Moderator: xenomorph
Sherman napisał(a):Wybacz obsówe ze zdjęciami, ale jak pewnie zauważyłeś pchnąłem do przodu dwa inne Ronsony... acz M4A2 też mam na biurku, tylko go codziennie szlifuje i szpachluje... z mizernym efektem![]()

Sherman napisał(a):
Po przyglądnięciu się zdjęciu zauważyłem że koło napinające jest odlewane - ażurowe, czyli trzeba podkradać, Trumpeter lub Mirage się kłania. Koło napędowe jest z podcinanym wieńcem, więc czeka Cię chirurgia plastyczna, acz na szczęście w ramach części które daje UM. Zwłaszcza koło napinające może delikatnie wskazywać na to że koła jezdne też są odlewane... Na Twoim miejscu bym zaszalał i zrobił mixa, z przewagą ażurowych.

Sherman napisał(a):Po przyglądnięciu się zdjęciu zauważyłem że koło napinające jest odlewane - ażurowe, czyli trzeba podkradać, Trumpeter lub Mirage się kłania. Koło napędowe jest z podcinanym wieńcem, więc czeka Cię chirurgia plastyczna, acz na szczęście w ramach części które daje UM. Zwłaszcza koło napinające może delikatnie wskazywać na to że koła jezdne też są odlewane... Na Twoim miejscu bym zaszalał i zrobił mixa, z przewagą ażurowych.
Sherman napisał(a):Pozostaje problem gąsienic, elementu którego poza ażurowymi kołami zawsze shermanoholikom brakujeNajpopularniejsze pod MC/Piedimonte były chyba T54 oraz WE210 przeznaczone pierwotnie dla Grantów. Pierwsze można wyszabrować z Trumpetera lub Dragona, tych drugich chyba nikt nie robi w 1/72 (kołacze mi się jakaś żywica, ale nie mam pewności i chyba zestaw byłby ciężko dostępny w PL). Znalazłem jednak kilka pojazdów z innymi gąsienicami w tym gładkimi i T49. T49 robi Dragon i w modelu M4A1 dawał jako zamienny komplet dla bardziej popularnego T48 - więc wielu modelarzy może je mieć "na zbyciu" (ja już niestety nie mam). Natomiast gładkie (nie pamiętam typu) można najłatwiej pozyskać z plastikowych gąsienic Esci/Italeri lub Extratechu (ewentualnie gumiaki Mirage, ale nie polecam). Extratech jest drogi i ciężko go dostać, ale z Italeri nie ma problemu (lub czasem starym ESCI które na allegro można czasem za mniejsze pieniądze nabyć), a jeszce kilka części z tego modelu Ci się przyda, nawet w tym UMie
Do końca tyg obiecuję oszlifować bryłkę
Sherman napisał(a):Z uwag na tym etapie - do usunięcia są grouser cover box (te "grzybki" w tylnej części sponsonów, przy czym sama owalna podstawa powinna zostać) i zmienić będzie trzeba wygląd kadłubowej podstawy anteny. Do spawanych wieżyczek bardziej pasuje taka
Rzeźby będzie też wymagać wieża :| bo w sumie nie jest to ani High Bustle ani Low Bustle. Wrzucę zdjęcia do wieczora.

Sherman napisał(a):Tak, o tego "grzybka" chodzi.
Co do wieży, to co robią to ani jedno ani drugiechoć kształt dzwonu bardziej zbliżony do HB (acz nie ma włazu ładowniczego). Natomiast wszystkie HB miały pistolporta (zabrakło go w późnych LB z integralnym policzkiem).
W UMie będzie trzeba ściąć górę i dorobić trochę dołu.
Powrót do Pojazdy wojskowe w skali 1:72 i mniejsze - warsztat
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości