M4A2 "Maczuga" II Korpus UM 1:72

Budujesz modele w 'małej' skali, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: M4A2 "Maczuga" II Korpus UM 1:72

Postprzez mate64 » czwartek, 2 lutego 2012, 02:17

U mnie też przestój. Niestety sprawy zawodowe wzięły górę nad sklejaniem (to się teraz tak ładnie nazywa "nienormowany czas pracy" ;o) ) także wszystkie rozmymłane projekty leżą i czekają. Tyle że poszpachlowałem lekko shermana, a blindę prysnąłem podkładem... Ale są widoki że ruszę do przodu ze sklejaniem jutro :mrgreen: :mrgreen:
mate64

Reklama

Postprzez mate64 » niedziela, 12 lutego 2012, 14:19

Sherman napisał(a):Wybacz obsówe ze zdjęciami, ale jak pewnie zauważyłeś pchnąłem do przodu dwa inne Ronsony... acz M4A2 też mam na biurku, tylko go codziennie szlifuje i szpachluje... z mizernym efektem :-|

No widzę, że A4 jakoś do przodu idą :mrgreen:

Coś tam dzisiaj podłubałem chwilkę:

Obrazek
Obrazek

Sherman napisał(a):
Po przyglądnięciu się zdjęciu zauważyłem że koło napinające jest odlewane - ażurowe, czyli trzeba podkradać, Trumpeter lub Mirage się kłania. Koło napędowe jest z podcinanym wieńcem, więc czeka Cię chirurgia plastyczna, acz na szczęście w ramach części które daje UM. Zwłaszcza koło napinające może delikatnie wskazywać na to że koła jezdne też są odlewane... Na Twoim miejscu bym zaszalał i zrobił mixa, z przewagą ażurowych.

Zacząłem operować koła napędowe:
Obrazek

Sherman napisał(a):Po przyglądnięciu się zdjęciu zauważyłem że koło napinające jest odlewane - ażurowe, czyli trzeba podkradać, Trumpeter lub Mirage się kłania. Koło napędowe jest z podcinanym wieńcem, więc czeka Cię chirurgia plastyczna, acz na szczęście w ramach części które daje UM. Zwłaszcza koło napinające może delikatnie wskazywać na to że koła jezdne też są odlewane... Na Twoim miejscu bym zaszalał i zrobił mixa, z przewagą ażurowych.

w monografii Militariów (na rysunku co prawda) Maczuga ma podcinane koło napędowe i pozostałe koła pełne I do takiej konfiguracji się wstępnie przymierzam. Ponieważ planuje tez M10 Gdynia II zastanawiam się nad wymieszaniem kół między nimi, aczkolwiek jeszcze nei sprawdzałem co w niej powinno siedzieć :mrgreen:

Sherman napisał(a):Pozostaje problem gąsienic, elementu którego poza ażurowymi kołami zawsze shermanoholikom brakuje ;o) Najpopularniejsze pod MC/Piedimonte były chyba T54 oraz WE210 przeznaczone pierwotnie dla Grantów. Pierwsze można wyszabrować z Trumpetera lub Dragona, tych drugich chyba nikt nie robi w 1/72 (kołacze mi się jakaś żywica, ale nie mam pewności i chyba zestaw byłby ciężko dostępny w PL). Znalazłem jednak kilka pojazdów z innymi gąsienicami w tym gładkimi i T49. T49 robi Dragon i w modelu M4A1 dawał jako zamienny komplet dla bardziej popularnego T48 - więc wielu modelarzy może je mieć "na zbyciu" (ja już niestety nie mam). Natomiast gładkie (nie pamiętam typu) można najłatwiej pozyskać z plastikowych gąsienic Esci/Italeri lub Extratechu (ewentualnie gumiaki Mirage, ale nie polecam). Extratech jest drogi i ciężko go dostać, ale z Italeri nie ma problemu (lub czasem starym ESCI które na allegro można czasem za mniejsze pieniądze nabyć), a jeszce kilka części z tego modelu Ci się przyda, nawet w tym UMie :)

Do końca tyg obiecuję oszlifować bryłkę :D

Wymyśliłem taki niecny plan: poszerzę te z zestawu UM-a poliestrem i przerobie na WE210, (czeka mnie wycięcie kilkudziesięciu elementów gumowych :-/ ) no chyba że trafie jakieś gąski wolne :twisted:

I co oszlifowałeś bryłkę?
mate64

Postprzez Sherman » niedziela, 12 lutego 2012, 15:35

Idzie Ci całkiem solidnie. Ja mam generalny przestój ze wszystkimi modelami :/ a M4A2 jeszcze trochę szlifowania wymaga.

Co do koła napinającego, będę się upierał przy ulgowym. Z wieńcami kół napinających sobie ładnie radzisz.
Z uwag na tym etapie - do usunięcia są grouser cover box (te "grzybki" w tylnej części sponsonów, przy czym sama owalna podstawa powinna zostać) i zmienić będzie trzeba wygląd kadłubowej podstawy anteny. Do spawanych wieżyczek bardziej pasuje taka
http://the.shadock.free.fr/sherman_minutia/hull_antenna_brkt/M4A2_Fisher.JPG
Okrągła (taka jak w modelu) pasuje bardziej do tych z odlewanymi.

Rzeźby będzie też wymagać wieża :| bo w sumie nie jest to ani High Bustle ani Low Bustle. Wrzucę zdjęcia do wieczora.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez mate64 » niedziela, 12 lutego 2012, 15:59

Sherman napisał(a):Z uwag na tym etapie - do usunięcia są grouser cover box (te "grzybki" w tylnej części sponsonów, przy czym sama owalna podstawa powinna zostać) i zmienić będzie trzeba wygląd kadłubowej podstawy anteny. Do spawanych wieżyczek bardziej pasuje taka
Rzeźby będzie też wymagać wieża :| bo w sumie nie jest to ani High Bustle ani Low Bustle. Wrzucę zdjęcia do wieczora.

"O czym Pan do mnie rozmawiasz ??" jak powiedział mi jeden z klientów w zeszłym tygodniu :mrgreen: :mrgreen:
Rozumiem że chodzi ci o te grzybki??
Obrazek

Co do pustych kół napinających nadal mam wątpliwości ale jestem otwarty na dowody, zdjęcia dyskusję itd :mrgreen: :mrgreen:

Co do wiezy to nie do końca je umiem rozróżnić, ale to co dał UM jest chyba High bustle, ale ma z kolei pistol port....
mate64

Postprzez Sherman » niedziela, 12 lutego 2012, 16:13

Tak, o tego "grzybka" chodzi.

Co do wieży, to co robią to ani jedno ani drugie :P choć kształt dzwonu bardziej zbliżony do HB (acz nie ma włazu ładowniczego). Natomiast wszystkie HB miały pistolporta (zabrakło go w późnych LB z integralnym policzkiem).
W UMie będzie trzeba ściąć górę i dorobić trochę dołu.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez mate64 » niedziela, 12 lutego 2012, 16:16

Sherman napisał(a):Tak, o tego "grzybka" chodzi.

Co do wieży, to co robią to ani jedno ani drugie :P choć kształt dzwonu bardziej zbliżony do HB (acz nie ma włazu ładowniczego). Natomiast wszystkie HB miały pistolporta (zabrakło go w późnych LB z integralnym policzkiem).
W UMie będzie trzeba ściąć górę i dorobić trochę dołu.

Hmmm, nie wiem czy mnie ten temat nie przerośnie....poprosze o fotki :mrgreen:

patrze teraz w plany które mam, i wygląda na to że wieża nie jest najgorzej odwzorowana. 8-)
mate64

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy wojskowe w skali 1:72 i mniejsze - warsztat