrywam, że zachowam ten wątek jako drogowskaz dla mojej "siódemki". Czekam z niecierpliwością na dalsze etapy, a sam pogalopuję jutro do sklepu po blaszki do P-11!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez jasio-g » niedziela, 29 stycznia 2012, 21:19

Idzie super - kibicuję - może coś sam podpatrzę.
jasio-g

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat