D4Y Judy 1/72 Fujimi

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

D4Y Judy 1/72 Fujimi

Postprzez pik » wtorek, 17 stycznia 2012, 11:34

Judy stanęła już o własnych siłach. Model jest w zasadzie gotowy na pierwszą warstwę lakieru bezbarwnego...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze uwaga dotycząca projektu Midway. Po przegrzebaniu dostępnych źródeł uznałem, że NIE jest możliwe odtworzenie wyglądu Judy z Bitwy o Midway. Nie ma żadnych zdjęć i nie będzie. Nieliczne domysły i profile opierają się na nader wątpliwych przesłankach. Nie jestem w stanie zrobić Judy z tego okresu w sposób wiarygodny. Uznałem też, że w takim razie przeróbka na D4Y1-C traci sens i model będzie ostatecznie zrobiony jako pudełkowy D4Y2.

Warsztat chętnie dokończę, ale w związku z powyższym pozostawiam do decyzji moderatorów czy ten wątek zostanie pozostawiony w projekcie Midway czy też przeniesiony do działu warsztatowego ogólnego.
Pozdrawiam
Darek
Na warsztacie 1/72: Ar-234 (Dragon), Ju-88 (Revell), FW-190 (Revell+Hasegawa)
Portfolio: http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=17429
pik

Reklama

modele polskich samolotów

D4Y Judy 1/72 Fujimi

Postprzez skusz » wtorek, 17 stycznia 2012, 19:47

pik napisał(a):Jeszcze uwaga dotycząca projektu Midway. Po przegrzebaniu dostępnych źródeł uznałem, że NIE jest możliwe odtworzenie wyglądu Judy z Bitwy o Midway. Nie ma żadnych zdjęć i nie będzie. Nieliczne domysły i profile opierają się na nader wątpliwych przesłankach.

Ciekawe stwierdzenie. To w zasadzie wszystkie Japsy z tego projektu temu podlegają.
I co z tym fantem teraz zrobimy? :?: :?: :?:
Pozdrawiam Sławek Kusz
Portfolio : http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=20734
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
skusz

100-lecie Niepodległości

D4Y Judy 1/72 Fujimi

Postprzez pik » sobota, 21 stycznia 2012, 11:22

Od początku miałem obawy co do japońskiej strony w tym projekcie... Koledzy wykonujący inne typy japończyków mogą się przynajmniej wzorować na wcześniejszych malowaniach, np z Pearl Harbour albo z Morza Koralowego. U mnie takiej podstawy nie ma, a nie chcę tworzyć modelu w malowaniu wziętym z sufitu.

Judy dostała firmowe kalki. Skromniutkie jak widać, ale za to bez problemów ładnie się położyły.

Obrazek

Obrazek

Zastanawiam się nad wykończeniem i np podkreśleniem linii podziałowych. Wash, nawet ciemny, na takim kolorze nie będzie widoczny. Macie jakieś pomysły?
Pozdrawiam
Darek
pik

D4Y Judy 1/72 Fujimi

Postprzez jachud3 » niedziela, 22 stycznia 2012, 10:59

Może jasnoszary wash ładnie by zadziałał...?
jachud3

D4Y Judy 1/72 Fujimi

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » niedziela, 22 stycznia 2012, 12:12

Przy takim podejściu nie wiem po co robiłeś swoją Judy w ramach tego projektu. Wiadomo na pokładzie jakiego lotniskowca były zaokrętowane więc i oznaczenie choć domniemane powinno być B-II + cyfra. Nie traktuję Twojego modelu jako projektowego i proszę Administrację o przesunięciu wątku do zwykłego warsztatu.
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

D4Y Judy 1/72 Fujimi

Postprzez pik » niedziela, 22 stycznia 2012, 12:46

Przystępując do projektu nie miałem pełnego rozeznania jeśli idzie o informacje dotyczące malowania tych maszyn (a raczej ich zupełny brak). Tworzenie wyglądu modelu opartego jedynie o domniemania nie jest moja mocną stroną, zresztą przedstawiłem już swoje stanowisko oraz sugestię o przesunięciu wątku.

Jeśli idzie o projekt Midway, to z ciekawością będę kibicował wykonującym modele, szczególnie te japońskie! :D
Pozdrawiam
Darek
pik

Re: D4Y Judy 1/72 Fujimi

Postprzez pik » sobota, 28 stycznia 2012, 15:24

Witam!

Miałem trochę problemów z zaznaczeniem linii podziałowych. Są ogólnie delikatne, a na domiar złego miejscami bardzo płytkie (zapewne wynika to ze zużycia form). Wash po prostu nie wchodził w linie, dlatego użyłem go tylko do zaznaczenia powierzchni sterowych. Aby uprzestrzennić model linie podziałowe potraktowałem ołówkiem uzyskując efekt zbliżony do postshadingu. Tą samą metodę wykorzystałem ostatnio w Vultee Vengeance, z tym że tutaj były to wklęsłe linie podziałowe. Na ciemnej barwie może nie jest to specjalnie widoczne, ale efekt w pełni widać na dolnych powierzchniach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zostało mi do wymalowania szkło kabiny, także to zapewne ostatnia warsztatowa aktualizacja. Kolejne zdjęcia będą już w galerii! 8-)
Pozdrawiam
Darek
pik

Postprzez karolkonw » sobota, 28 stycznia 2012, 19:58

Podoba mi się ten efekt postshadingu - może następnym razem zrobisz kilak zdjęć jak używasz tego ołówka?:) ja dwukrotnie próbowałem ale jakoś zachwycony nie byłem
Żołnierze zziębnięci cześc ich pamięci
karolkonw

Postprzez spiton » sobota, 28 stycznia 2012, 20:11

Kurde, fajna ta Judy.To cienowanie-brudzenie całkiem przyjemne.
spiton

Postprzez pik » poniedziałek, 30 stycznia 2012, 14:23

może następnym razem zrobisz kilak zdjęć jak używasz tego ołówka?:) ja dwukrotnie próbowałem ale jakoś zachwycony nie byłem
Nie za bardzo jest co fotografować.

Bardzo miekkim ołówkiem rysujesz kreskę po linii podziałowej a następnie przeciagasz kilka razy na sucho patyczkiem higienicznym. Metoda prosta i szybka, a co ważne nadaje się do cieniowania zarówno linii wypukłych (tu pełni także rolę washa) jak i wklęsłych. A jak coś sie nie uda to... gumka i można jeszcze raz! 8-) Aha, metalicznym pobłyskiem ołówka nie ma się co przejmować. Znika po zawerniksowaniu.

W innym wątku pokazywałem swój test na starym P-47 FROGa z wypukłymi liniami, mało kto tam zagląda to pokaże tutaj. Efekt jest przejaskrawiony (można delikatniej), ale dobrze ilustruje co można uzyskać dzięki zwykłemu ołówkowi:

Obrazek

Obrazek

PS A Judy gotowa! :D Jak tylko przygotuję historyjkę, to pokaże w galerii.
Pozdrawiam
Darek
pik

Postprzez pik » sobota, 4 lutego 2012, 11:30

Jeśli ktoś nie zauważył, to Judy jest już w galerii: http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=13&t=19862 . Dziękuję kibicującym, a szczególnie komentującym!

Przy okazji stan mojego kolejnego japończyka, Grace, którą wcześniej pokazywałem zaraz po malowaniu. Na chwilę obecną zostało brudzenie i parę detali jak osłona kabiny czy torpeda:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Grace ma troszkę więcej wnętrza, choc też ubogo:

Obrazek

Jak widać praca nad "tripletami" ma swoje zalety, bardzo przyspiesza proces wykonawczy. Ledwo skończyłem Judy, a zaraz będzie gotowy kolejny model... W kolejce czeka Jill, jak nie zapomnę to też się pochwalę stanem prac.
Pozdrawiam
Darek
pik

Postprzez Tailgunner » sobota, 4 lutego 2012, 17:59

Chyba lewe słońce jest bardziej niż drugie. ??? Proponuję taśmą malarską zrobić Bikini kosmetyczne.
Tailgunner

Postprzez pik » wtorek, 7 lutego 2012, 15:38

Ano tak. Lewe hinomaru na górnej krawędzi zepsułem i wziąłem z innego zestawu, niestety biały podkład na kalce położony z przesunięciem do czerwonego. Ale poprawiłem to podmalówką.

Jak widzę zainteresowanie znikome, ale pokażę kolejnego japończyka... Jill na wykończeniu w zasadzie. Stan podobny do Grace, czyli zostaje washowanie, brudzing i parę detali jak śmigło, szkło kabiny i torpeda.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

We wnętrzu Jill zieje pustką, ale zostawiłem projekt firmowy. Z tych trzech Grace ma chyba najlepszy środek.

Obrazek

Porównanie Jill i Grace. Samoloty są podobnej wielkości.

Obrazek

Myślę, że na tym zakończę ten wątek warsztatowy. "Japońce" wkrótce pokażę w galerii.
Pozdrawiam
Darek
pik

Postprzez Aleksander » środa, 8 lutego 2012, 09:08

pik napisał(a):Jak widzę zainteresowanie znikome

Nie kokietuj - to że się nikt nie odzywa, nie znaczy, że nie oglądamy. Jak będzie jakiś "babol" - to na pewno ktoś się odezwie! :lol: Na razie kontemplujemy postęp prac.
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez pik » środa, 8 lutego 2012, 22:10

Hehe, jak dobrze jest mieć świadomość że "wielki brat" czuwa! ;o)
Pozdrawiam
Darek
pik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat